* Batman Valiliği'nin resmi internet sitesinde yıllar önce petrol kenti ile ilgili verilen bilgilerde Batman'ın adının "İluh köyünün aşağı kısmında ilk deneme kulesi kurulduğunda TPAO'nun tesisinin bulunduğu bölgeye bakmaktan gelen Batman adı verilmiştir" tezinin doğru olmadığı belirtildi. Önemli kaynaklar Batman adının yakınındaki akarsudan geldiğine dikkat çekiyor.

"BATMAN 'BAKMAKTAN' GELMİYOR"

Petrol kenti Batman'ın 'bakmaktan' geldiği şeklindeki iddiası Valilik internet sitesindeki genel bilgiler bölümünde yer alması tartışma konusu oldu. Batman Valiliği'nin yıllar önce resmi sitesinde yansıttığı 'yaygın görüşe göre "İluh köyünün aşağı kısmında ilk deneme kulesi kurulduğunda TPAO'nun tesisinin bulunduğu bölgeye bakmaktan gelen Batman adı verilmiştir" şeklindeki değerlendirmenin yanlış olduğunu belirten tarihseverler, Evliya Çelebi'nin de Seyahatnamesi'nde Malabadi köprüsünün de adı Batman çayından geliyor. Batman'ın ismi de yakınındaki bu akarsudan geliyor" diye konuştular.

İŞTE İLK KÜÇÜK RAFİNERİ

1950 Yılların başında DDY garı yakınında kurulan küçük rafinerideki deneme kulesinde çalışanların bir bölümü Batmanlı petrol emekçilerden oluşuyordu. Batman eski SSK hastanesi eski diş hekimlerinden Emin Güven'in babası merhum Ahmet Güven ile Vakıf Bank Batman eski şube Müdürü Nuri Kaçmaz'ın babası merhum Halil Kaçmaz'ın, 1950 yılında çalıştıkları TPAO'da çektikleri o hatıra fotoğraftan bu kare geride kalırken, Batman isminin bu kuleden geldiği iddialarının ise bilimsel olmadığını ileri süren tarihseverler; "Bazı kaynaklarda 'Batman' isminin Elih ve Elmedina isminin karışımından geldiği söyleniliyor ama en doğrusu akarsudan gelen isimdir" dediler. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim