**Ilısu Barajı gövdesinde 810 Milyon metreküp suyun biriktiğini belirten DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı: “Gövdede biriken su miktarı 56 metreyi geçti. Baraj suyu, Aralık’ın sonunda Hasankeyf’e ulaşır” dedi.

DİCLE ÜZERİNDE EN BÜYÜK BARAJ
DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Ilısu barajının Dicle nehri üzerinde en büyük baraj ve HES projesi konumunda olduğunu söyledi. Elektrik üretimi bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajından sonra Türkiye’nin en büyük dördüncü barajının Ilısu olduğunu belirten Kösalı: “Gövdede su seviyesi 56 metreyi aştı. 810 Milyon metreküp su toplandı. Ilısu barajının ekonomiye yılda 1.5 Milyar katkı sağlayacak. Aralık ayının sonunda su, Hasankeyf’e ulaşmış olacak. Son yağışlarla birlikte su seviyesinin önümüzdeki günlerde daha da yükselmesini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

7 ESERDEN 5’İ TAMAMLANDI
Taşınan anıt eserler arasında Zeynel Bey, İmam Abdullah Zaviyesi, Orta Kapı, Artuklu Hamamı ve Eyyubi Cami’de restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Kösalı, şunları kaydetti: “El-Rızk cami ile minaresinin restorasyon çalışmaları 2020 yılında tamamlanacak. Koruma Kurulu’nun onayı ile 15 Aralık tarihinde El-Rızk minaresi ile caminin son kalıntılarını taşıyacağız. Şu ana kadar taşınan 7 eserden 5’inin restorasyonu tamamlandı.”

 “EVLERİ OLMAYANLAR İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR”
Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde Ilısu barajının etkilediği yolları asfaltlama çalışmalarının da tamamlandığını belirten Bölge Müdürü Kösalı: “Baraj etrafındaki köylülerin ulaşımı daha kolay ve modern hale getirmeye yönelik çalışmalar da tamamlandı. Hasankeyf’te adlarına konut çıkmayan bazı aileler için Kaymakamlık yeni bir çalışma başlattı. Yıl sonunda su seviyesi yükseldiği an, Hasankeyf’in eski yerleşim yerinin büyük bölümü baraj suları altında kalacak” dedi.

Editör: TE Bilişim