*Daha önce pamuk, buğday, mısır ve tütün ekiminin yapıldığı alanlar artık ‘Böğürtlen Bahçelerine’ dönüştü. THY sayesinde böğürtlen, Uzakdoğu ülkeleri başta olmak üzere Arap Yarım Adası gibi ülkelere ihraç ediliyor.

ŞİMDİ BÖĞÜRTLEN ZAMANI
Doğu ve Güneydoğu’da ‘böğürtlende’ markalaşan Fernas Gıda, Batman-Siirt il sınırındaki Kurtalan ilçesinin Yunuslar Köyü çevresinde yaklaşık 800 dönümlük alanda yıllık 120 ton civarında rekolte elde ediyor. Sofralık Böğürtlenin yoğun olarak yetiştirildiği Yunuslar Köyü’nde Temmuz’un ortalarında tatlı bir telaş başladı. Günde 150 işçi, sabahın erken saatlerinde sıcak havada yoğun mesai harcıyor. 2015 Yılına kadar Pamuk, Buğday, Mısır ve Tütün ekiminin yapıldığı alanlarında artık kaliteli Böğürtlenin yetiştiğini belirten Fernas Gıda A.Ş. firması yetkililerinden Sabit Ceylan; “Artık burada Uzakdoğu’dan Arap yarımadasına, Avrupa ülkelerinden İngiltere’ye kadar ihracat ürünün yetiştirmenin önü açıldı” dedi.

BATMAN BÖĞÜRTLENİ HER YERDE
İhracatta başarılı oldukları ilk ürünün Böğürtlen olduğuna dikkat çeken Ceylan; “Uçak kargoyla satışı ve sevkiyatı yapılabilen değerde yüksek katma değer üreten ilk ürünümüz Böğürtlendir. Bu ürünün ilk deneme ekiminde 5-6 çeşit üzerinde durduk. Daha sonra bu çeşitlerden birini çoğalttık. THY sayesinde ürünümüzü yurt dışına sağlam gönderebiliyoruz. Bu ürünü taze, donuk olarak satabiliyoruz, bir de meyve suyuna dönüştürüyoruz. Üç alanda da ürünümüz başarı kat etti. Bu yıl hem yaygınlaşması hem de hasat periyodu uzatmak amacıyla 30 dönüm alana daha böğürtlen ekiyoruz” diye konuştu.

“22 ÇEŞİT BÖĞÜRTLEN DENİYORUZ”
Ceylan, şöyle devam etti: “Yurt dışından partnerlerle birlikte 22 çeşit böğürtlen deniyoruz.  Bölgemiz için hangi çeşit, hangi gübreleme programı da netleşecek. Biz artık bu ürünün yaygınlaştırılması ve pazar hacminin büyümesiyle ilgili kısmında hem sözleşmeli üreticilik hem yurt dışı ihracat pazarlarında ve yurt dışı ulusal marketlerde biraz daha uzun süre daha fazla tonaj hedefine odaklandık. Bu yıl en büyük derdimiz su olacak, bilinçli sulamayı desteklemek gerekir. Damlama ve yağmurla sistemiyle bu projeler hedefine ulaşır. Bu yıl hedefimiz 120 ton üzerinde hasadı yurtdışı ile yurt içinde piyasayla buluşturmak.”

“ÜRÜNÜMÜZ DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE”
Fernas Gıda A.Ş. yetkilisi Salih Yıldız, şunları kaydetti: “Senenin verimini bu zamanlarda alıyoruz.  Ürünlerimiz çok ısıya maruz kalmasın diye soğutucu araçlarla soğuk hava depomuza çekiyoruz. Soğuk hava deposunda böğürtlenleri ayrıştırıyoruz. Sofralık, donukluk, reçellik ya da meyve suluk diye ayrıştırıyoruz. Siparişlere göre böğürtlenleri yurt içine ve yurt dışına sevk ediyoruz. Türkiye’de bu ürünü ihraç eden ender firmalardan biriyiz. Çok uğraştık, çabalarımız sonuç verdi. Şimdi de yurt dışına ihracat ediyoruz. Ayrıca Türkiye’de uluslar arası zincir marketlere satışı yapıyoruz. Batman’dan Türkiye’nin dört bir yanının yanı sıra dünyanın birçok ülkesine böğürtleni göndermek bizlere ayrı bir keyif veriyor.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim