KÜLTÜR ADASI HAZIR
Zeynel Bey türbesi kümbetinin taşınmasının ardından gözler taşınacak yeni eserlere çevrildi. Vali Ahmet Deniz, Hasankeyf girişindeki İmam Abdullah Zaviyesi ile Dicle nehri kıyısındaki Artuklu Hamamının da taşınmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını söyledi. Tarihi dokuyu korumayı bir görev bildiklerini ifade eden Vali Deniz, “Zeynel Bey türbesi kümbeti nasıl taşınmışsa, diğer eserler de zarar görmeden parça parçada olsa Kültür Adası’na taşınacaktır. Yeni yerleşim birimindeki Kültür Adası, Hasankeyf’i daha güzel bir görünüme kavuşturacaktır” diye konuştu.

EL RIZK MİNARESİ DE TAŞINACAK
Önümüzdeki yıl Kale’nin Orta kapısının da aralarında bulunduğu 6 eserin daha taşınacağını söyleyen Vali Ahmet Deniz, “El Rızk minaresi ile diğer eserler için Dicle nehri üzerinde çelik köprü yapılacak. Hiç bir eser zarar görmeden Kültür Adası’na getirilecek. Uzman ve arkeologlar denetiminde taşınacak bu önemli çalışmalarla tarihi doku yeni yerde korunmuş olacak” dedi.

“MANASTIR VE KONAKLARI KORUYACAĞIZ”
Beşiri-Kira dağındaki Morkiryakus manastırı ile Gercüş ilçesindeki 100 yıllık konağın restorasyonu konusunda da proje hazırladıklarını anımsatan Vali Deniz, şöyle devam etti : “Tarihi dokuların korunmasına yönelik bir dizi projemizi önümüzdeki aylarda hayata geçireceğiz. Ayrancı köyündeki Morkiryakus manastırında temizlik çalışmaları sürüyor. Restorasyonu konusunda da Bakanlıkla görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın bir tarihte Gercüş Hükümet konağı bahçesindeki 100 yıllık konakta tadilat çalışmalarını başlatacağız.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim