*Aydınlıkevler mahallesinde son aylarda Suriyelilerin art arda işyeri açmasıyla 17. Cadde küçük Suriye mahallesini andırıyor. Tabelaların bir bölümü Arapça, pastanesinden kuaförüne, kahvesinden bakkalına kadar Suriyeli esnafların müşterilerinin çoğunu sığınmacılar oluşturuyor.

*Batman’ın Aydınlıkevler mahallesi, mini Suriye semti olarak biliniyor. Pastane, bakkal, kuaför ve ayakkabı tamirciliğini yapan Suriyeli bazı esnaflar, “Burası tıpkı Suriye Kamışlı’daki bir küçük mahalle. Eski Çarşı merkezine yakın diye bu mahalleye sığındık. Burada mutluyuz” diyorlar.

KAMIŞLI’DA BİR MAHALLE GİBİ
Batman’ın eski semtlerinden Aydınlıkevler Mahallesi 17’inci caddenin başından itibaren sanki petrol şehrinin değil, Suriye’nin Kamışlı kentinin bir mahallesine giriyorsunuz. Sağlı sollu dükkanların çoğunda Arapça tabelalar göze çarpıyor, işyerlerinde Arapça konuşmalar, sohbetler yükseliyor. İç savaştan kaçan Suriyeli sığınmacı sayısı Batman kent merkezinde 21 bini aşarken, şehre yerleşenler hızla iş kurmaya başladığı semtlerden olan Batman’ın Aydınlıkevler Mahallesi’nde yaklaşık 3000 Suriyeli yaşıyor.

“VATANDAŞLIK İSTİYORUZ”
Suriyeli sığınmacılar işlerinden memnun. 4 çocuğu ile birlikte Aydınlıkevler mahallesinde pastanecilik yapan 50 yaşındaki Rezan Halef, “5 yıldır Batman’dayız. Suriye’den geldiğimiz gibi bu mahalleye yerleştik. Çoğu akraba ve yakınlarımız burada olduğu için bu mahalleyi seçtik. Burada mutluyuz. Burada iyi kütü geçimizi sağlıyoruz. Türkiye’de tek şey istiyoruz; o da vatandaşlık” diye konuştu.

“ESNAFLIKTAN MEMNUNUZ”
Aydınlıkevler Mahallesi 17’inci cadde de pastanecilik yapan 27 yaşındaki Ferhan Halef, Kamışlı’daki mesleğini Batman’da sürdürdüğünü ifade etti. Evli ve 1 çocuk babası olan Halef, şunları kaydetti: “Batman’a geldiğimde birkaç ay boş kaldım ama sonradan mesleğimi sürdürmeye karar verdim.  4 yılı aşkındır burada pastane açtım. Ramazan ayında işim iyiydi. Yine de ailemin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kazanıyorum. Bazı yakınlarım Avrupa’ya gitti ama ben burayı tercih ettim. İyi ki de Avrupa’ya gitmedim. Kamışlı’daki yakınlarımız da buraya gelmek istiyor. Biz Batman’dan memnunuz.”

SURİYELİ KUAFÖR GENÇLER
Batman’ın Aydınlıkevler mahallesinde kuaförlük yapan Suriyeli gençler de var. 18 yaşındaki Suriyeli kuaför Rodi Halef, kuaförlük mesleği sayesinde ailesinin geçimine katkı sağladığını belirtti. Mahallede oturan Suriyeli sığınmacıların çoğunun müşterisi olduğunu söyleyen Rodi  Halef, “Önce mesleğimde zorlandım ama kendi imkanlarımla açtığım kuaförlük işyerimde günlük yevmiyemi çıkarıyorum. Önce bir işyerinde çırak çalıştım. Sonra da kuaförlükte usta oldum. Şimdi işyerim var. Suriyeli tanıdıklarımın çoğu mekanımda tıraş oluyor” dedi. Suriye’deki savaşın ne zaman sona ereceği belirsiz. Bu nedenle gelenler geri dönmeyecekmiş gibi yerleşiyor. Artık bağımsız okulları da oylan Suriye sığınmacılardan 21 bin kişi Batman’da yaşama sarıldı.  (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim