Batman ovasındaki tarım arazilerinin bir bölümüne su sağlayan Batman Barajı’nda kuraklık nedeniyle su seviyesi iyice düştü. Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, baraj havzasında suyun yüzde 80 oranında çekildiğini belirtti

Genel Sekreter Doğan; “Baraj havzaları ve göletler dolmazsa çiftçi ciddi anlamda mağdur olacak. Daha az su isteyen ürünlerin ekilmesi gerekecek. Bu da gelir kaybına yol açacak” dedi.

KURAKLIĞIN ETKİLERİ BÜYÜYOR
Batman-Diyarbakır il sınırındaki Batman Barajı havzasında su seviyesi, kuraklık ve vahşi sulama nedeniyle düştü. Ilısu-Veysel Eroğlu barajında da su seviyesinin çekilmesi çiftçileri ürküttü. Sason’un Mereto dağlarından doğan sularla beslenen ve geniş bir bölgedeki tarım arazilerini sulamak için kullanılan barajda yaşanan kuraklık, yöredeki çiftçileri tedirgin etti. Yer yer yaklaşık 150-200 metre çekilen Batman Barajı ile Ilısu baraj havzasının son halini görenler şaşkınlıklarını gizleyemedi.

“AZ SU İSTEYEN ÜRÜNLERİN EKİLMESİ GEREKECEK”
Kuraklığın ekilen tarım ürünlerinde değişiklik oluşturacağını söyleyen Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, şunları kaydetti; “Batman Çayı’nı besleyen en büyük faktörlerden biri de kış aylarında Sason Mereto dağıdır. Bu dağda yağan karın erimesiyle dere ve akarsularına karışan suların baraj havasına dökülmesiyle barajlar doluyor. Son yıllarda iklim ve yağış rejimi değişiyor. Yağmur ve kar yağışı azalmakta. Baraj havzaları ile göletler dolmazsa çiftçi ciddi anlamda mağdur olacak. Bu da ürün desenini değiştirecek. Daha az su isteyen ürünlerin ekilmesi gerekecek. Bu durum da gelir kaybına yol açacaktır.” (Ali Arslan)

Editör: TE Bilişim