BATMAN’IN TURİZM GELECEĞİ
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, salgın sonrası Batman’ın turizmdeki rotasını belirleyeceği önerileri açıkladı. Turizmde kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerin oluşturulmasının gerektiğini belirten Bağlıkaya: “Batman’ın da dünyadaki örneklere benzer bir yaklaşım geliştirmesi büyük önem taşımaktadır. Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Turizm sektör temsilcileri ve turizm fakültelerinin öğretim görevlilerinin katılımıyla ‘Batman Turizminin Geleceği’ başlıklı bir Çalıştay düzenlemesi önemli katkı sağlayacaktır. Pandemi sürecisinde oluşan yeni trendler dikkate alınarak, Batman’ın destinasyonlarının tek tek ele alınması ve her biri için 5 yıllık tanıtım ve pazarlama planının oluşturulması önemlidir. Hedef pazarların destinasyon bazında yeniden belirlenerek, bu çerçevede pazarlama planlamasının yapılması önem taşımaktadır” diye konuştu.

ANKET ÇALIŞMASI KAÇINILMAZ
Batman’a gelen konukların beklenti ve memnuniyetlerini ölçmek amacıyla anket çalışmasının yapılmasının şart olduğunu belirten FiruzBağlıkaya, şöyle devam etti: “Müşteri sadakatini geliştirmek ve geleceğe yönelik planlama yapmak gerekiyor. Batman Ticaret ve Sanayi Odası, Oteller ve Üniver-sitenin turizm fakültesinin ortak çalışmasıyla bir anket çalışması gerçekleştirilebilir. Yeni kuşağın satın alma tercihleri üzerinde etkisi olan ‘instagrammer’, ‘blogger’ ve sosyal medya fenomenlerinin eş zamanlı olarak ülkemize ve Batman’a davet edilmesi, turizmde gelişim hedeflenen pazarlarda etkili basın-yayın organlarında görev yapan medya mensuplarının ağırlanması fark yaratacaktır. Ayrıca turizmde büyük veri izleme ve teknoloji merkezinin kurulması fayda sağlayacaktır.”

GASTRONOMİ, KONUK SAYISINI ARTIRIR
Turizmde Batman mutfağının da ön plana çıkarılmasının gerektiğine işaret eden Bağlıkaya: “Batman mutfağının özgünlüğü ve zenginliğini ön plana çıkartacak şekilde etkinliklerin düzenlenmesi yöre turizmine büyük katkı sağlayacak. Son yılların gelişen turizm segmentlerinden olan gastronomi turizmi, Batman turizmi için de destekleyici bir unsur olabilir. Son dönemlerde dünya genelinde gastronomi ile ilgili televizyon programları büyük ilgi çekiyor. Dünyaca ünlü gurmeler Batman’a davet edilerek, bölgenin gastronomi zenginliğini yansıtacak çekimler yapılması gastronomi turizmi alanında Batman’da ağırlanan misafirlerin sayısını artırabilir” dedi.

BU ÖNERİLERE DİKKAT
TÜRSAB Başkanı Furiz Bağlıkaya, turizmdeki diğer önerileri ise şöyle sıraladı: “-Bölgede çok sayıda kilise, manastır, cami, tapınaklar ve inanç turizminde zengin potansiyelinin tanıtılması ziyaretçi sayısının artırılması için de son derece önemlidir. Bölgedeki inanç turizmi rotaları belirlenmesi turizm pazarlamasında etkili olacaktır. -Pandemi aynı zamanda büyük ve kalabalık oteller yerine butik otel tercihi öne çıkarmış durumda. -Batman’ın otel kapasitesinin geliştirilmesinde bu noktanın dikkate alınması gerekiyor. -Uluslar arası 5 yıldızlı zincir otellerin bölgeye getirilmesi diğer yatırımcıların da ilgisini çekecektir. -Korona virüs salgını nedeniyle daha sakin destinasyonlara ilginin artması ‘Slow Ctiy-Sakin Şehir’ kavramına da ayrı bir değer katmaktadır. Batman’ın hangi bölgelerinin ‘sakin şehir’ olarak pazarlanabileceğinin belirlenmesi noktasında çalışmalar yapabilir. Batman’ın turizmde pazarlanmasında bu konunun da değerlendirilmesi gerekir.”

MALABADİ, MOSTAR KÖPRÜSÜNÜN İKİZİ
Dünya genelinde artık hikayesi olan destinasyonların ilgi gördüğüne işaret eden Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarihin ilk dönemlerinden itibaren önemli bir yerleşim birimi olan Batman’a dair mitolojik hikayeler tanıtımlarda daha yoğun biçimde kullanılabilir. Evliya Çelebi’nin ünlü eseri ‘Seyahatname’de geçen Mostar Köprüsü’nün ikizi olarak kabul edilen Malabadi Köprüsü’nün özelliklerinin vurgulanması, bölgenin değerlerinin tanıtılması açısından önemlidir. İstanbul Minyatür Türkiye Parkı’nda (Miniatürk) sergilenen Zeynelbey Türbesi pazarlama açısından öne çıkarılabilir. Dünyada hızlıca yükselen ‘deneyim turizminin’ kazandırılması için atölyeler artırılabilir. Hediyelik eşyalar için halk bilgilendirilebilir. Halı, kilim dokuma, el işlemleri gibi yerel halka özgü el sanatları öne çıkartılarak popüler hale getirilebilir. Akarsu potansiyeli bulunan Batman’da rafting sporlarını geliştirmek için çalışmalar yapılabilir. Batman genelinde tematik müze ve modern sanat müzelerinin sayısının artırılması da önem arz ediyor.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim