*Mısır hasadının ardından çiftçilerin ateşe verdikleri tarlalardan yükselen dumanlar kentin dört bir yanını sardı. Şehir üzerine gece yarısı çöken anız dumanlarını nefes aldırmadı. 


**Astım ve yaşlı hastaları hastaneye kaldıran bazı  yurttaşlar, “Bu kadarına da doğrusu. Gece yarısı kimse pencere ve kapılarını açamadı. Hemen her yıl hasadın ardından aynı manzaralarla karşı karşıyayız. Kimsenin önlem aldığı yok. Caydırıcı cezalar verilmediği takdirde bu böyle devam eder” dediler.

BATMANLILAR NEFES ALAMADI
Buğday hasadının ardından bu kez mısır tarlalarındaki anız yangını, Batmanlılara nefes aldırtmadı. Kentin dört bir yanındaki mısır tarlalarının ateşe verilmesinin ardından komşu ilçe Bismil’deki tarlalardan yükselen anız yangınlarının dumanları, gece yarısı şehrin üzerine kabus gibi çöktü. Tarım teşkilatı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları görev davet eden yurttaşlar, “Hemen her hasat mevsiminin ardından benzeri anız yangın vakalarıyla karşı karşıyayız. Sözde bazı teşkilatlar uydu aracılığıyla para cezasına çarptırdığı bazı çiftçiler var. Caydırıcı özelliği olmayan bu cezalarla anız yangınları önlenemez” diye konuştular.



HASTALAR PERİŞAN
Astım ve kalp hastaları başta olmak üzere yaşlıların nefes almakta güçlük çektiği Batman’da Tarım teşkilatı başta olmak üzere Valilik’ten de anız yangınlarına karşı etkin önlem isteyen Batmanlılar şöyle konuştular, “Mısır hasadının hemen ardından tarlaların ateşe verilmesi resmen doğa katliamıdır. Bu katliamın önüne maalesef kimse geçemiyor. Basın açıklamaları dışında kimsenin görevini yaptığı yok. Tarım teşkilatının bugüne kadar anız yangınlarını tespit ettiği tarla sahiplerine verdiği 232 bin TL’lik komik para cezası dışında bir yaptırımı yok. Hastalar nefes alamıyor. Bir çok yaşlı hastaneye kaldırıldı. Zorunlu olmadıkça hastalar dışarıya çıkamadı.”

CAYDIRICI CEZALAR ŞART

Batman’ın yanı sıra Diyarbakır’ın Bismil ile Silvan ilçelerinde ateşe verilen mısır tarlalarındaki dumanların Batman’ın üstünü kara bulutlar gibi kapladığını ifade eden bazı yurttaşlar, sözlerini şöyle sürdürdüler, “Dün geceden itibaren ne kapı ne de pencerelerimizi dumanlardan açamadık. Batman’ın dört bir yanından adeta sis gibi şehrin üstünü saran dumanlar yüzünden hastalar nefes almakta zorlandı. Hemen herkes bu manzaranın farkında. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlar nedense anız yangınlarının yaşandığı arsa sahiplerine yönelik yaptırımda bulunamıyor. Komik para cezalarıyla bu işin önünü kesilmez. Her yıl aynı manzaralarla karşı karşıyayız. Artık nefes alamayacak durumdayız. Anız yangınlarıyla daha etkin mücadele yapılmalıdır.”

Editör: TE Bilişim