Batman genelinde 428 aile geçimini bal üreticiliğiyle sağlıyor. 428 Ailenin 333’ü Sason’da arı yetiştiriciliği yaparken, Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü geçen yıl ailelere toplam 1 Milyon TL destekte bulundu. Bal üretimi yapan aileleri ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın; “Bu yıl rekoltenin 350 tonu geçmesini bekliyoruz” dedi.

“ORGANİK BAL YURT DIŞINA BİLE SATILIYOR”
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yöneticileri, Sason-Derince köyünde arıcılık yapan bal üreticilerini ziyaret etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın ve teşkilat yöneticileri, Sason’da arıcılık yapan İrfan Karabulut’u ziyaret etti. Arıcılık yapan vatandaşlara desteklerinin sürdüğünü belirten İl Müdürü Aydın; “Bu bölgenin balı oldukça doğal olduğu için müşterisi de çok. Geçen yıl arıcılarımıza 1 Milyon TL destekleme verdik. Bu desteklemenin yüzde 60’ı Sason ilçemize verildi. Batman’da genelinde 428 ailemiz bal üreticiliğiyle geçiniyor. Bu ailelerin 333’ü Sason’dadır. Sason balı hem yörede hem diğer iller hem de yurt dışından ilgi görüyor. Bu yıl rekoltenin 350 tonu geçmesini bekliyoruz. Üreticilerimize hayırlı kazançlar diliyoruz” dedi.

“GEÇEN YILA GÖRE VERİM DÜŞTÜ”
Uzun yıllardır Sason-Derince köyün bal üreticiliği yapan İrfan Karabulut ise şöyle konuştu; “İşlerimiz iyi ama bu yıl verim düştü. Önceki yıllara göre istediğimiz verimi alamadık. Doğa şartlardan dolayı petek gözeleri dolmuyor. Sezon boyunca tüm bal satılırsa 150-200 Bin TL elde ediliyoruz. Bir tona yakın süzme bal elde ediyoruz, petek balının miktarı ise yıllarda göre değişiyor. Bal üreticiliği ile birlikte hayvancılık da yapıyoruz. Bugüne kadar destekler sağlandı, desteklerin biraz daha artırılmasını istiyoruz. Balcılığı 22 yıldır yapıyorum. 50 kovanla başladım, şu anda 500 kovanım var. Bunun yanı sıra merada yol sorununun da çözülmesini istiyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim