*Geçen yılın Ağustos’unda Irak’ın Şengal bölgesinden Batman ile köylerine yerleşen Ezidiler’in yarısı Almanya’ya göçtü.

**Beşiri’nin Oğuz (Şımız) köyünde oturan Murat Süleyman, “Ailemin yarısı avrupaya gitti. Bir bölümü de Şengal’e döndü. Biz de insan haklarının olduğu Almanya’ya gitmek istiyoruz” dedi.

“YA AVRUPA YA DA ŞENGAL”
Daiş’in saldırısından Irak’ın Şengal bölgesini terkedip Türkiye’ye sığınan 65 yaşındaki Murat Süleyman, yerleştiği Beşiri ilçesinin Oğuz, köyünden de Almanya’ya gitmeye hazırlanıyor. Ailesinin yarısının Almanya’da olduğunu belirten 9 çocuk babası Süleyman, “1 yıldır buradayız. Herkesten büyük destek gördük. Yardımsever Batmanlıların desteklerini hiç bir zaman unutmayacağız. Evimizde bile görmediğimiz rahat ortamını burda gördük. Fakat ailemizin yarısı Almanya’da. Bir kısmı da Şengal’de. Burada kimsemiz olmadığı için iki yeri tercih etmek zorundayız” diye konuştu.



100 AİLEDEN 25 AİLE KALDI
Geçen yılın Ağustos’un da yerleştikleri Batman’ın Beşiri ilçesinin Oğuz (Şımız) köyünde 100 aileden 25’inin kaldığını ifade eden Süleyman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ailelerin üçte biri köyden ayrıldı. Önce akrabaları Almanya’da olanlar ayrıldı. Ardından da bir kısım Ezidi Şengal, Duhok ve Zaho’ya gitti. Bizde burada kalmak istiyorduk ama kimsemiz olmayınca yeniden geldiğimiz topraklara ya da Avrupa’ya yüzümüzü dönmeye karar verdik.”

Editör: TE Bilişim