* Komşu ilçelerden gelen anız dumanı, Batman’ın üzerini kapladı. Anızla mücadele ettiklerini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan: “Bu tarlaları yakan, havayı zehirleyen, insanların sağlığı ile oynayan, canlıları yok eden ve toprağın verimini azaltan anızı yakanlara kanunlar çerçevesinde gerekli cezai işlemi uyguluyoruz” dedi.

İMAMLAR, ANIZ UYARISI YAPTI
Batman Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve Denetim Şube Müdürü Sedat Akın ve anız timi, Batman’ın Akuba köyünde anız yangınına müdahale etti. Yangının diğer tarlalara sıçramaması için Belediye İtfaiye ekipleri teyakkuza geçti. Köylüleri anız yakmaması konusunda uyaran ÇYD şube Müdürü Sedat Akın, Akuba köyü imamıyla görüşerek hutbede anız yangınlarına dikkat çekilmesini istedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün tespitlerine göre Batman hava sahasını kaplayan anız yangınlarının dumanlarının nedeninin Bismil ve Silvan ilçelerinin kırsalından yayıldığı anlaşıldı.

EKİPLER GÖREVDE
Bu yıl çevre denetim şube ekiplerden üç ayrı grup oluşturarak anız yangınlarını izlediklerini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan: “Ekipler Batman’ın farklı yerlerine gidip anız yangınlarıyla ilgili denetim yapıyor. Elemanlarımız sahada gördüğü anız yangını ile ilgili kolluk kuvvetleriyle birlikte tutanak tutuyor. Biz de çevre kanunu mevzuatı çerçevesinde idari yaptırım uyguluyoruz. Anız yangınlarıyla ilgili Batman’da mücadele ediyoruz. Anızla mücadelede başarılı sayılırız. Batman’da anız yakmalarıyla ilgili bir azalma söz konusu. Başta Valimiz sayın Ahmet Deniz, STK, kolluk kuvvetleri ve İtfaiye teşkilatından da destek alıyoruz. Topyekûn bir mücadele ile bu işi beraber yürütüyoruz. Batman genelinde iyi bir noktaya geldik” dedi.

“GECE GÜNDÜZ ANIZLARI İZLİYORUZ”
Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son üç yıldır anız yakma olaylarında geldiğimiz bize veriler gösteriyor. 2016 yılında 172 kişiye idari işlem yaparak 231 Bin TL ceza kesildi. Bu sayı 2017’de 78 kişiye düştü. 2018 yılında ise 10 kişi hakkında idari işlem yaptık. Fakat kesinlikle bu tarlayı yakan, insanları ve havayı zehirleyen, insanların sağlığı ile oynayan, canlıları yok eden ve toprağın verimini azaltan anızı yakanlara kanunlar çerçevesinde gerekli cezai işlem uyguluyoruz. Ekiplerimiz gece gündüz sahada tespit ettiği yerlere müdahale ediyor. Tüm kurumlarla koordineli bir şekilde anız yangınlarıyla mücadele ediyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim