*Batman’ın ilk lavantasını Hollanda’ya ihracat yapan çiftçi Yekta Duman: “Daha önce verimli tarlalarımıza hep Buğday, Arpa, Nohut ve Mısır ekiyorduk. İlk ürünümüz beğenildi. Önümüzdeki yıl için daha fazla lavanta bitkisi ekeceğiz. Ayrıca lavanta bahçesini turizm amaçlı da değerlendireceğiz” diye konuştu.

VALİ ŞAHİN’İN PROJESİ TUTTU
Batman’ın ilk Lavanta bitkisi Hollanda’ya ihracatı yapıldı. Batman’ın Beşir ilçesinin İkiköprü Beldesinde 4 dekarlık alanına deneme amaçlı Lavanta bitkisi ekimi yapan çiftçi Yekdal Duman, 10 bin TL’lik kazanç elde edince diğer çiftçiler de bu ürün için müracaatta bulundu. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, son zamanlarda Batman çiftçisinin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Aydiş, Vali Hulusi Şahin’in geçen yıl Ziraat Odası, Batman Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü’nden oluşan 6 kişilik heyeti, lavanta bitkisi ekimi için Isparta’ya gönderdiğine işaret etti.

“LAVANTA EKİMİNDE BAŞARILI OLDUK”
Lavanta bitkisi ekimi konusunda GAP İdaresiyle birlikte hazırlanan 400 bin TL’lik projede hedefe ulaştıklarını belirten Oda Başkanı Nizamettin Aydiş: “Geçen yıl ‘Batman’da bu ürün yetişmez. Bu ürünün burada yetişmesi imkansız’ diyen üreticilerin arasında maalesef bazı Ziraat teknisyenleri ile görevliler de vardı. Bu önyargı o zaman bizi çok üzmüştü. Valimiz sayın Hulusi Şahin’in desteğiyle hazırladığımız lavanta eğitim projesinin ilk ayağında başarılı olduk ve ilk ürünü Hollanda’ya göndermenin sevincini yaşıyoruz” dedi.

HOLLANDA’YA İHRACAT YAPAN İLK ÇİFTÇİ
Beşiri ilçesinin İkiköprü beldesinde 4.200 metrekarelik alanda deneme amaçlı  ektiği lavanta bitkisinde ilk ürünü ÇATOM’daki 80 kursiyere bağışladığını kaydeden çiftçi Yekdal Duman: “Vali sayın Hulusi Şahin ve Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş’in önerisiyle ilk kez ektiğimiz lavanta bitkisi ürününde başarılı olduk. İkinci ürün döneminde de tarladan 1400 demek lavanta bitkisi topladık. Antalya’da bir firma aracılığıyla Hollanda’ya gönderdiğimiz lavanta beğenildi ve ilk etapta 10 bin TL’lik bir kazanç elde ettik. Daha önce Arpa, Buğday, Mercimek ve Nohut gibi ürün ekiyorduk. Şimdi de lavantaya yöneldik. İyi ki bu ürünle tanıştık. Önümüzdeki yıl daha fazla lavanta ekmeyi planlıyoruz. Ayrıca Batman-Siirt karayoluna yakın olan lavanta bahçemizi turizm amaçlı da kullanmak istiyoruz” diye konuştu.

VALİ ŞAHİN: “LAVANTA EKİM ALANLARIMIZ ARTACAK”
Batman’ın verimli topraklarında son yıllarda fıstıkçılığın da yaygınlaştığına işaret eden Vali Hulusi Şahin, şöyle konuştu: “Batman çiftçisi artık katma değeri yüksek ürünlere yöneliyor. Bu ürünlerden biri de fıstıkçılıktır. Batman ovasında fıstıkçılık alanımız 60 bin dekarı buldu. Kıraç alanların çoğu fıstıkçılığa dönüştü. Şimdi de çiftçimizi lavanta bitkisiyle buluşturduk. İlçelerimizin de dahil olduğu 14 yerde deneme amaçlı ektiğimiz lavantada başarılı sonuç aldık. Önce bu ürüne karşı ön yargısı olan bazı üreticilerimiz vardı. Şimdi çok sayıda üreticimiz bu ürünü ekmenin hazırlığında. 2021 Yılında Batman’da lavanta alanları artacak. Çiftçimiz gülerse, herkes gülecek.” Öte yandan Ziraat Odası Batman Başkanı Nizamettin Aydiş, lavanta bitkisi konusunda çiftçiye destek veren Vali Hulusi Şahin, Özel İdare Genel Sekreteri Abdülkadir Özer ile diğer yetkililere teşekkür etti. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim