*Mısır hasadı sonrası tarlada kalan mısır saplarını ateşe veren Silvanlı çiftçileri uyaran Vali Hulusi Şahin’in girişimleri sonuç verdi. Son iki günde komşu ilçede anız yangınları azaldı. Batmanlıların zehir soluduğuna işaret eden Vali Şahin; “Onlarca hastamız var, pandemi süreci var. Allah’tan reva mı bu yaptıklarınız? Bu insanlığa sığar mı?” diyerek Silvanlı çiftçileri uyarmıştı.

*Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ise Diyarbakır’ın Bismil ve Silvan ilçelerinde mısır üreticileriyle düzenledikleri toplantıların sonuç verdiğine dikkat çekerek: “Ovamızda artık ilkel anız yangınları tarihe karışıyor. Balya haline getirilen mısır saplarının kilosu 13 kuruştan enerji ile kağıt-kutu fabrikalarına satılıyor. Komşu ilçelerin de Batman ovası gibi mısırı saplarını değerlendirmesini istiyoruz.”

VALİ’NİN UYARISI SONUÇ VERDİ
Son haftalarda Batman’ı boğan Silvan’daki anız yangınları sonrası geçen Cuma Silvan’da çiftçilerle bir araya gelen Vali Hulusi Şahin’in, uyarıları sonuç verdi. Son 48 saatte anız yangınlarının seyreldiği dikkat çekti. Silvan’daki mısır tarlalarındaki anız yangınlarının Batman’da kirli hava oluşturduğuna dikkat çeken Vali Şahin, şunları kaydetmişti: “500 Bin nüfuslu Batman’da çocuğu var, yaşlısı var, hastası var, Allah’tan reva mı bu yaptıklarınız? Bu insanlığa, vicdana sığar mı? Elbette Silvan’ın dikkatli ve bilinçli çiftçileri var. Gerçekten çok zor durumdayız.” Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş’in de sunum yaptığı toplantı sonrası iki gündür rahat nefes alan Batmanlılar, yeni uygulamadan memnun.

AYDİŞ: “MISIR SAPLARI
EKONOMİYE KATKI SUNUYOR”
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ise son günlerde Vali Hulusi Şahin’in uyarılarının ardından komşu ilçe Bismil’de de anız yangınlarının önemli ölçüde düştüğünü ifade etti. Silvan’daki çiftçilerin de Batman ve Bismil ovasından ders alması gerektiğini ifade eden Başkan Aydiş, şunları kaydetti: “Mısır saplarının balya haline getirilmesi hem çiftçinin yararına hem de Milli ekonomiye bir katkıdır. Mazot ve traktör ekipmanına da katkı sağlayan bu uygulamaya Bismil ve Silvan’daki çiftçilerin de geçmesini istçiyoruz. Valimiz Hulusi Şahin’in bu konuya hassasiyet gösteriyor. Görmek istediğimiz manzalar da mısır saplarının balyalanıp enerji ve kağıt fabrikalarında değerlendirilmesidir. Batman ovasında artık anız dumanı görmeyeceğiz.”

MISIR SAPLARI BALYALANIYOR
Batman’da mısır üreticiliği yapan 43 yaşındaki İkram Özgül, üç yıl önce hasat sonrası tarlada kalan mısır saplarını balya haline getirdiklerini belirtti. İlkel yöntem olan anız yakma vakalarının Batman’da son yıllarda sona erdiğini belirten Özgül, şöyle devam etti: “Tarlada kalan mısır saplarını balya haline getirip, 600 kilo ağırlığındaki mısır sapları 13 kuruş enerji ve kağıt fabrikalarına satılıyor. Aşrıca çiftliklere de yem olarak veriliyor. Bu uygulama hem tarlaya yüzde 20 verim sağlıyor hem de mazot giderimiz karşılanmış oluyor. Üç yıl önce Çorum’dan getirdiğimiz balya sistemi sayesinde ovadaki birçok vatandaş da geçimini bu işten sağlıyor. Anız yangınlarının azalmasında emeği olan Vali Hulusi Şahin ile Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş’e teşekkür ediyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim