*Yaklaşık 40 yıldır yaş meyve-sebze üzerine Almanya’da marketçilik yapan Zimmerman Gmbh Firma sahibi Mirbey Adam, Batman-Siirt il sınırındaki Fernas Gıda şirketinin bahçelerinden ilk etapta 70 dönümlük böğürtleni Avrupa pazarına çıkarıyor.

*3 Milyon Euro’luk bir ticarete start verdiklerini belirten Fernas Gıda yetkililerinden Sabit Ceylan: “Böğürtlen çok özel bir ürün. Daha önce yetiştirdiğimiz Elma başta olmak üzere bazı meyveleri Rusya, Suudi Arabistan, Hindistan, Gürcistan ve Ürdün’e göndermiştik. Şimdi de böğürtleni Avrupa’ya ihraç etmenin hazırlığındayız” dedi.

BÖĞÜRTLEN, AVRUPA YOLUNDA
Fernas Şirketler Topluluğu bünyesindeki gıda firması Ortadoğu ülkelerine daha önce ihraç ettiği, Armut, Erik, Kaysı ve Elma dışında şimdi de Böğürtleni Avrupa pazarına çıkarıyor. Yaklaşık 40 yıldır Almanya’da yaş sebze ve meyve ihracatını yapan aslen Türk asıllı iş adamı Mirbey Adam, ilk kez gördüğü bahçe ve tesislere hayran kaldı. Batman-Siirt il sınırındaki Yunuslar köyündeki 70 Dönümlük arazide yetişen böğürtlen ürününün bağlantısını yaptıklarını belirten Zimmerman Gmbh Firma sahibi Mirbey Adam, “Öncelikle Fernas Grubunu böyle bir yatırıma teşebbüs etmesinden ötürü kutluyorum. Batman’da böyle bir projenin hayata geçirilmesi cesaret ister. Bu bölgenin en büyük sorunlarından biri de işsizliktir. Fernas Gıda’nın ürünlerini Avrupa pazarına çıkarması önemlidir. Buradaki ürünlerin Avrupa’da pazarlaması için Fernas şirketinin bizleri buraya davet etmelerinden sonra bu topraklarda ne kadar önemli ürünün yetiştiğine de tanık olduk” dedi.

BATMAN BÖĞÜRTLENİ PAZARA HAZIR
Batman ve yöresinde yetişen sebze-meyve ağırlıklı ürünleri Avrupa’da pazarlayacağını kaydeden Adam, sözlerini şöyle sürdürdü : “Tarım Bakanlığı’nın bazı bölgelerde böğürtlene yönelik yeni proje geliştirdiğini duyduk. Daha yeni deneme safhasında olan Bakanlığın bu projesinden önce Batman, bu ürünü başarmış. Burası Bursa ve Kütahya değil, burası Batman. Çok önemli bir ürünü markalaştırmış. 3 Milyon Euro’luk üzerinde bir ciro. Bu iş sıradan bir iş değil. En önemlisi buraya lojistik sağlamaktır. Bu işe başladık. Korkulacak bir şey yok. Afrika ve Rusya’lara gidiyorduk. Oralarda sokakta yürümekten korkuyorduk. Bu bir pazardır. Burada endişe edilecek bir şey yok. Batman böğürtleni başta olmak üzere diğer ürünleri de Avrupa’da pazarlayacağız.”

“HEDEF ARTIK AVRUPA PAZARI”
Fernas Gıda Firması yetkilisi Sabit Ceylan, Batman-Siirt il sınırındaki arazilerin çoğunun sulu tarıma açıldığını ifade etti. Üç yıl önce ektikleri ağaçlardan ilk meyveyi geçen yıl aldıklarını belirten Ceylan, “Ürünlerimizin bir bölümünü Ortadoğu ağırlıklı ülkelere ihracat yaptık. Bir bölümünü de iç piyasaya sattık. Rusya, Arabistan, Hindistan, Gürcistan ve Ürdün gibi pek çok ülkeye Elma ağırlıklı ürün ihracatında bulunduk. Bu bölgede pilot tesis kurduk. Doğru pazarları bulabilirsek bunu yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu bölgedeki insanların yapamayacağı bir şey yok. Çünkü bu topraklar verir, insanlar da yapar. Sadece yapmamız gereken suyun önünü açmak. Su kendi yatağını genişletir. Birçok ülkeden işadamları ve dostlarımız tesislerimizi görmeye geliyor. Almanya’dan konuk ettiğimiz Zimmerman Gmbh şirket sahibi sayın Mirbey Adam’la istişare ettik. İlk etapta 70 dönümlük alanda ektiğimiz böğürtleni Mayıs ayında Almanya’ya göndereceğiz” diye konuştu.

“BÖĞÜRTLEN ÖZEL BİR ÜRÜN”
Markalaşma yolundaki ürünleri 2018 yılında daha çok Avrupa pazarında da görücüye çıkacağını söyleyen Sabit Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü : “Bu memlekette düzgün bir şekilde alın terini toprakla buluşturup, ekmek çıkartmanın derdindeyiz. Burada çıkan her ekmek çalışan insanı doydurur. Bu ekmeği bölüşebilme ahlaklılığında olan herkesle çalışırız. Almanya’dan üşenmeyip bahçe, tesislerimizi ve soğuk hava depolarımızı bizzat görüp bizimle anlaşmaya varan sayın Mirbey Adam’la yeni bir hedef belirledik. Böğürtlen özel bir ürün. Böğürtlenin Avrupa ülkelerinde ilgi göreceğine inanıyoruz. Bahçelerimizde Armut, Erik, Kaysı, Elma ve diğer ürünlerde de deneme ekim yaptık. Uluslar arası fuarlarda ürünlerimizi tanıtmaya çalışacağız.” (Abdullah Türeli-Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim