** Batman Çağdaş’ın her yıl okuyucuları için derlediği ‘2013’te ne oldu?’ arşiv çalışması bu yıl da çarpıcı gelişmeleri ortaya çıkardı. Çözüm süreci, bölge illerinde olduğu gibi Batman’da da olumlu rüzgarlar estirdi… 2013 bir bakıma uyuşturucuyla mücadelede etkili bir yıl da oldu. Uyuşturucu kullanımı yaşının 13’e kadar indiği kentte yılın son günün yapılan operasyonlarda 50 kişi gözaltına alındı.

** Batman, geçen yılların aksine ulusal düzeydeki programlara ev sahipliği yaptı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu, TÜSİAD ve Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü toplantılarına ev sahipliği yapan Batman, 2014’te düzenlenecek yerel seçimleri öncesinde de aday adayı hareketliliği yaşadı.

2013’te Batman’da yaşanan tüm önemli
gelişmeleri sizlerle paylaşıyoruz…

Hazırlayan: Barış Arslan

[email protected]

**Ocak ayında Batman sakindi. Devlet-İmralı gelişmelerine Batman’daki STK’lar tam destek verdi… TPAO, yeni yıla petrol müjdesiyle girdi. Batman-Siirt il sınırındaki Kurtalan Mağrip petrol sahası yakınındaki Kapıkaya-2 kuyusunda 33 gravitede petrol bulundu.

** Şubat’ta üç günlük bir kız bebeğin, Zübeyde Hanım ilköğretim okulu önüne bırakılması yürekleri burktu... Belediye, borçlarına karşılık ilçe otogarını SGK’ya devretti… Dünya Emekçi Kadınlar günü mitingi için kent merkezindeki bazı billboardlara asılan afişlerin mahkeme tarafından toplatma kararı ise tartışmalara neden oldu.

** Her yıl olduğu gibi Mart ayı yine hareketliydi. Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, yine bir ilke imza atıyordu. 30. Yılına giren Çağdaş, ‘30 yıl 30 dakika belgeseli’yle gündem oluşturdu. Kültür merkezindeki belgeseli izleyen yöneticiler, seçilmişler ve okurlar duygulandı… Çağdaş, yine birçok ödüle imza attı, ödül sayısını 77’ye yükseltti… Batmanlı iki aile, şüpheli er intiharlarıyla sarsıldı. Ardahan-Damal ilçesinde piyade er Batmanlı Mahsum Adlığ, nöbet değişimi sırasında, Muş-Hasköy İlçe Jandarma Komutanlığında Batman-Sason Yücebağlı Abdurrahman Çiftçi’nin de karakol bahçesi dışında aynı günde şüpheli ölümleri ailelerini yasa boğdu. Aliler, intihar olayına inanmadıklarını açıkladı… 21 Mart’taki Nevroz kutlamaları olaysız geçti. Türkiye’de yeni sürecin ilk fotoğrafı da Batman’da görüldü. 30 Yılı aşkın süredir Batman’ın Cumhuriyet meydanındaki ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazısı sökülerek, yerine ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ yazısı takıldı. Kaide değişikliğini kimse üstlenmezken, Batman ulusal medyanın gündeminden düşmedi.

** Nisan… Çözüm süreci yansımalarının etkisini daha belirgin gösterdiği bir ay oldu. Ak Partili 45 Milletvekili Batman’ın da aralarında bulunduğu bölge illerine çıkarma yaptı. Batman çarşısını gezen vekilleri esnaflar sıcak karşıladı… Süreçle birlikte Batman’a Batı’dan gelen yatırımcı sayısı arttı… Nisan ayının son günlerdinde Güneydoğu Akil İnsanlar heyeti, petrol kentinde nabız tuttu. İlk ziyareti Şerzan Kurt’un ailesine gerçekleştiren heyet, kentteki tüm STK temsilcileriyle de bir araya geldi. Görüşmelerde renkli görüntüler oluştu.

** Mayıs… Batman Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin gündemde yer tuttuğu Mayıs’ta Abdulkadir Demir’in ‘beyaz’ grubu farklı şekilde seçimleri kazandı. Odanın yeni başkanı Demir oldu... Uyuşturucu tacirlerine de bu ayda darbe vuruldu. Batman Polisi, Batman köprüsünde piyasada değeri 5 milyon TL olan 1 ton 234 kilogram esrar ele geçirildi… Yıllardır Batman’a bağlanmaları gündemde olan Diyarbakır il sınırındaki köyler de petrol kentine bağlandı. Batman’ın yeni köyleri 3 bin 600 nüfusla bir Hasankeyf kadar Batman’a güç kattı.

** Haziran’da Batman’da çok da iyi şeyler yaşanmadı. 50 Yıldır Batman Belediyesi’ne tahsis edilen Esentepe tesislerinin Müftülüğe devredilmesi tartışmalara neden olurken, yılın en acı trafik kazası da bu ayda yaşandı. Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan beldesinde nişan töreni dönüşünde 10 kişinin içinde bulunduğu otomobil, dereye uçtu. 4’ü çocuk toplam 9 kişi yaşamını yitirdi… 45 yıllık lisenin adı da bu tarihlerde değişti. 45 yıllık Batman Lisesi, ‘Turgut Özal Anadolu lisesi’ oldu... Her yıl olduğu gibi yıl da akarsular can aldı. Batman’da bir günde üç kişi serinleme uğruna canından oldu.

** Temmuz’da yine şüpheli er intiharı yaşandı. Sasonlu Çelik ailesi yasa boğuldu. Siirt’te vatani görevini yapan Gökhan Çelik yaşamını yitirdi… İl Koordinasyon toplantısında ise DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdür Yardımcısı İnan Gündüz, medeniyetlerin başkenti Hasankeyf’in, 2,5 yıl sonra sular altında kalacağını açıkladı… Ayın son günlerinde Batman’a gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da çözüm sürecini ve Batman’a yapılan hizmetlere dikkat çekti.

** Ağustos’ta BDP’nin üç yıldır sürdürdüğü Kürtçe hutbeli ‘Sivil Cuma’ namazları son buldu... Kentin göbeğinde yaşanan arazi kavgası ise Batman’ı gerdi. Aynı soyadı taşıyan iki aile arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden çıkan kavga silahlı çatışmaya dönüştü. Olayda, 2 kişi yaşamını yitirdi, 4'ü ağır 21 kişi ise yaralandı… Milli Eğitim’de dilekçe krizi yaşandı. Kürdi-Der’in anadilde eğitim kampanyası kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe vermek isteyen BDP’lilerin dilekçeleri alınmak istenmedi. Devreye giren Vali Yılmaz Arslan, kısa süreli krizi çözdü… Ayın son günlerinde ise Hasankeyf’te neolitik döneme ait köy bulundu.

** Eylül’de Batmanlılar nefes alamadı. Batman’ın çevresindeki köylerde çiftçilerin tarladaki anızı yakması kabus yaşattı, Batmanlılar günlerce nefes almakta zorlandı. Kurumların tüm uyarılana rağmen çiftçiler anız yakmaya devam etti. Onlarca vatandaş, soluğu hastanede aldı… Özel İdare’de ise skandal yaşandı. İçişleri Bakanlığı Müfettişleri, Özel İdare Genel Sekreterliği’nde 10 yıl ve belirli aralıklarla işe gitmeyen personelleri tespit etti. Bir kişinin iş akidi fesh edilirken, 10 yıldır Özel İdare Sekreterliği görevini yürüten Yusuf Karatoprak, emekliliğe ayrıldı… Ilısu barajı gölünden etkilenecek yerleşim birimleri için Batman ve Siirt’te yapımı planlanan dört ayrı köprü ve yolların temel atma törenlerine 4 bakan katıldı. Bakanlar, çözüm süreciyle birlikte yatırım seferberliğine yöneldiklerini söyledi… Kozluk’ta ise özel şirket 33 graviteli petrole rastladı.

** Ekim… Batman’daki Ezidiler, topraklarına kavuştu. Beşiri ilçesine bağlı Kuşçukuru (Kelhok) köyünden 1992 tarihinde Almanya’ya göç eden Êzidilerin toprakları için açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, Êzidilerin köyde bulunan bütün tapulu arazilerinin geri verilmesine karar verdi... Batman’da eğitim-öğretim sezonun başında Eğitim-Sen, BDP ve Kürdi-Der'in anadil için gerçekleştirdiği etkinlikler nedeniyle Emniyet Müdürlüğü Güvenlik şubesi 22 yöneticiye Kabahatler kanununa göre 1.500 TL para cezası verildi. STK’lar cezayı protesto etti… Yerel seçime aylar kala Batman’ın seçmen sayısı belirlendi.. 2011 Genel seçimlerinde seçmen sayısı 270 bin olan Batman’da, beş ilçeyle birlikte seçmen sayısı 295 bin 880’e yükseldi.

** Kasım ayında Batman’da tehlikeli olaylar, 90’lı yılları hatırlattı. İpragaz mahallesinde silahlı saldırıya uğrayan Özcan Temel olayı BDP ile Hüda-Par’da gerilmeye neden oldu. İki partinin üst düzey yöneticileri Batman’da mesajlar verdi. Sağduyuyla olaylar büyümeden sonlandı… Batman-Diyarbakır eski karayolu üzerindeki akaryakıt istasyon sahibinin iki kişinin tabancalı saldırısıyla yaşamanı yitirmesi de 90’lı yılları anımsattı. Bu olayların ardından Batman, büyük organizasyonlara imza attı. Batman Gazeteciler Cemiyeti’nin davetiyle Türkiye Gazeteciler Federasyonu 60 cemiyet başkanıyla Batman’a çıkarma yaparak, sürece katkı sundu. TÜSİAD da Batman’da düzenlediği toplantıda çözüm sürecinin önemine vurgu yaptı.

**…Ve yılı uğurluyoruz; Aralık… İntihar olaylarının yeniden sıklaşmaya başladığı Batman’da Şirinevler mahallesinde iki hafta arayla iki intihar vakası şok etkisi yarattı. Yılın son ayında sevindirici gelişme ise BDP’li Mehdi Öztüzün’ün tahliyesi oldu... Yerel seçimin iki iddialı partisi BDP ve Ak Parti adaylarını belirledi. M. Emin Ekmen Ak Parti’nin, Sabri Özdemir de BDP’nin adayı oldu. Eşbaşkanlık dönemine geçen BDP’de, belediye başkan eşbaşkan adaylığına da Gülistan Akel seçildi. Yılın son günlerinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda ise 50 kişi gözaltına alındı… Beyinci felci pençesindeki 2 yaşındaki İsa Taymur’un dramı ise yürekleri sızlattı. Dargelirli ailenin gözü yöneticilerde.

OCAK 2013

01 OCAK: Olacağı buydu! Batman köprüsündeki göçükler nedeniyle trafik akışının tek şeritten sağlanması ve sisin görüş mesafesini düşürmesi, can aldı. Tır ve kamyon çarpıştı; 1 ölü.

02 OCAK: Belediye kıskaçta… Esentepe sosyal tesislerine Bakanlık Müşavirliği el koydu, SGK primleri nedeniyle Vergi dairesi, Belediye arsalarına icra kararı aldırdı.

07 OCAK: Beyaz esaret… Bölgede etkisini gösteren kar, Batman’ın kırsalında köy ve mezra yollarını kapattı. Özel İdare Genel Sekreterliği, karla mücadelede 85 personel görevlendirdi.

07 OCAK: DEDAŞ işçisinin hazin sonu! ozluk ilçesinin Tosunpınar köyünde elektrik arızasını gidermeye çalıştığı sırada yıldırımın çarptığı evli ve 4 çocuk babası 34 yaşındaki Ayhan İşcan, yaşamını yitirdi.

08 OCAK: DSİ’den Zilek su projesine 10 milyon TL… Batman’ın içme suyu sorununu 2045 yılına kadar çözecek olan Zilek içme suyu kaynakları projesinin hayata geçirilmesi için kolları sıvayan DSİ, 10 milyon TL’lik ödenek hazırladı.

09 OCAK: SSPE’ye bir kurban daha… Kısa adı SSPE olan Subakut Sklerozan Panensefalit hastalığına, Batmanlı 15 yaşındaki Acer Gündüz de yenik düştü.

11 OCAK: “Kürt otonomi kanunu ve diğer gizli belgeler nerede?” BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, bu kez Meclis’e Kürtlerle ilgili araştırma önergesi sundu. 1922’de Büyük Millet Meclisi’nin Kürtlere ‘otonomi’ hakkı verdiğini belirten Akat, diğer gizli belgelerin de ortaya çıkartılmasını istedi.

13 OCAK: STK’lar barış sürecine destek verdi… Batman’daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ortak basın açıklamasıyla Devlet-İmralı görüşmelerine destek vererek; “Kürt sorununun çözülmesiyle sadece Kürt sorunu çözülmeyecek, Ortadoğu’da yaşanan sorun ve çatışmaların çözümünde bir ‘Barış modeli’ sunacaktır” dediler...

15 OCAK: Kapıkaya-2’den petrol fışkırdı! Batman-Siirt il sınırındaki Kurtalan Mağrip petrol sahası yakınındaki Kapıkaya-2 kuyusunda 33 gravitede petrol bulundu.

16 OCAK: “5 yıldızlı otelimiz yok diye etkinlik yapamıyoruz” 5 aydır atandığı Batman’da birçok alanda değişime öncülük eden Vali Yılmaz Arslan, kentin beş yıldızlı otelinin olmayışından birçok etkinliği gerçekleştiremediklerini itiraf etti.

17 OCAK: Bir yılda 5.5 milyon varil petrol! TPAO Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, geçen yıl 5.5 milyon varil petrol üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi.

18 OCAK: Kızamık paniği! Batman Belediyesi Sağlık merkezinde muayene olan Suriyeli 3 yaşındaki bir bebeğin kızamık olduğu tespit edildi. Toplum Sağlık Merkezi personelleri, hastanın komşularına da aşı yaptı.

20 OCAK: Acı ölüm! Batman’ın Balpınar Beldesi’nde oturan ve bir süredir tedavi gördüğü Batman Bölge Devlet Hastanesi Psikiyatri bölümünde fırsatı bulup kayıplara karışan 27 yaşındaki Servet Yılmaz boş tarlada ölü bulundu.

21 OCAK: Kerkük-Batman kardeş! Dört gün süreyle Kuzey Irak’ın Kürt bölgesinde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Serhat Temel, Kerkük Belediyesi ile ‘kardeş şehir’ olduklarını söyledi.

22 OCAK: İşte savaşın parçaladığı aileler! Bini aşkın Suriyeli Kürt mültecinin yerleştiği Batman’da sokaklar dilenen çocuklarla dolu.

22 OCAK: 158 Milyon TL’lik teklif ! Vali Arslan, 21 yeni lise, 9 öğrenci yurdu ve 2 spor salonu yapımı için Milli Eğitim Bakanlığı’na teklifte bulunduklarını söyledi.

23 OCAK: “Sistemin alternatifiyiz” Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsa Aydın, yerel seçimlerde iddialı olduklarını belirterek; “Seçimlere gireceğiz. Hiçbir partinin alternatifi değiliz. Sistemin alternatifiyiz” dedi.

23 OCAK: “ŞEYH SAİD VE 46 ARKADAŞININ MEZARI NEREDE?” Batman Milletvekili Ayla Akat, TBMM Başkanlığına Şeyh Said ve 46 arkadaşının yargılanma belgelerinin kamuoyuna açıklanmasını istedi.

24 OCAK: 250 aileye kömür soruşturması! Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı elemanları, kömür dağıtımını takibe aldı. Dağıtım sonrası ortada olmayan kömürü evde bulundurmayan 250 aileye soruşturma başlatıldı. Evlerinde kömürü bulundurmayan aileler, önümüzdeki yıl yardımdan yararlandırılmayacak.

24 OCAK: Bombalı tuzak ucuz atlatıldı! Batman'da önceki akşam bazı görevli polislerin bulunduğu servis aracına patlayıcılı tuzak kuruldu. Zaman ayarlı bomba, kente paniğe yol açtı.

