Küçük akarsularda ‘Nehir’ tipi küçük HES’lerin de yapılabileceğini belirten Öğretim görevlisi Dr. Demirel; “Küçük dereler yaz aylarında kuruyor. Fakat Batman’ın 5 deresinde yeterli su potansiyeli var. Batman’ın küçük akarsuları benim araştırma tezim için model oldu” dedi.

KURAKLIĞIN YAŞANDIĞI DERELERDE ARAŞTIRMA
Aylardır yağışın yağmadığı Batman’da Han, Sevek, Merga (Angebire), Şevay, Zugut, Küllük, Aşağı Yankılı ve Rapka dereleri ile Diyarbakır’ın Çelebiyan ve Başköy dereleri, tez konusu oldu. 7.5 Yıldır Batman Üniversitesi‘nde görev yapan Öğretim Görevlisi Dr. Ibrahim Halil Demirel, kuraklığın etkisini gösterdiği derelerde yaptığı araştırmayı doktora tezine aktardı. 30 Yıldır ilk kez böyle bir kuraklıkla karşı karşıya kalan köylüler, “Yıllardan beri kurumayan dereler bile kurudu. Kuruyan dereler nedeniyle bu yıl çok mağdur olduk” dedi. Toplam 10 derede geniş çaplı araştırma yapan Dr. İbrahim Halil Demirel, ise 250 sayfayı bulan doktora tezinde 10 dereden 5’nin yeraltı su kaynaklarından beslendiğine işaret etti.

“ZENGİN AKARSULARIMIZ VAR”
Bu yıl bölgede  kuraklığın kuruttuğu derelerde bilimsel çalışma başlatan Batman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İbrahim Halil Demirel,  10 dereden 5’nin kaynak sularıyla beslendiğine dikkat çekti. Enerjinin, ülkelerin kalkınmasında önemli bir güç olarak kabul edildiğine işaret eden Dr. Demirel, “Akarsu bakımından dünyanın zengin bölgelerinden biri olan Türkiye’nin küçük akarsulardan yararlanarak, hidroelektrik enerji üretimi henüz istenilen seviyeye ulaşmamıştır. Doktora tezimin temel amacı Fırat-Dicle havzasında yer alan Batman alt havzasında hidroelektrik enerji üretiminin istenilen düzeyde artırılabilmesini sağlamak. Ayrıca hidroelektrik enerji üretimi için yeterli bulunan akarsulara uygun projeler geliştirme önerileri sunmaya çalıştım” dedi.

“DERELER YAZ AYLARINDA KURUYOR”
Bu yıl yaşanan kuraklığın yanı sıra derelerin yaz aylarında kuruduğuna işaret eden Dr. Demirel, şöyle devam etti: “Küçük dereler genelde yaz aylarında kuruyor. Fakat Han, Sevek, Şevay, Merga ve Çelebiyan derelerinde yeterli su potansiyeli var. Bu beş dere aynı zamanda yer altı kaynaklarından besleniyor. Bu derelerin küçük olmaları nedeniyle nehir tipi küçük HES’lere müsait. Küçük HES’lerde 365 gün elektrik üretilmediği için bu akarsular ideal yerlerdir. Küçük akarsular üzerinde planlanacak küçük HES’lerin düşüm yüksekliklerine ve fayda-maliyet oranlarına göre en kısa 2 ila 5 yıl aralığında en uzun ise 7 ila 19 yıl arasında kendisini finanse edecek. Küçük HES’ler bir de istihdam alanı açacaktır.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim