**Batman’da bir dizi incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akdeniz’deki son süreci değerlendirdi; “Akdeniz’de yetki mutabakatı TBMM’den geçti. Oyunları bozmuş olduk. Bu konuda geri adım atmayacağız. Akdeniz’de ne kimsenin hakkını yiyeceğiz, ne de Kıbrıs’ta yaşayan soydaşlarımızın hakkının yenilmesine izin vermeyeceğiz.”

BATMAN’A ‘ENERJİ’ ÇIKARMASI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Birlik Vakfı Kurucusu ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi İsmail Kahraman, bazı Milletvekilleri ve TFF Başkanı Nihat Özdemir, Birlik Vakfı Batman Şubesi tarafından düzenlenen ‘Enerji Politikamız ve Doğu Akdeniz Meselesi’ paneline katıldı. İlk ziyareti Batman Valiliğine yapan konuklar, Vali Hulusi Şahin ile bir araya geldi. Heyet, daha sonra Batman Üniversitesi merkez kampüsündeki panele katıldı. Açılış konuşmalarını Birlik Vakfı Batman Şube Başkanı Hamdullah Tüzün, BÜ Rektörü Aydın Durmuş, Vali Hulusi Şahin ve AK Parti Milletvekili Ziver Özdemir yaptı.

“DENİZLERDE SONDAJ DEVAM EDİYOR”
Panelde konuşan Bakan Dönmez: “Hedefimiz bağımsız enerji ve güçlü Türkiye’dir. Denizlerde hidrokarbon ile sondaj çalışmalarımız devam ediyor. Bu proje ve çalışmalarımız ülkemizin geleceği için olmazsa olmazı kabul ediyoruz. Milli arama ve sondaj gemilerimizle başlattığımız çalışmalarımız dört koldan 4 gemi ile devam ediyor. Libya ve dış ülkelerde sürdürdüğümüz bu mücadeleyi oldukça önemsiyoruz. Fatih ve Yavuz gemilerinde 4 bin metrede sondaj çalışmaları devam ediyor. Barbaros ve Oruçlu gemileri, denizlerimizin röntgenini çekiyor. Teknolojik açıdan en iyi gemilere sahibiz. Yeni gemi ile Akdeniz ve Karadeniz’de sondaj çalışmalarımız sürüyor” dedi.

YERLİ ELEKTRİK ÜRETİMİNDE TASARRUF
Bakan Dönmez, şöyle devam etti: “Türkiye’nin gelecekte enerji vizyonu olan Milli Enerji ve Maden Politikamızı, yerlilik, arz güvenliği, millilik ve teknoloji üzerine inşa ettik. Enerji ve doğal kaynaklarımızı insanlarımıza kesintisiz olarak sunmak için projelerimizi adım adım hayata geçiriyoruz. İnanıyoruz ki, petrolden doğalgaza, kömürden yenilenebilir enerjiye kadar her alanda dünya ile rekabet edebilecek güce ve potansiyele sahibiz. Hedefimiz bağımsız enerji güçlü Türkiye’dir. Yerli ve yenilenebilir elektrikte bugün son 20 yılın rekorunu kırdık. Ürettiğimizin elektriğin 4-/’ünü yerli kaynaklardan ürettik. Yıl ortalaması yüzde 63. Yani her 1 puan yerli üretim ithal üretime göre 100 milyon dolar cebimizde demektir.”

“GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”
Akdeniz’deki petrol arama çalışmalarını da değerlendiren Bakan Fatih Dönmez: “Akdeniz’de ne kimsenin hakkını yiyeceğiz, ne de Kıbrıs’ta yaşayan soydaşlarımızın hakkının yenmesine izin vermeyeceğiz. 5 Yeni kuyu daha açacağız. Libya ile hayati önem arz eden anlaşma yaptık. Denizde petrol yetki arama mutabakatı TBMM’den çıktı. Oyunları bozmuş olduk. Onayımız olmadan kimse bölgede arama yapamayacak. Bu hedefte çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Geri adım atmayacağız. Biz Akdeniz’de misafir değil, ev sahibiyiz.” Daha sonra Bakan Dönmez’in de aralarında bulunduğu TBMM eski Başkanı Kahraman ile bazı milletvekillerinin de yer aldığı ‘Enerji politikamız ve Doğu Akdeniz meselesi’ paneli düzenlendi. Panel, basına kapalı yapıldı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde de bir dizi incelemede bulunan Bakan Dönmez, geç saatlerde kentten ayrıldı. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim