*Kazandıran bir dönüşüme tanıklık etmek için Batman’ın varoş mahallesindeki Dem-plas dönüşüm tesisindeyiz. “Ekmeğini çöpten çıkar” projesi ile atık getirme merkezinde toplanan bazı çöp atıklarının geri dönüşüme uzanan hikayesi.

*Hurdacılarda kurulan ‘Seyyar atık getirme merkezi’ne götürülenler önce tartılıyor, sonra kişinin parası veriliyor. Demplas geri dönüşüm sahibi Kerem Demir, “Geleceğimiz için atıklarımızı geri dönüştürmek zorundayız” diyor.

“GELECEĞİNİZİ ÇÖPE ATMAYIN”

Batman’a örnek bir tesis kazandıran Kerem Demir, bir süre önce kurduğu kağıt, pet, plastik ve metal geçici dönüşüm tesisinde tonlarca atık toplanarak geri dönüşüme kazandırdı. 7’den 70’e herkesin atık getirdiğine dikkat çeken Kerem Demir, “Batman’da atıkların değerlendirilmesine yönelik kurduğumuz bu tesisi daha da büyütmek istiyoruz. Amacımız, insanları bilgilendirmek ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir ortam sunabilmek. Tesisimizde pet şişeler ayrıştırılarak makinede basılıyor. Plastik atıklar ayrıştırma merkezinde işlem görüyor. Plastikler tekrar tarlada kullanılıyor” dedi.

“ÇÖPLERİ AYRIŞTIRIYORUZ”

Batman’daki düğün salonlarının çevresindeki çöp konteynırlardaki çöpleri ayrıştırarak hurdacılara getiren dar gelirli kadınlar, her gün evine ekmek götürüyor. Batman’ın İluh, Çay, Beş evler ve Pazaryeri mahallelerinde oturan bazı dar gelirli kadınlar mutfak gelirleri için her gün pet şişe topladıklarını söylediler. Kadınlar şöyle konuştular: “Maddi durumumuz iyi değil. Özellikle hafta sonları düğünlerin yapıldığı salonların çevresindeki konteynırlarda atıkları ayrıştırıp geri dönüşüm tesisi ile hurdacılara getiriyoruz. Bizim için önemli olan ailemize ve mutfağımıza bir ekmek götürmek. Bu atıkların çocuklarımızın geleceği için toplanması ve ayrıştırılması önemli. Ayrıca atık ayrıştırmayla çevre bilinci de oluşuyor.”

“5 KİŞİLİK AİLENİN GEÇİMİNİ SAĞLIYORUM”

Pazaryeri mahallesinde 5 çocuk babası Bedrettin Çelik, her sabah Kültür Mahallesi’ndeki cadde ve sokaklarda atık topluyor. Ailesinin geçimini atıklarla sağlamaya çalışan Çelik,“5 Çocuğum var. Biri Üniversite okuyor. Her gün 50 kilo kağıt, karton, pet şişe ne atık varsa topluyorum. Bir işim yok, şu an çalışmıyorum. Tüm sokakları geziyorum. Çöpleri ayrı ayrı poşetlerde biriktirip hurdacıya teslim ediyorum. Her gün evime 50-60 liralık yevmiye getiriyorum. Sabah namazıyla birlikte kalkıp çöp konteynırlarını eşeliyorum” diyor.

“YILDA 100 TON ATIK TOPLUYORUZ”

10 Yıldır Batman’da hurdacılık yapan Ömer Akman, ‘Ekmeğini çöpten çıkar’ projesinin Belediye tarafından da geliştirilmesinin gerektiğini söyledi. Akman, şöyle konuştu : “Eski Küçük Sanayi sitesinde daha çok dar gelirli aileler önceleri bu işi yapıyordu. Şimdi Suriyeli sığınmacılar bu işte çalışıyor. Atıklar, hurdacılar ile atık toplama merkezine getiriliyor. Yılda ortalama 100 ton atık topluyoruz. Bu işten yüzlerce aile geçimini sağlıyor. Atık işini yapanlara eldiven dağıtıyoruz. Hatta seyyar araç imkanını bile sağlıyoruz.”

“SOKAKTAKİ PET ŞİŞELERİ TOPLUYORUM”

Suriyeli Sümeyya Hüseyin, çocuklarıyla birlikte Turgut Özal Bulvarında her gün konteynırları eşeleyip günlük yevmiyesini çıkarmanın derdinde. 6 çocuk annesi Sümeyya Hüseyin, “3 Yıldır Batman’dayız. Hemen her mahalleyi gezerek atık topluyorum. Seyyar arabamla geçtiğim işyerleri sahipleri, bana pet şişe uzatıyorlar. Bu beni mutlu ediyor. En azından ekmeğimi kazanıyorum. Deterjan kutularından pet şişelere kadar her şeyi topluyorum. Sokaktan yürürken gördüğüm bütün pet şişeleri alıyorum. Çocuklarımı da tembihledim. Onlar da bana eşlik edip atık toplayarak ailemizin geçimini sağlıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim