**Bu yıl ki Newroz kutlamalarında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün resimlerinin bulunduğu kaşkollar yok sattı. Bir dönemler yasak olan Sarı, Kırmızı ve yeşil renkli fularlar ‘polis’ yazılı barikatların üzerinde görücüye çıktı.

POLİS BARİKATINDA ÜÇ RENK…
Batman, 2015 Newroz’u gaz gölgesinde geride bırakırken, bir dönemler yasak olan Sarı, Kırmızı ve Yeşil renkli fularlar, Newroz alanı ve çevresinde kurulan ‘polis’ yazılı barikatlarda satıldı. Bazı işportacılar tezgah kurmakta zorluk çekince üç rengi taşıyan fularları ‘Polis’ yazılı barikatların üzerinde sattı. Seyyar satıcılar, üç renkli fularların Newroz şenliklerinde ilgi gördüğünü belirterek; “Yer bulamayınca fularları polisin barikatları üzerinde sattık. Bize her hangi bir müdahalede bulunulmadı” dediler.



GAZDAN KAÇIŞ…
Şenlikler sürerken, Otogar ve etkinliklerin yapıldığı platforma düşen biber gazı kitle arasında paniğe yol açtı. Eş Genel Başkan Emine Ayna’nın konuşmasının ardından söz alan Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Kürtçe şarkı söylediği sırada platforma gaz bombası düştü. Biber gazının etkisiyle şarkıyı yarıda kesen Milletvekili Akat Ata; “Lütfen alandan ayrılmayın. Şenlikleri biz bitiririz” sözlerine rağmen küçük çocuklarını kapan aileler, alandan uzaklaştı.




DEMİRTAŞ-TÜRK KAŞKOLU
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün fotoğraflarının bulunduğu kaşkol’lara da ilgi büyüktü. Alan etrafında tezgah kuran işportacılar, Demirtaş ve Türk’ün bulunduğu çok sayıda kaşkol sattı.



HER YER GAZ…
Şehirlerarası otogar ile platforma düşen biber gazı, Newroz şenlikleri kutlamalarına gölge düşürdü. Önce otogara ardından da platforma düşen çok sayıda biber gazı, Belediye Zabıtalarının da fenalaşmasına neden oldu. Fenalık geçiren Zabıta elemanlarına başta Belediye Zabıta Müdürü Hakkı Ertuğrul yardım etti.



ÇEKİMLER HAVADAN
Batman Newroz’unun dört bir yanını görüntülemeye çalışan bazı TV elemanları, havadan çekim yaptı. Küçük uçak maketini andıran kamerayı Newroz’un bulunduğu alanda kumandayla dolaştıran özel TV ekipleri, olayların çıktığı anı da saniye saniye ekrana taşıdı.


DİREKLERDE GENÇLER
On binlerin buluştuğu Otogar bitişiğindeki alanda kalabalığı merak eden gençler, yerlerinde durmadı. Alanda davul-zurna eşliğinde halay çeken bazı gençler, direklere çıktı. Sunucu Abdullah Tarhan’ın uyarısına rağmen bazı gençlerin, cambazları geride bırakırcasına direklere çıkması görünmez kazalar da yol açtı.



EŞ BAŞKANLAR KÜRTÇE KONUŞTU
Batman Belediyesi Eş Başkanları Gülistan Akel ile Sabri Özdemir, kalabalık kitleye, düzgün Kürtçeleriyle takdir topladı. Coşkulu kalabalığa seslenen Eş Başkanlar Özdemir ve Akel, 2015’in Newroz’unu kutlamanın sevincini yaşadıklarını söylediler. Coşkulu kalabalığa seslenen Akel ve Özdemir’in, Kürtçe konuşması kitle tarafından alkışlandı.



BARIŞ GÜVERCİNLERİ
HDP İl Eş Başkanı Abdulbari Karaağaç ve DBP İl Başkanı Mehmet Candemir, HDP yöneticisi Abdullah Yıldız’ın da aralarında bulunduğu Newroz tertip komitesi, şenlikler öncesinde platformda barış güvercinlerini uçurdu.


SEYYAR SATICILAR ZORDA KALDI
Newroz alanının dört bir yanında tezgah kuran işportacıların hesabı bu kez tutmadı. İkindi saatlerinde sis bombalarının alana düşmesi işportacıları zor durumda bıraktı. Kitlenin kaçışı sırasında bazı tezgahlardaki yemekler etrafa saçıldı. Arbede yüzünden zor durumda kaldıklarını belirten bazı işportacılar; “Arbedenin faturası bize çıktı” dediler.



NEWROZ ATEŞİ
4 Ton odunun yakıldığı alandaki Newroz ateşini DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Milletvekili Ayla Akat Ata, Belediye Eş Başkanları Sabri Özdemir, Gülistan Akel ve HDP-DBP’li yöneticiler yaktı. Newroz ateşinin etrafında gençlerle birlikte halay çeken HDP-DBP’li yöneticiler, daha sonra platformda yerini aldı.



NEWROZ HATIRASI
Batman Belediyesi Eş Başkanı Sabri Özdemir, yöresel kıyafetlerle Newroz’a renk katan yöneticiydi. Bir yandan kitleye sağduyu çağrısı yapan Özdemir, küçük oğlu Nehir’i de yalnız bırakmadı. Arbede sırasında Emniyet yetkililerini uyaran Eş Başkan Özdemir; “Küçük çocukların olduğu yere biber gazı atmayın. Alanda bir şey olmadığı halde buraya biber gazının atılması doğru değil” dedi.



BAŞKAN YARDIMCILARI HALAYDAYDI
Batman Belediyesi Eş Başkan Yardımcıları da Newroz’da halay çekip şenliklere renk kattı. Belediye Eş Başkan Yardımcılarından Aziz Aksın, Semra Güneş, Mehmet Ali Nasıroğlu ile HDP’li bazı yöneticiler, sanatçıların şarkılarına halayla eşlik etti.

Editör: TE Bilişim