*Veysel Eroğlu-Ilısu Baraj’ında sular çekilince binlerce balık kıyıya vurdu. Suyun az olduğu yerde balıklar can çekişirken, gören vatandaşlar balıkları suyun bol olduğu yere götürmeye çalıştı.

BALIKLAR KIYIYA VURDU
Veysel Eroğlu-Ilısu Baraj Gölü havzasının olduğu eski Hasankeyf yerleşim birimine yakın olan Yamaç Külliyesi yakında sular çekilince, binlerce balık kıyıya vurdu. Sığ suda can çekişen balıklarsa vatandaşlar tarafından suyun çok olduğu tarafa doğru yönlendirilmeye çalışıldı. Veysel Eroğlu-Ilısu Baraj havzasında daha önce 525 metre kodundaki su seviyesi, 6 ünitenin devreye alınmasıyla 507 metreye indi. Baraj havzasında sular birden çekildi. Bunun üzerine Kefal ağırlıklı binlerce balık kıyıya vurdu. Suyun az olduğu yerdeki balıklar çok olan tarafa yönlendirildi. Vatandaşlar, kova ve lastik kasalarla balık topladı. Ayaklarına çizmeleri giyen Hasankeyf’teki bazı vatandaşlar, balıkları suyun çok olduğu yere itmeye çalıştı.

SU SEVİYESİ DÜŞTÜ,
BALIKLAR MAHSUR KALDI
Hasankeyf ilçe sakinlerinden Mehmet Tilki, baraj havzasındaki su seviyesinin düşmesiyle balıkların mahsur kaldığını söyledi. Bazı hayvan severlerin yardımıyla balıkları telef olmaktan kurtardıklarını belirten Tilki, şunları kaydetti: “Bir anda sular çekilince çok sayıda balık ne yapacağını şaşırdı. Balıkları kurtarmak istiyoruz. Balıkları su yüzünde görünce gençlere haber verdik. Bir grup gençle balıkları kurtarmaya çalıştık. Balıkların bir bölümünü telef olmaktan kurtardık. Bu yıl kuraklıkta da var. Baraj suları çekilince kıyıya vuran balıkları suyun çok olduğu bölgelere yönlendirmeye çalıştık.” Ülke ekonomisine yılda 2.8 milyar TL katkı sağlayan Veysel Eroğlu-Ilısu Barajı’ndaki 6 ünitenin devreye alınmasıyla baraj havzasında yer yer su çekildi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim