** Petrol-İş Batman Şubesi, petrol şirketlerinin Batman’da küçülme kararını değerlendirdi. Tekik, asıl sorunun TPAO ve TPİC arasında yaşanan kule-vesayet tartışmasından kaynaklandığını söyledi.

EYLEMLER BAŞLIYOR

2400 Üyeli Batman Petrol-İş Şubesi, 850 TPİC personeli için eylemlere başlıyor. Şube Başkanı Mustafa Tekik, TPİC kulelerinin petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle kapatılmasının iddia edildiği gibi olmadığına dikkat çekerek, asıl sorunun TPAO ve TPİC arasında yaşanan kule-vesayet tartışmasından kaynaklandığını ileri sürdü. Tekik, gerektiğinde TPAO Genel Müdürlüğünün bulunduğu Söğütözü’nü eylem alanına çevireceklerini belirtti.

“TPİC, BOTAŞ’A DEVREDİLİNCE”

TPİC’in, BOTAŞ’a devredilmesinden sonra TPİC ile TPAO yöneticileri arasındaki vesayet çekişmesinin kuyularının kapatılmasına neden olduğunu vurgulayan Tekik, şöyle devam etti: “850 İşçinin işten atılmasının sebebinin düşen petrol fiyatları değil vesayet çekişmesidir. TPAO bir kamu kuruluşudur. Bütçesi, insan kaynakları, harcama kalemleri sınırlıdır. TPİC ilk amaç olarak 2000 yılından bugüne TPAO tarafından paravan şirket olarak kullanıldı. TPAO bünyesine alamadığı personeli TPİC’e aldı, yapamadığı harcamayı TPİC üzerinden yaptı. Bu sistem bugün dahil olmak sürüyor. Üst düzey siyasilerin yakın çevresinin burada istihdam edildiğini biliyoruz. TPİC’in büyümesi TPAO ile çekişmeleri beraberinde getirdi. Bugün yaşanılan kuyu kapatılması ve 850 işçinin ekmeğinin elinden alınmasını 10. ayda basın açıklamalarıyla duyurduk. Ayrıca Mecliste Batmanlı vekiller ve siyasilere durumun ciddiyetini anlattık. Bugün ise anlattığımız noktadayız. TPİC’in BOTAŞ’a bağlanması TPAO ile kule tartışmasını doğurdu. Biz bu durumu anlattığımızda kimse oralı olmadı. TPİC işçileri bize üye değildi, 650’si sendikamıza üye oldu. Bunu duyan TPİC itiraz ederek mahkemeye verdi.”

“SÖĞÜTÖZÜNÜ EYLEM YERİNE ÇEVİRECEĞİZ”
Pazartesi günü Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın Batman’a geleceğini ve ertesi günü petrol emekçileriyle birlikte TPAO kapısında sınıf dayanışması yaparak yarım gün iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini de ifade eden Tekik, radikal eylemler yapacaklarını söyledi. Gerektiğinde Ankara Söğütözü’ndeki TPAO Genel Müdürlüğü’nü 850 işçiyle eylem yerine çevireceklerini belirten Tekik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Salı günü Tüpraş, TPAO ve mağdur olan TPİC personelimizle birlikte yarım gün TPAO kapısında iş bırakacağız. Diplomatik eylemlerimiz sürecektir. Gerekirse Ankara Söğütözü’ndeki TPAO Genel Müdürlüğünü eylem yerine çevireceğiz. Polis tutuklarsa tutuklasın çekinmiyoruz, çünkü burada 850 işçinin ekmeği söz konusu. Yaşanan bu sorun petrol fiyatlarının düşmesi değil, TPAO ile TPİC arasındaki vesayet çatışması sorunudur. Siyasilerimiz isterse bu sorunu rahatlıkla çözer. Tüm siyasileri uyarıyoruz ve destek bekliyoruz, meşru gördüğümüz tüm etkinlikleri yapacağız. Bu işe kim katkı sunarsa da onu alkışlayacağız.”

“ÇÖZÜM SÜRECİNİ SABOTE ETMEKTİR”

850 Petrol işçisinin işten atılmasını çözüm sürecini sabote etmek şeklinde değerlendiren Şube Başkanı Tekik: “Batman Bölge Müdürlüğü sahalarında günlük 50 bin varil petrol üretiliyor. Türkiye’nin Petrol ihtiyacının yüzde 8’i Batman’da karşılanıyor. Batman kent merkezinde 100 bin kişi geçimini petrolden sağlıyor. Çözüm süreci bölgeye yeni bir umut sunmuştu. Bugünlerde süreç işlevlik kazanmış iken iki kurum arasındaki vesayet tartışmasının 850 kişinin geçimine darbe vurdu. Keza bu durum yalnızca petrol emekçilerine darbe değil aynı zamanda çözüm sürecinin sabote etmektir. Bu sorun istenildiği takdirde çözülür” dedi.

PETROLÜN BATMAN’DA İSTİHDAMI

Batman’da kara altının iş sahalarındaki istihdam oranını da açıklayan Tekik şunları kaydetti: “TPAO’da 1600 kadrolu, 200 kapsam dışı mühendis ve 500 taşeron, olmak üzere 2300 kişi çalışıyor. Tüpraş 375 kadrolu, 75 kapsam dışı mühendis, 50 taşeron olmak üzere 500 kişi istihdam ediliyor. Batman TPİC 300, BOTAŞ 350, Perenco 145, Şelmo 45, total bakıldığında 3640 kişi bu kuruluşlarda istihdam edilmektedir.”

195 KADIN İSTİHDAM EDİLİYOR

Batman’da petrol kuruluşlarında kadın istihdam oranı da dikkat çekiyor. Tekik, Batman’daki petrol kuruluşlarında kadın istihdam oranını ise şöyle açıkladı: “TPAO’da 120 kadrolu, 30 kapsam dışı toplam 150. Tüpraş 20 kapsam içi, 20 kapsam dışı olmak üzere toplamda 40. Perenco 5. Genel toplamda Batman’da 195 kadın bu alanda çalışıyor.”

Editör: TE Bilişim