*Batman-Siirt il sınırındaki Fernas Şirketler Grubu bünyesindeki Fernas Gıda, Böğürtlen Chester çeşidinin ihracatına başladı. Ziraat Mühendisi Harun Yeşilay, ilk ürünü Almanya, Suudi Arabistan ve Çin’e ihraç ettiklerini söyledi. THY’nin yurt içinde ücretsiz kargo taşıması ise yatırımcıya moral verdi.

İLK ÜRÜNLER YOLA ÇIKTI
Bölgenin en kaliteli böğürtleninin yetiştiği Batman-Siirt il sınırındaki Yunuslar köyünde Fernas Gıda’ya ait 80 dönümlük bahçede bu yıl 70 ton böğürtlenin ilk hasadıyla birlikte ihracatına da başlandı. THY Genel Müdürlüğü’nün Batman-İstanbul arasında böğürtleni ücretsiz taşıması ise yatırımcıya moral verdi. Kaliteli Batman böğürtlenine Avrupa’daki birçok ülkenin talipli olduğunu belirten Ziraat Mühendisi ve Soğuk Hava Deposu Genel Müdürü Harun Yeşilay: “Ürünümüzü topladıktan sonra 2 gün süreyle soğuk hava depolarında beklettik. Dünya standartlarında bir ambalajla 125 gram halinde paketledik. Yurtdışına ihracata da başladık. İlk ürünümüzü Suudi Arabistan, Hong Kong ve Almanya’ya gönderiyoruz. Gelecek hafta ise İngiltere’nin taleplerini karşılayacağız” dedi.

THY’DEN İHRACATA DESTEK
Türkiye Hava Yolları’nın, İstanbul’a kadar ücretsiz kargo desteğine de teşekkür eden Yeşilay, şunları kaydetti: “Türkiye Hava Yolları ile yaptığımız sözleşmeye göre ürünlerimizi iç piyasaya ücretsiz taşıyacak. Nakliye konusunda THY’nin bize ciddi bir desteği oldu. Bu da bölgenin faydasınadır. Hem de yatırımcıya bir destektir. İlk üründe yaklaşık 3.5 ton hasadı Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihracata başladık. Hasat ve paketleme işinde yaklaşık 250 işçi çalışıyor. Almanya ve Polonya’daki bazı üreticiler, burada yetişen kaliteli Chester Böğürtlen’e şaşırdı. Bir ay süreyle böğürtlenimizi Avrupa’dan Ortadoğu’ya kadar pazarlayacağız.”

PAKETLEMEDE 50 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Batman-Siirt il sınırındaki Yunuslar köyünden Batman Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Kani Meyve su tesislerinin soğuk hava depolarında paketleme işinde ise 50’ye yakın genç kız çalışıyor. Köydeki bahçede hasat döneminde ürünün yaz mevsiminde sıcaklardan etkilenmemesi için gece 03.00 ila 08.00 saatleri arasında böğürtlenin toplanıldığına dikkat çeken Ziraat Mühendisi Harun Yeşilay, “Paketleme işinde 50, ürün toplama işinde ise 150’yi aşkın işçi çalışıyor. Ürünümüzü önce yurt dışına ardından da iç piyasaya süreceğiz. Önümüzdeki yıllarda hasat mevsimini dört aya çıkaracak projemiz de var” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim