BATMAN’DA LAVANTA HASADI
Batman Valiliği öncülüğü, GAP Bölge Kalkınma İdaresinin finansman desteği ve Batman Üniversitesi, Batman İl Tarım Müdürlüğü ile Batman Ziraat Odası tarafından birlikte yürütülen “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında önceki yıl ekimine başlanan lavanta bitkisinin hasadı yapıldı. Kozluk ilçesi Ünsaldı köyünde düzenlenen lavanta hasadı etkinliğine Vali Hulusi Şahin, Kozluk Kaymakamı Eyyüp Güngör, Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, diğer kamu kurum müdürleri, oda ve STK temsilcileri, projede görev alan ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.

“60 BİN DEKARDA DENEME ÜRETİMİ YAPILDI”
Hasat etkinliğinde konuşan Vali Hulusi Şahin, 18 ayrı noktadan oluşan toplam 60 dekarlık bir alanda deneme üretimi yapılan lavantanın, Batman'ın topraklarına çok yakıştığını belirterek; “2018’in sonbaharında Batman'a tayin olduğum günden itibaren ‘tarımla ilgili neler yapabiliriz’in arayışı içerisine girdik. Tarım şehri olan Batman'ın verimli ve sulak topraklarının yanı sıra sulanmayan toprakları da var ve bu kuru arazilerde de geleneksel hububat tarımı yapılıyor. Bu toprakların, güneşiyle ve rüzgârıyla çok farklı bir aroması olduğunun her zaman farkındaydık biz. Sason ilçemizde daha önce çilek üretimi denenmiş ve gerçekten Sason çileğinin kokusu ve aroması ile bir başka olduğunu gördük. Sason çileği, bu kadar güzel koku ve aroma veriyorsa, bu rüzgar ve bu toprakların başka ürünlerde de aynı verimi verebileceğini düşündük ve sonunda lavantaya ulaştık” dedi. 

“20-25 YIL VERİM ALINABİLİYOR”
Vali Şahin, şöyle devam etti: “Çalı bitkisi olan lavantanın normalde 4 yıldan sonra hasadı yapılabiliyorken, ilimizin bereketli toprakları sayesinde ilk yıl hasadını yaptık.  Bu bitkiden 20-25 yıla kadar verim elde edebiliyoruz. Hedefimiz çiftçimize daha büyük getirisi olan ürünleri tanıtmak ve onların gelirini artırmaktır. Lavanta, sadece kozmetik alanında değil tıbbi alan dâhil daha birçok alanda rahatlıkla değerlendirilebilecek ve hatta sanayisi oluşturulabilecek bir bitki. Batman'a da çok yakıştı. Batman'ın toprağıyla, coğrafyasıyla,  suyuyla da buluşarak Batman’ın yeni bir değerli ürünü haline geldi. Şu anda 60 dekarlık alanda başlanılan lavanta üretimini, kısa süre içerisinde 1000 dekarlık alanın üzerine çıkarma planlarımız var ve bu konuda çiftçimiz hazır ve istekli. Bu yeni ürünü üretmek için hazır olan çiftçilerimiz bizlerin en büyük kıymetlileridir.” Vali Şahin, daha sonra projede emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra katılımcılarla birlikte lavanta hasadı gerçekleştirdi.

ÇİFTÇİLERİN YENİ UMUDU
Hasat töreninde konuşan lavanta yetiştiricilerinden Veysi Bülbül, ilk etapta 5 dönümlük alana lavanta ektiğini ifade ederek; “Sadece lavanta ekimiyle kalmayacağız. Sanayi bölümüne de yönelmeyi hedefliyoruz. Lavanta yağı ve diğer kozmetik alanlarında da çalışmalar gerçekleştireceğiz. Valimize desteklerinden ötürü teşekkür ediyoruz” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim