*Garzan Çayı kenarındaki Şeyh Evinda ziyaretinde 40 yıl aradan sonra ‘Şerbik-Perde’ etkinliği yapıldı. Yurtdışı ve yurtiçindeki Ezidiler, çevredeki köylüler yemekte bir araya geldi. Garzan Çayı kıyısında şarkılar eşliğinde halay çeken Ezidiler, kendilerine özgü kıyafetleriyle etkinliğe renk kattı.

*Çeşitli nedenlerle yıllar önce Avrupa’ya göç eden Ezidiler, yaklaşık 40 yıl sonra topraklarındaki ziyarette ilk etkinlikte buluşup halay çekti. Etkinlik organizasyonunu üstlenen Cemil Ekinci, “Rengarenk olan eski ortamımızı yeniden tesis etmek istiyoruz” dedi.

ŞEYH EVİNDA ZİYARETİNDE İLK ETKİNLİK

Batman’ın Beşiri ilçesi ovasından 1980’li yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı Almanya ağırlıklı Avrupa ülkelerine göç eden Ezidiler, yıllar sonra baba ocağı topraklarındaki mabetlerden Şeyh Evinda’daki ‘Şerbik-Perde’ etkinliğinde buluştu. Geçen hafta Avrupa’dan gelen Ezidiler için Garzan Çayı kıyısında düzenlenen etkinliğe Batman ve bölge illerde yaşayan Ezidilerin yanı sıra Avrupa’dan gelen yüzlerce Ezidi katıldı. 

ŞARKLAR EŞLİĞİNDE HALAY ÇEKTİLER

Yerel sanatçıların seslendirdiği hareketli şarkılar eşliğinde 37 derecedeki sıcaklığa rağmen halay çeken Ezidiler, ilk kez düzenlenen ‘Şerbik-Perde’ etkinliğinde bulunmanın sevincini yaşadıklarını söylediler. Yöresel kıyafetlerle Şeyh Evinda’daki ilk etkinliğe katılmanın mutluluğunu yaşayan Avrupa’daki Ezidiler ile konuklar, yemekte ağırlandı. Yemek organizasyonu üstlenen Mazhar Ata, 25’e yakın koyunun kesildiği ziyarette yaklaşık bin ziyaretçiye Tandır, Kemikli kavurma, döner, güveç, tavuk, hoşav ve mehir ikram edildiğini belirtti.

“HER ZAMAN BURAYI ÖZLÜYORUZ”

Batman’ın Beşiri ilçesinin Kuşçukuru köyünden 40 yıl önce Almanya’ya giden Cemil Ekinci, baba ocağı toprakları her zaman özlediklerini söyledi. Yakınlarıyla birlikte yıllar sonra Şeyh Evinda’da düzenledikleri ilk etkinliğin güzel geçtiğini ifade eden Cemil Ekinci, “Ailelerimizle birlikte ana vatanımıza geldiğimizde Ezidi olsun Müslüman olsun akrabalarımızı, dostlarımızı ve arkadaşlarımızı gördüğümüzde çok mutlu oluyoruz. Rengarenk olan eski ortamımızı yeniden tesis etmek istiyoruz. Yeter ki, ilgili merciler ziyaret alanında gerekli restorasyon çalışmalarını hızlandırsın” dedi.

“BURAYA GELİNCE HASRETİMİZ DİNİYOR”

Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü; “Beşiri ovasındaki onlarca köy, yıllar önce şen yerleşim birimleriydiler. Binlerce Ezidi burada yaşıyordu. Her yıl’ın 12 Haziran’ında Şeyh Evinda ziyaretindeki etkinliğe bölgeden binlerce kişi katılıyordu. Bu geleneği yıllar sonra burada gerçekleştirdik. Beklentimiz burada bina restorasyonunun bir an önce yapılması. Bazı eksiklikler giderilirse, önümüzdeki yıl çok burası çok büyük ziyaretçi akınına uğrar. Buraya gelince az da olsa hasretimiz diniyor. Bir de Batman ekonomisine çok ciddi katkımız oluyor. Etkinlikte yanımızda olan, destek veren tüm dost ve yakınlara teşekkür ediyoruz.” (Çağdaş, Özel)

Editör: TE Bilişim