25 OCAK: Faciaya ramak kala! Batman, önceki akşam facianın eşiğinden döndü. Memur-Sen TOKİ’ye giden Güvercin mezrası yolu güzergahına döşenen el yapımı bomba 15 kilogram ağırlığındaydı. Polis servis aracı geçici sonrası patlayan uzaktan kumandalı patlayıcı madde, zırhlı araca zarar verdi.

25 OCAK: Yasa geçti, ilk Kürtçe savunma yapıldı… Anadilde savunmayla ilgili tasarının TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Diyarbakır’da görülen KCK/TM ana davasında Kürtçe savunmaya izin verildi. Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, savunmasını Kürtçe yaptı.

26 OCAK: STK’LAR KINADI! Önceki akşam kent merkezinde polis otosuna yönelik düzenlenen bombalı saldırıyı Batman’daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri kınadı.

27 OCAK: BGC'de Arslan, güven tazeledi! Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti'nin 9. olağan kongresinde mevcut Başkan Arif Arslan, yeniden güven tazeledi.

27 OCAK: Karakola ses bombası! Cumartesi akşamı Pazaryeri mahallesindeki Polis karakolu duvarı dibine bırakılan ses bombası paniğe yol açtı.

28 OCAK: Kent Konseyi’nde ilk Vali! Beş ay’ı aşkın süredir Batman’da görev yapan Vali Yılmaz Arslan, ilk kez katıldığı Kent Konseyi toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

29 OCAK: “Huzur havasıyla kimse bizi tutamaz” Batman’a değer katanlar ödül töreninde Bakan Şimşek, süreci değerlendirdi.

30 OCAK: Alkışlar Havva’ya! AB, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı ile İş-Kur Genel Müdürlüğü’nün 43 ilde düzenlenen ‘Annemin işi olsun’ resim yarışmasında eseri birinci olan Batman Fatih İlköğretim okulu öğrencisi Havva İnce, alkışlandı.

ŞUBAT 2013

01 ŞUBAT: ‘Yılın başarılı gazetecileri’ açıklandı… Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 2012 yılının başarılı gazetecilerini açıkladı. Milliyet, Radikal, Akşam ve Vatan gibi gazetelerin de ödül aldığı yarışmada yerel dalda Batman Çağdaş’tan Barış Arslan, ‘Şiddet ve yoksulluk’ haberiyle birincilik ödülüne layık görüldü.

01 ŞUBAT: Bebeğin günahı ne? Batman’da üç günlük kız bebek, Zübeyde Hanım İlköğretim okulunun duvarının önüne bırakıldı. Bebek, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

01 ŞUBAT: Söylentisi yetti! ‘Beraat-tahliye’ kararını karıştıran Batmanlılar, Belediye ile Başkan Atalay’ın evine akın etti.

03 ŞUBAT: “Barışı içtenlikle istiyoruz” Davul-zurnalı Batman il kongresinde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, son süreci değerlendirdi.

03 ŞUBAT: BDP’ye hukukçu başkan… BDP 2. Olağanüstü kongresinde il başkanlığına Avukat Serdar Atalay seçildi.

05 ŞUBAT: 12 MİLYON TL’LİK PRİM GERİ İSTENİYOR! Buğday, arpa, mercimek destekleme priminde bazı firmalar yüzde 18 stopajı ödemeyince Maliye müfettişleri, Batman’ın da aralarında bulunduğu bölgede onlarca geri ödeme tebligatı çıkardı.

05 ŞUBAT: Skorsky’li kurtarma! Kara kışın etkili olduğu Batman-Sason ilçesinin Dağlıca mezrasında fenalaşan 8 aylık hamile kadını Skorsky S-70 askeri helikopteri, hastaneye yetiştirdi…

06 ŞUBAT: ŞİMDİ DE UYUZ UYARISI! Suriyeli mültecilerde kızamık tespit eden Batman Belediyesi Sağlık Merkezi, bu kez uyuz salgını uyarısında bulundu.

15 ŞUBAT: Bomba parmaklarından etti… Batman’da Aydınkonak yolu üzerinde lastik yakan gençler ile güvenlik görevlileri arasında çıkan arbede de elinde ses bombası olduğu ileri sürülen 17 yaşındaki İhsan E’nin sol elinin parmakları koptu.

