**Batman Uluslararası Sempozyumu’nun açılışında konuşan Vali Ekrem Canalp; “Bu sempozyumun temeli Batman’ın stratejik planına katkı sunmaktır. Doğru tespitlerle yola çıkmalıyız. 90’lı yılların başında Batman, dinamizmi ve ekonomik potansiyeliyle Gaziantep’e çok benziyordu. Bu sempozyum 90’lı yıllarda yapılsaydı belki şimdi Gaziantep gibi olurduk” dedi.

BATMAN SEMPOZYUMU BAŞLADI
Batman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yaklaşık 60 akademisyenin katılımıyla Batman Sempozyumu, merkez kampüste başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. İdris Demir; “Batman’ı bilimsel olarak tartışmak ve Batman’ın gelecek vizyonuna yön vermek amacıyla önümüzdeki yıllarda TÜBİTAK projeleriyle bu değerli kongreyi gelenekselleştirmek için belirli bir çalışma başlatmış bulunuyoruz. Gayemiz, amacımız yapılan bilimsel çalışmalarda Batman’ın sorunlarına ve gelişimine rasyonel çözümler üretmektir. Bu tür faaliyetlerle Batman şehri hak ettiği yere daha hızlı gelecektir. Batman sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

VALİ CANALP; “ACI VE DOĞRU
TESPİTLER YAPMALIYIZ”
Sempozyumun açılışında söz alan Vali Ekrem Canalp ise şunları söyledi; “2022’de değil de bu sempozyumu 1990’lı yılların başında yaptığımızı hayal edelim. 1990 Yılların başında Batman’a benzeyen başka bir ille karşılaştıralım. Aklına ilk gelecek il muhtemelen Gaziantep olurdu. Çünkü 90’lı yılların başında Batman dinamizmi ve ekonomik potansiyeli ile Gaziantep’e çok benziyordu. Eğer 30 yıl geriye gitmek çok fazla geldiyse sizleri biraz daha erken yıllara getirmek isterim. 2015 Yılında TÜİK 81 vilayetin endeks değerini açıkladı. Bu şehirlerdeki hayatı anlatan, şehirlerin gelişmişlik-kalkınmışlık düzeyini anlatan endeksti. Bu endeks yayanlılığında Batman’ın seviyesi 77. İl’di. Eğri oturup doğru konuşmasını çok severim. Eğer bir konu tespiti olursa mutlaka acı tespitlerden yapılmasına inanırım. Bu sempozyumun temeli Batman’ın stratejik planına atıf teşvik etmektir.”

PROFESÖR KELEŞ; “BÖLGELER ARASINDA
DERİN FARKLILIKLAR VAR”
Sempozyumun onur konuğu Prof Dr. Ruşen Keleş de konuşmasında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Keleş; “Coğrafi bölgeleri arasında derin farklıkların bulunduğu bir ülkeyiz. 2010 Rakamlarına bakarsak Marmara bölgesinde kentleşme aranı yüzde 90 iken, Güneydoğu’da yüzde 68.5’tir. Bu tür dengesizlikler, büyüme olarak kendiliğinden azalır. 1975’te Diyarbakır’da Mimarlar Odasının sempozyumuna katıldım. Rahmetli dostum Aziz Nesin ile birlikte konuşmacı olarak davet edilmiştik. Aziz Nesin mutlaka Hasankeyf’i görelim dedik ve Hasankeyf’e getirdiler. Fakat dün Hasankeyf’i yakından gezdik, bambaşka bir Hasankeyf’le karşılaştım. Batman’ı da bize gezdirdiler, yeni ilçe olmuş küçük bir yer halindeydi. Dün caddeleri gezince çok gelişmiş bir Batı ilinde olduğumu hissettim” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim