“BUĞDAYLAR KURUMAYA BAŞLADI”
Batman, Siirt ve Mardin Ziraat Odaları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklığın had safhaya ulaştığını belirterek; “Çoğu tarlalardaki buğdaylarda kurumaya başladı. Artık bu dönemde su verilse ya da yağış olsa da çok şey ifade etmez. Kuruyan yerlerde hasat erkene çekilir. Kalite ve verim düşer. Ekmeklik buğday vasfını kaybeder ve yem sanayisine gider” diye konuştular.

“ÇİFTÇİYE DESTEK ŞART”
Batman’ın komşu ilçesi Kurtalan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, kuraklık mağduru çiftçinin Bağ-Kur primlerinin 1 yıl süreyle ertelenmesini istedi. Günbat, çiftçiye 2008 yılında yapılan destekleri de hatırlattı. Başkan Günbat, “2008 Yılındaki kuraklıktan zarar gören çiftçilere nakdi yardımlar yapılmıştı. Bu süreçte de çiftçinin tohum, gübre, mazot ve ilaç maliyetlerini karşılayabilecek bir destek verilmeli” dedi.

“TARIMSAL BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENMELİ”
Başkan Günbat, şöyle devam etti: “Bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerin borçları faizsiz ertelenmeli. 2021 Yılında ödenmesi gerekecek tarımsal borçlar 5 yıllığına faizsiz olarak yapılandırılmalı. Kuraklık mağduru olan çiftçilerin Bağ-Kur primleri 1 yıl devlet tarafından karşılanmalı. Güneydoğu kuraklık nedeniyle Afet bölgesi ilan edilmeli. Elektrikte sulama yapan borçlu çiftçilerin enerjisinin kesilmemesi ve elektrik fiyatlarında indirime gidilmeli. Çiftçinin bu desteklere ihtiyacı var.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim