Kozluk eski Belediye Başkanı ve Harita-Kadastro Mühendisi Hikmet Bahşi, İmar barışında yanlış beyanın davalara neden olabileceğine dikkat çekti. Bahşi: “Yanlış beyandan dolayı devletle barışmayı beklerken, bir de davalık olunabilir” dedi.

BAHŞİ’DEN ÖNEMLİ UYARILAR
Batman’da İmar barışına başvuranların sayısı 8000’i bulurken, Yapı kayıt belgesi müracaatlarının 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılacağı ve yapı kayıt belgesinin bedelinin de 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılacağını belirten Harita ve Kadastro Mühendisi Hikmet Bahşi, önemli uyarılarda bulundu. İmar barışının iki aşamalı olduğunu kaydeden Bahşi: “Milyonlarca yapıyı muayyen bir miktar bedelle legalize eden, ruhsat verilmesini ve kat mülkiyetine geçişi sağlayan imar barışı birçok vatandaşımız için yararlı bir düzenleme olduğu oldukça açıktır. İmar barışı iki aşamalı bir düzenlemedir. Düzenlemenin iki önemli saç ayağı vardır. Birinci saç ayağı ‘‘Yapı Kayıt Belgesi’’ alınması işlemidir. Diğer ve en önemli saç ayağı ise ‘’Yapının Cins Değişikliği’’ ile birlikte mimarı proje ve kat mülkiyetine geçişte ‘’Müktesep Mülkiyet Hakkı’’ elde edilen ikinci aşamasıdır” diye konuştu.

BAŞVURU VE ÖDEME SÜRESİNE DİKKAT
Bahşi, şöyle devam etti: “Yapı kayıt belgesi tebliğ yönetmeliği madde 4’te başvuru yolu net bir şekilde anlatılmıştır. Madde 4/1.Fıkraya göre ‘Yapı Kayıt Belgesi 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31.10.2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi gerekir. Başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir’’denilmektedir. Sonraki fıkra hükümlerinde de başvurunun kim tarafından yapılması gerektiği anlatılmaktadır. Şöyle ki; ‘Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.’ Kanuni lafızdan anlaşıldığı üzere yapı kayıt belgesi alım işlemi vekil sıfatıyla ikinci kişiler tarafından takip edilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.”

“UZMANLARDAN DESTEK ALINMALI”
Yapıların birim maliyet bedeli bedellerine de açıklık getiren Hikmet Bahşi, “Yapı kayıt belgesi bedeli ve ödenmesi usulü yönetmeliğin 5. maddesinde düzenlemiştir. Madde 5/1.fıkrasında öncelikle bedelin nasıl belirleneceği anlatılmıştır. Şöyle ki ‘Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranındadır.’ Emlak vergi değeri bahse konu yapının bağlı olduğu Belediye’den temin edilmektedir fakat yapının yaklaşık maliyet bedelinin tespitinde muhakkak bir harita mühendisi, mimar veya bir uzmandan destek alınması oldukça önemlidir. Şöyle ki madde 5/1.fıkra a bendi ve devamında anlatıldığı üzere ‘Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli; 1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ m22), 2) katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/m2, 3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/m2, 4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2 5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/m2, 6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılır’’ dedi.

YANLIŞ BEYAN UYARISI
Harita ve Kadastro Mühendisi Hikmet Bahşi, “Kanuni lafızdan anlaşıldığı üzere hem yapı malikleri hem de işlemi vekâletle yürüten mühendis ve mimarların yasal sorumluluğu bulunmaktadır. Ayrıca madde 10/1.fıkrada cezai sorumluluktan da bahsedilmiştir. Şöyle ki ‘Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan’ başlıklı 206’ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus Yapı Kayıt Belgesi bedelinin eksik olarak hesaplanması neticesini doğurmuş ise, eksik alınan bedel ilgilisinden alınır. Eksik alınan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir ve daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez. Yani İlerde kat mülkiyetine geçiş aşamasında yapı kayıt belgesi alım işleminde usulsüzlük ve hata tespit edilirse yapı maliki, mühendis ve mimar müteselsilen sorumluluk altındadır. Bu sebeptendir ki muhakkak yapılacak tüm işlemler karşılıklı dürüstlük çerçevesinde ve mühendis ve mimar desteğiyle yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

BATMAN’DA KAT İRTİFAKLI YAPILAR
Batman kent merkezindeki kat irtifaklı yapıların kaçak pozisyonuna da düşebileceğine işaret eden Bahşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “İl bazında baktığımızda da yapı malikleri veya kat karşılığı veya yap-sat işleri yapan vatandaşlar, genelde ilgili belediyesinden plan proje ve inşaat ruhsatını aldıktan sonra ilgili belediyesinden ‘yapı kullanma belgesi’ almadan ‘Kat irtifakı’ kurarak arsa ve proje bazında yapı daire satılmaktadır. Hali ile irtifak tapusu ile kat mülkiyeti tapusu birbiri ile karıştırılarak, yapı kullanma belgesi alınmayıp süresinde de yenilenmeyip, ilave kat, teras veya zeminde bodrumda ilaveler yapılarak bina kaçak duruma düşürülmektedir. Çoğu vatandaş da bunun farkında değildir. Batman’da kat mülkiyeti veya yapı kullanma belgesi almamış tüm kat irtifaklı yapılar hali ile % 90 kaçak pozisyonuna düşmektedir. Kat mülkiyeti bağımsız bölüm temelinde mülkiyet hakkı iken kat irtifakı ise arsa hisse bazlıdır. Bu imar barışı da bunun gibi kaçak duruma düşmüş yapılara da çözüm getirmektedir.”

“YANLIŞ BEYAN DAVAYA NEDEN OLABİLİR”
İmar Barışı’nda yanlış beyanda bulunulmasının gerektiğini hatırlatan Bahşi, “Bizim vatandaşlara önerimiz var. e-devlet üzerinde ‘Yapı Kayıt Belgesi’ başvurusunda bulunmadan önce yapı ölçümlerinin yapı köşe koordinatlarının çıkarılması, tespiti yapılması, kat alanları, ticari alanlar, konut alanları, depo ve ticari alanları bağımsız bölüm sayısı miktarı ve m2’si, yapının konumu itibari ile hangi parsel ve adada olduğu, yola parka ya da komşu parsele tecavüzlü, maliye veya belediye veya üçüncü şahısların mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufunda olup olmadığını, yola, yeşil alana, tahsisli alanlara isabet edip etmediği, iskânlı yapılarda ise ilave ve değişiklik durumunda her bağımsız bölümün arsa payı ve inşaat toplam alanı içindeki oranı, arsa payının inşaat toplam alanı içindeki oranını hesaplanması, bağımsız bölüm son numarasını tapu müdürlüklerinden kat mülkiyeti listesini almaları, detaylı araştırma ve ölçüm için mühendislik bürolarından, işin uzmanı harita mühendislerden teknik destek almalarını tavsiye ederiz. Bu süreçte vatandaşın başvuru esnasında, yapının verdiği bilgiler, binanın proje-ölçüm çalışmaları ile örtüşmediği takdirde tapu hakkını kaybedebilir. Alınan yapı kayıt belgesi iptal edilebilir ve yanlış beyandan dolayı devletle barışmayı beklerken bir de davalık olunabilir” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim