**Batman’da ilk kez düzenlenen ‘7. Ulusal Antep fıstığı ve Badem Çalışma Grubu toplantısı’na uzmanlar ve çiftçiler ilgi gösterdi. Batman’da fıstık ekiminin üç kat arttığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas: “Dikimli alanlarımız son beş yılda yaklaşık üç kat arttı. Batman’da yaklaşık 60 bin dekarda fıstık dikili alanlarımız mevcut” dedi.

UZMANLAR BATMAN’DAYDI
7. Ulusal Antep fıstığı ve Badem Çalışma Grubu toplantısı, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Vekili Mekan Çeviren, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacak, Tarım İl Müdürü Nurettin Kıyas, Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Vahit Altunç, Adıyaman Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan, Batman ve bölgedeki çiftçiler katıldı. Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Kıyas: “Ülkemiz ve hatta dünyada iki katma değeri yüksek ürün fıstık ve bademi burada çok bilimsel veriler ışığında ve konunun otoriterleri ile konuşuyor olmak Batman için şanstır. Muhakkak ki fıstık yetiştiriliciliğinde uygulamada birçok hatalarımız mevcuttur. Çok değerli konukların söylediğini eğer uygularsak hatalarımızdan vazgeçersek gelirimize de yansıyacaktır” dedi.

“1 MİLYON FISTIK FİDANI DAĞITTIK”
Kıyas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batman’da fıstık yetiştiriciliğinde çok yeni olsak da kısa sürede çok mesafeler kat ettiğimizi düşünüyorum. Dikimli alanlarımız son beş yılda yaklaşık 3 kat çıkarak yaklaşık 60 bin dekar fıstık dikili alanlarımız mevcut. Kamu kaynakları ile kurulan bahçelerin dışında da çiftçilerimiz birçok bahçe tesis ettiler. Batman’da yaklaşık 1 Milyon fıstık fidanı dağıttık. GAP Kalkınma İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğü olarak 40 Bin fidan çiftçilere verildi. Batman’da en fazla fıstık Beşiri ve Gercüş ilçemizde bulunuyor. Badem konusunda da diğer illere yöre çok iyi durumda değiliz. Yine de entegre programlar kapsamında çalışmalarımızı yürütmekteyiz.”

“FISTIK HARİTASINI ÇIKARIYORUZ”
Çalışma Grubu toplantısında söz alan Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Vahit Altunç ise fıstık haritasını çıkaracaklarını söyledi. Altunç, şöyle devam etti: “Batman ve ilçelerinde 60 bin dönüm arazide fıstık yetiştiriliyor. Ekim alanları artmaya devam ediyor. 2017 verilerine göre 23 bin ekili fıstık arazi varken, şu anda üç katına çıkmıştır. İklimlerin değişmesiyle çoraklaşan arazilerde fıstık ekimi hızla sürmektedir. Batman Fıstık Birliği olarak bazı projelerimizi hayata geçirdik. Batman ili fıstık eylem planı ile bölgemizde mevcut haritasını çıkartıyoruz. Böylelikle ekili alanda fidan yaşının verimini takip ederek gerekli desteği ve önlemini alacağız. Fıstık üretiminde bulunan tüm çiftçilere ve ekmeye niyeti olan çiftçilerin yanındayız.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim