**Türkiye’de petrolün bulunduğu ilk dağ olan Raman’da, Batman merkeze bağlı Yakıtlı köyünde
MTA ve TPAO’nun 74 yıldır kendilerine tanınan ‘ücretsiz’ enerji hakkının alınmasına köylüler tepki gösterdi.

**Köy Muhtarı Abdulsamet Gezici; “Raman’da 1948 yılında petrol bulununca dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ücretsiz enerji başta olmak üzere bize bazı imkanlar sağladı. TPAO ile kardeş köy olmuştuk. Şimdi de bu hak bizden alınmak isteniyor” dedi.

“1948’DE BU HAK BİZE VERİLDİ”
Raman dağındaki petrol kuyuları ile iç içe olan Yakıtlı (Zeva Alikan) köyüne 74 yıldır MTA ile TPAO elektrik şebeke hattından karşılanan ücretsiz enerjinin TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından son verilmesi kararı, köylülerin tepkisine neden oldu. 25 Yıldır Yakıtlı köy muhtarlığı yapan TPAO emeklisi 68 yaşındaki Abdulsamet Gezici; “Raman-8 kuyusunda 1948 yılında petrol bulununca dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, köyümüze sağladığı imkanlar arasında o zamanlar lüks lambalar için her eve bir bidon motorin yakıt, su ve elektriğin verilmesini kararlaştırmıştı. Bu destek yıllarca sürdü” diye konuştu.

“KÖYÜMÜZÜN İSİM BABASI DA İNÖNÜ’DÜR”
Muhtar Gezici, şöyle devam etti; “Petrol çıkınca köyümüze müjdelerle gelen İnönü, o tarihlerde ilkokul yaptırdı. Köyümüzü önce MTA, ardından da TPAO ‘kardeş köy’ ilan etti. 1950 yılında 5 derslikli ilkokuldan mezun olanlar daha sonra petrol mühendisi oldu. Ben de bu okuldan mezun olup TPAO’da çalıştım. MTA’dan sonra TPAO Genel Müdürlüğü ile Bakanlık görevini sürdüren Korkut Özal da köyümüzün TPAO’nun imkanlarından yararlandırılması için dönemin yetkililerine talimat vermişti. 55 Yıl önce köyümüzde sadece seçmen sayısı 365’ti. Şimdilerde hane sayımız 12. Yıllardır TPAO ile iç içeyiz. Hiçbir sorunumuz olmadı. Şimdi de köyümüze verilen enerjinin kesilmesine anlam veremiyoruz.”

“KUYULARA GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYORUZ”
Köy sakinlerinden Abdulhakim Akman, Beşir Gezici ve Hasan Akman, Raman dağı çevresindeki 300 petrol kuyusuna gözleri gibi baktıklarını söylediler. Köyde oturanların çoğunun TPAO emeklisi olduğuna da işaret eden Akman ve Gezici, şunları söylediler; “Köyümüzde kalanların sayısı iki elin parmak sayısını geçmiyor. TPAO’ya kabarık bir elektrik faturası da çıkardığımız iddialarına da katılmıyoruz. Halen günde 8 Bin varil petrolün üretildiği kuyulara gözümüz gibi bakıyoruz. En ufak bir arızada TPAO yetkililerini uyarıyoruz ve petrolün tarlalara akmasını da engelliyoruz. Kardeş köye bu yapılmamalı.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim