**1958’de Diyarbakır Ayspor’da futbolcuyken Batman Petrolspor’a transferi için Rafineride kadro tahsis edilen Erdem Güzelses, Batman’ın 1958 yılındaki yaşantısını, Petrolspor’da geçen yıllarını ve Rafinerideki çalışmaları, Çağdaş’a anlattı.

**Rafinerinin ilk yıllarında sadece Amerikalı çalıştırıcıların rafineriyi çalıştırabildiğini ifade eden Güzelses; “ABD’liler, Türk gençlerine işi öğretmezdi. Çünkü iyi harcırah ve maaş alıyorlardı. Ancak biz Türk gençleri olarak azmettik ve başardık. Rafineriyi kısa sürede çalıştırmayı öğrendik ve onlar birer birer ayrıldılar” dedi.

**87 Yaşındaki Güzelses; “Efsane futbolcu Lefter Küçükandonyadis’in talebesiydim. Diyarbakır’da gol kralı olmuştum. Petrolspor beni çok istiyordu, ben de oraya transfer oldum ve hayatımın en güzel yıllarını orada geçirdim” diyor.

CANLI TARİH GÜZELSES ANLATTI
1957’de ‘ilçe’ olan Batman’ın o dönemlerine bire bir tanıklık eden Petrolspor’un ilk kaptanı Erdem Güzelses, Çağdaş WebTV’de hem duygulandı, hem de izleyicileri duygulandırdı. Batman’a geliş öyküsünü anlatan Şark Bülbülü efsane sanatçı Celal Güzelses’in oğlu Erdem Güzelses, 63 yıl öncesinin Batman’ını anlattı. İzmir’den yayına katılan Güzelses; “Bu ne güzel program. Beni uzun yıllar öncesine götürdünüz. Titreyerek yayını izliyorum. İnanır mısınız hiç bu kadar hislenmemiştim. 1958 Yılının Temmuz ayından 1978 yılına kadar Batman’daydım. Diyarbakırlı bir öğretmen olarak geldim Batman’a. O zaman Batman’ı ilk kez görüyordum. Çünkü biz zannediyorduk ki son tren Diyarbakır’da. Halbuki tren Kurtalan’a kadar gidiyormuş. Türkiye’nin dört bir tarafından mühendisler, jeologlar ve dönemin sanatçıları Batman’a gelmiş. 1956’dan beri rafineride çalışmışlar. ‘Toprağın kanı’ orada çekildi. O zamanın gençleri büyük hizmetler verdi rafineriye” dedi.

“ABD’LİLER İŞİ ÖĞRETMEZDİ”
1958’de Rafineride çalıştığı yılları anlatan Güzelses; “Rafineriyi o dönemler Parsons şirketi kurmuştu. ABD’den gelen tüm çalıştırıcılar daha fazla harcırah ve maaş alsınlar diye Batman’dan ayrılmak istememişler ve bizim gençlere bir şey öğretmek istemiyorlardı. Baş operatör Mikail Yavuşoğlu bana şunu anlatmıştı; Eldiveni giyip rafineriye gittiğimizde bizi yanlış yola sevk ederlerdi. Fakat biz Türk gençliği olarak azmettik Hasan Göker ve Mustafa Solim’in nezaretinde biz rafineriyi kısa sürede çalıştırmayı öğrendik ve onlar birer birer ayrıldılar, rafineriyi teslim ettiler. O petrolün ne zorluklarla yeryüzüne çıkaran muhterem insanları gördüm. Melih Gencay’ı gördüm, Süreyya Ekim’i gördüm. Bunlar dışarıdan gelmişti. Petrolü çıkarmak için çadırlarda barakalarda yatarak çalışıyordu. Boruları bir birine bağlayarak 3 Bin metre aşağı indirip yukarı çıkarmak ne kadar zordur bilir misiniz? Onları gördükten sonra petrolün Türkiye için ne kadar önemli olduğunu, ne kadar muhterem bir şey olduğunu anladım. Hepsinin içinde yaşadık. Artık rafineride hiç Amerikalı kalmamış, artık Türk evlatları çalışıyordu.”

“BATMAN 2 BİN NÜFUSLUYDU”
O dönemin ilçe hayatını da anlatan 87 yaşındaki Erdem Güzelses; “Batman henüz 2 Bin nüfuslu bir yerdi. Fakat oranın sahipleri manavları, tüccarları, esnafları, hepsi bizimle ağabey kardeş oldu. Onlarla çok güzel bir hayat geçirdik. Aile bireylerimiz Siteden haftada bir Batman’a inip alışveriş yaptığında onlara ‘ablacağım, yengeceğim’ diye hitap edip bağrına basan, onları koruyan, otobüslere bindirip gönderen Batmanlılar ne efendi insanlarmış, ne asil insanlarmış. İnselleri, Hüsnü Tavukçuları, Kıvırcıkları, Mehmet Türkerleri unutur muyum? Artık onların torunları şimdi sizlerle” diyor.

“LEFTER’İN ÖĞRENCİSİYDİM,
GOL KRALI OLMUŞTUM…”
Petrolspor’a transferini anlatan Güzelses, şöyle devam ediyor; “Batman benim içimde. Benim ikinci memleketim. Batman’ı ve Batmanlıyı sevmemek bir eksikliktir. Ben Diyarbakır’da öğretmenliğin yanı sıra iyi bir futbolcuydum. Efsane futbolcu Lefter’in talebesiyim. Lefter Diyarbakır’da 4 yıl askerlik yaptı. Bize her şeyi öğretti. Zamanla Diyarbakır’ın gol kralı olmuştum. Petrolspor, Yılmaz Özman başkan, Mesut Sevimli teknik direktör, bize Diyarbakır’a lig maçlarına geldiklerinde beni görüp tanımışlardı. O zaman Petrolspor ilk defa Diyarbakır’da irtibat bürosu yer gösterilerek kurulduğu için Diyarbakır liglerine iştirak ediyordu. Onlar gelip bizi izliyordu. Askerlikten sonra 1957’den öğretmenlikten sonra 1958’de haber geldi Batman’dan. O dönem rafineride çalışan Fettah Yılmaz Özpirinçi eniştem bana haber gönderdi. ‘Burayı gel bir gör, Petrolspor seni çok istiyor’ dedi. Ben de gittim ve gördüm Batman’ı. Zevkle çalışılabilecek bir yerdi. O ahaliyi unutmak mümkün değil. Öyle insanlarla tanıştım ki onlarla bir kardeş gibiydik. Batman’a gittiğimde 23 yaşındaydım. 17 Yıl rafineride yangın teknik servisinde görev yaptım.”

“PETROLSPOR’UN RENGİ SONRADAN DEĞİŞTİ”

Petrolspor’la ilgili anılarını da anlatan Güzelses; “Petrolspor’un rengi önce petrol rengi ile beyazdı. Diyarbakır’da liglere katılıyorlardı, sonra Siirt itiraz etti. ‘Batman bize bağlıdır, bizim liglere iştirak etmeli’ diye. 1960 senesinde tekrar kurulan Petrolspor, Siirt’te liglere katılmaya başladı. Siirt’te de iyi futbolcular vardı. Adana’dan ve diğer şehirlerden iyi futbolcuları Petrolspor’a getirdik. Ben Diyarbakır’dayken toprak saha vardı. Batman’da çim saha gördüm. O zaman Diyarbakır’da sadece iki havuzumuz vardı. Orda çocuklar yüzerdi. Batman’da olimpik havuz gördüm. TPAO yüzüğüm ve rozetim, en kıymetli malım ve servetim. Hiç üzerimden çıkarmam. Yine o dönemler Milli Güreş takımımız büyük işler yapıyordu. Türkiye Petrolleri’nin hem iş hayatına hem sporuna ve tüm sosyal koşullara büyük katkısı oldu. İlhan Telli’nin başında olduğu orkestra altın mikrofon ödülü kazanmıştı. Tüm sanatçılar Batman’a gelirdi. Dönemin Belediye Başkanı Sait Ramanlı, oğlu Mustafa Ramanlı, doktor Tarık, o dönemler Batman’a büyük emek verdiler” dedi. Güzelses’in oğlu Celal Güzelses de canlı yayında Site gençliğini anlatarak, duygulu anlar yaşattı. Öte yandan Petrolspor Kulüp Başkanı Abdulvahap Akbaş da yayına katılarak o dönemlerdeki kaptanı Erdem Güzelses ile anılarını anlattı. (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim