*609 Yıllık El Rızk minaresinde taşları, birbirine kenetleyen ‘demir’ dökümün çatlaklıkları önlediğini belirten Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen: “O dönemin mimarlarının şaheser yapıtları taşınırken içinde kullanılan sağlam malzeme günümüzde maalesef yok” diyor.

*907 Yıllık Sultan Süleyman Koç minaresinin sökümünde ise 6 metrelik bölüm kaldı. Tarihi minarenin numaralandırılan taşları, Dicle nehri kıyısındaki alanda naylon örtülerek koruma altına alındı.

DİCLE’NİN SON KOMŞUSU AYRILIYOR
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te Ilısu baraj gölünden etkilenecek eserler arasında yer alan 609 yıllık El Rızk minaresi de taşınıyor. Hafta sonunda sökülmeye başlanılan El-Rızk minaresinde taşlar tek tek numaralandırılıyor. Er-Bu firması görevlileri, taşları titizlikle söküyor. 609 Yıllık minare taşlarının her birinin 21 santim yükseklikte olduğunu söyleyen Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen: “609 Yıl önce yapılan bu şaheser minarede taşları birbirine kenetleyen demir döküm sırrı ortaya çıktı. Bu demir döküm sayesinde minarede bir taşta bile çatlaklık oluşmadı. Mermer tozu ile kirecin kullanıldığı özel haraçla  yapılan minare Hasankeyf’in önemli sembollerindendi. Tarihi minarenin gölgesi sabah ve akşam saatlerinde Dicle nehrine yansıyordu. O gölge Dicle nehrinde iki minare gibi görünüyordu” dedi.

SULTAN SÜLEYMAN KOÇ
MİNARESİNDE SONA DOĞRU
Hasankeyf’te 607 Yıllık Sultan Süleyman Koç minaresinde de sona doğru gelindi. DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, tarihi minarede kalan 6 metrelik bölümün de yakın bir sürede taşınacağını kaydetti. Kufi yazılarının yer aldığı bölümün büyük bir titizlikle söküldüğünü belirten Kösalı: “Kitabe ve kufi yazıları görevliler tarafından sıfır hata ile söküldü” dedi. Yeni yerleşim birimi yakınındaki Dicle nehri kıyısındaki bir alana bırakılan camii taşlarının üstü naylonla örtülüyor. Minarelerin yeni yerleşim biriminin yakınında yeniden inşa edileceğini ifade eden Kösali, şöyle devam etti: “6 Metre gibi bir bölümü kalan Sultan Süleyman Koç minaresinin taşlarının sökümü kısa sürede bitecek. Yıl sonu kadar El Rızık camisinin de taşınma işlemleri tamamlanmış olacak.”

Editör: TE Bilişim