Daha önce özelleştirme kapsamında kapatılan ağır nakliyat, itfaiye, bakım onarım, Kristal Park ve sosyal tesislere şimdi de sondaj, kuyu tamamlama ve sismik üniteleri de ekleniyor. TPIC, 3 üniteyi üstleniyor.

Petrol-İş Örgütlenme Genel Sekreteri Mustafa Tekik, TP Batman Bölge Müdürlüğü’nde işçi sayısının 1300’e düştüğüne dikkat çekerek; “Böyle giderse işçi sayısı 800’e düşecek. TP, istihdam kapısı olmaktan çıkacak” dedi.

TPIC İŞÇİLERİ DÖNÜYOR
2 Yıl önce iş akitleri fesh edilen TPIC işçileri, sondaj, kuyu tamamlama ve sismik ünitelerinin ‘TPIC’e devredilecek’ haberi üzerine geri dönmeye başladı. 350 İşçinin kazanılmış bazı haklarından feragat edip, İş Mahkemesi’ne açtıkları davaları çekmeye başladıkları belirtildi. Önümüzdeki günlerde sondaj çalışmalarına başlanılması beklenen TPIC’in alımlarda eski çalışanlarına öncelik verileceği kaydedildi. Petrol-İş Sendikası Örgütlenmeden Sorumlu Genel Sekreteri Mustafa Tekik, TPIC emekçilerine dönüp dönmeyecekleri konusunda bir taleplerinin olmadığını belirterek: “Bu tamamen işçilerin kendi tasarruflarıdır. Biz onları sendikamıza üye yapmıştık” dedi.

ÜNİTELERİN ÇOĞU KAPATILDI
Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde özelleştirme kapsamında daha önce ağır nakliyat, itfaiye, bakım-onarım, yol ekibi, Kristal Park ve sosyal işlerin kapatıldığına dikkat çeken Tekik, şöyle devam etti: “Şimdi de sıra sondaj, kuyu tamamlama ve sismik ünitelerinin TPIC’e devredilmesinde. Bu önemli üniteler de TPIC’e verilirse, TP’de 50 yaş üstü çalışanlar emekliliğe ayrılır. Şu anda 1300 civarındaki işçi sayısı 800’e düşer. Türkiye Petrolleri artık istihdam kapısı olmaktan çıkar. Buradan tek bir eleman alımı olmaz.”

DEMİR: “TP, BATMAN’IN LOKOMOTİFİYDİ”
Bir dönem Türkiye Petrollerinde 6 bin işçinin çalıştığını belirten BATSO Başkanı Abdulkadir Demir: “14 Haneli İluh’u, belde, ilçe ve il’e dönüştüren TP’de ünitelerin bir bir kapatılması bir anlamda Batman’ın küçülmesi demektir. Şehrin ekonomisini ayakta tutan önemli bir etken de Türkiye Petrolleri’dir. Ünitelerin kapatılması işsizliğe, işsizlik katar, ekonomimizi sarsar” dedi.

KAPLAN: “TP KÜÇÜLTÜLMEMELİ”
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Kaplan ise TP’nin kalbi konumundaki sondaj, kuyu tamamlama ve sismik ünitelerinin başka illere kaydırılmasının Batman ekonomisini olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Kaplan, şöyle devam etti: “Türkiye Petrollerinde bir ünitenin kapanması demek, çok sayıda işyerinin kapatılması demektir. Batman’ın olmazsa olmazı olan Türkiye Petrollerinin daha da küçültülmemesi için üzerimize düşeni yapmalıyız.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim