Düşünen insan olmanın yolu hiç kuşkusuz kitap okumaktan geçiyor. Bilgi ve kültürümüzü toplum yararına nasıl kullanacağımızı öğretiyor. Kitap okumak, zihni besler. Yeteneklerimizi artırır. İnsana olgunluk verir. Konuşmaya canlılık katar. İslam’ın ilk emridir okumak...
Kitap okuyarak edindiğimiz bilgi ve kültür sonucu toplum içinde etkin bir kişiliğe sahip olur, düşünce ufkumuz gelişir. Geniş bir görüş açısı sağlar, inceleme yeteneği kazandırır, böylece olayların ve gelişmelerin iç yüzünü daha iyi anlarız. Bireyin kendine güveni artar. Çok okuyan kişi, zengin kelime dağarcığına sahip olur. Etkileyici konuşma yeteneğini kazanır. Bu etki sayesinde ilişkiler güçlenir. Kişiye sosyal bir karakter kazandırır. Geniş kelime dağarcığı, geniş kavramla düşünebilmeyi sağlar. Düşünce kapasitesi ve kültür düzeyini artırır.
Her ne kadar kentimiz, ekonomi, siyasal, sosyal alanda gelişmeler gösteriyor olsa bile, okumanın önemi konusunda problemlerimiz devam ediyor. Bu sorunu çözecek olanlar da kitap okuma alışkanlığını kazan gençler olacaktır.
Sayın Vali Ahmet Turhan eğitime büyük önem veriyor. Söz konusu eğitim olduğunda, gözlerindeki pırıltıyı fark etmemek mümkün değil. Batman’da okur-yazar sayısını artırmak, eğitimi daha nitelik bir düzeye getirmek için bütün gücüyle çalışıyor.
Her kötülüğün başı cehalettir bunu çok iyi biliyor. Kitap okumanın insana kattığı değerin bilincinde olan Sayın Turhan eğitime büyük önem verilmesi gerektiğini birçok platformda dile getiriyor… Kitap okuyan ile okumayan arasındaki farkın karanlık ile aydınlık arasındaki farka benzediği bilinciyle adım atıyor. İnsanlar aydınlansın, karanlık günler geride kalsın istiyor. Eğitim söz konusu olunca, kapıları sonuna kadar bütün önerilere açık tutan Sayın Turhan, kitap okuma alışkanlığını kazandırmak ve kitap okumayı kolaylaştırmak için kampanya başlattı. Kampanyanın adı “Batman Okuyor”
2008-2010 yılları arasında Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Türkiye genelinde başlattığı ‘Türkiye Okuyor’ kampanyasını ilimiz genelinde tekrar hareketlendirmek için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yapılan koordineli bir çalışma…
Kampanyanın amacı; vatandaşı kitapla buluşturmak, okuma zevkini aşılamak, kitap okuyan sayısını artırmak, zihni beslemek, daha güzel yarınlara kavuşturmaktır. Kitap okumayı kolaylaştırmak için, ilimiz genelinde 50 okuma noktası belirlendi. Bu noktalara okuma panoları asıldı. Vatandaş işlerinin bitmesini beklerken aradaki zamanını bir sayfa bile olsa kitap okuyarak geçirebilecek. Kim bilir! Belki de sadece kapağına bakacak, öyle bile olsa en azından aklında bir kitap ismi kalacak.
Kampanyanın kurumsallaşması, sürekli hatırda kalması ve kampanyaya görsellik kazandırmak amacıyla, Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü logo çalışması yaptı ve bu logoyu tüm etkinliklerinde kullanıyor. Kampanyadan sorumlu olanların titizliği de dikkat çekiyor.
Kentimiz eğitim öğretim alanında çalışan 7000 öğretmen, yönetici ve diğer personellere bir ülkenin nasıl kalkındığını anlatan“ Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitap hediye edilecek.
İl genelinde belirlenmiş olan 50 okuma noktalarından ilki Batman Bölge Devlet Hastanesinde başladı. Bu amaçla hastane dâhilinde 6 nokta belirlendi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde özel ve resmi okulların her şubesinde toplam 5371 sınıf temsilcileri seçildi. Seçilen temsilcilere kampanya anlatıldı, özel tasarlanan onaylı kimlik kartları verildi. Sınıf temsilcileri öğrencilere okumanın önemini anlatıyor ve okumaları için sınıf kitaplığından veya kütüphaneden kitap seçmelerine yardımcı oluyor. Bütün okullarda her gün 30dk zorunlu okuma saati bu kampanya dâhilinde devam ediyor.
Okumanın ne büyük aydınlık olduğunu idrak edersek eğer, okuma saatlerinin zorunlu olmasına da gerek kalmayacak. Fakat ne yazık ki, bu alışkanlığı kazanmak için şu anda zorunlu olarak uygulanıyor.
“Batman Okuyor” kampanyası 2012 yılının sonuna kadar bir dizi etkinlikle devam edecek... Bu kampanyanın görsel ve yazılı medya tarafından desteklenmesi kampanyanın başarısı açısından önemlidir.  
Sosyal çevreyi ve insanları tanımanın en kısa yolu kitap okumaktan geçer. Kitaplara yaklaşırsanız ışıldarsınız, sorularınıza cevap verirler, bir şey gizlemezler ve eğer bilmezseniz alay da etmezler.
“Dünyayı yöneten, kalem, kâğıt, mürekkeptir.” Yarın bambaşka bir insan olmak istiyorsak eğer, o halde bugünden kitap okumaya başlayalım. Kampanyaya katılalım. Öğrenmek ağırdır, emek ister ama cehalet daha da ağırdır.