15 ŞUBAT: Kepenk eylemi! 15 Şubat Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin 15. yıl dönümünde bölgede olduğu gibi Batman’da da kepenkler açılmadı.

24 ŞUBAT: İLÇE OTOGARI ARTIK SGK’NIN… Borca karşılık Belediye’nin SGK’ya verdiği eski otogar yeri SGK İl Müdürlüğü kompleksine dönüştürülecek. SGK İl Müdürü Sefa Tatlısu, 6924 metrekarelik alanı borç takasına karşı Belediye’den aldıklarını söyledi.

28 ŞUBAT: Fotoğraf birinciliği Çağdaş’a! Batman Çağdaş’ın 75. ödülü Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden geldi. 7 dalda 206 eserin ödüle layık görüldüğü yarışmada fotoğraf dalında birincilik, Batman Çağdaş’tan Hasan Göker’in, ‘Yaşayabiliyorsan yaşa’ yapıtına verildi.

28 ŞUBAT: YASAKLI AFİŞLER! Batman’da yapılacak Dünya Emekçi Kadınlar günü mitingi için kent merkezindeki bazı billboardlara asılan afişlere mahkeme tarafından toplatma kararı çıktı.

MART 2013

03 MART: Duygulandıran belgesel! Batman Çağdaş, 30. Yayın yılını yöneticiler, başkanlar, bürokratlar, STK’lar ve okurlarıyla birlikte kutladı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı etkinlikte ‘30 yıl 30 dakika’ belgeseli konukları duygulandırdı…

04 MART: Traktörlü eylem! Batman’ın Zorköy, Yeniköy ve Soğuksu’daki köylüler, bayraklı traktörlerle Valilik önünde eylem yaptı. Polis, eylemci köylüleri dağıtmak için tabancayı havaya doğrulttu. Polis, kısa süreli arbedeyi önledi.

06 MART: “Mesaiye uyun” Vali Yılmaz Arslan; “STK ile meslek kuruluşlarındaki bazı memurların mesaiye uymadıkları yönünde Valiliğimize şikayet ulaşıyor” dedi.

07 MART: İki er’in şüpheli ölümü Batman’da yürek yaktı… Ardahan-Damal ilçesinde piyade er Batmanlı 20 yaşındaki Mahsum Adlığ, nöbet değişimi sırasında, Muş-Hasköy İlçe Jandarma komutanlığında Batman-Sason Yücebağlı 21 yaşındaki Abdurrahman Çiftçi’nin de karakol bahçesi dışında aynı günde şüpheli ölümleri ailelerini yasa boğdu.

08 MART: “İntihar etmedi, öldürüldü” okunduİntihar ettiği ileri sürülen asker Mahsum Adlığ’ın cenazesi Batman’da toprağa verildi. Gözü yaşlı baba Mehmet Mirza Adlığ, oğlunun intihar ettiğine inanmadığını söyledi.

12 MART: “Bursaspor kapatılsın” okunduBDP Batman Kadın Meclisi, Bursasporlu taraftarın İstanbul’daki saldırısını kınadı ve Federasyon’a çağrıda bulundu; “Bursaspor kapatılsın.”

14 MART: 21 Mart öncesinde gözaltı! Yaklaşan 21 Mart Newroz öncesinde Batman ve ilçelerindeki operasyonlarda altı kişi gözaltına alındı.

14 MART: Otomasyon personeline silahlı saldırı! Batman Bölge Devlet hastanesinde yaklaşık 3.5 yıldır otomasyon hizmet alımında çalışan evli ve dört çocuk annesi uğradığı tabancalı saldırıda ağır yaralandı.

15 MART: Araçta böcek! Batman Belediyesinde teknik atölye şefi olarak çalışan Ahmet Demir, iki aracında da dinleme cihazını görünce soluğu C. Başsavcılığında aldı.

17 MART: En uzun köprü Dicle’ye! Yeni Hasankeyf yerleşim biriminin Gercüş ilçesiyle bağlantısını sağlayacak Dicle nehri üzerindeki köprünün uzunluğu bin 100 metreyi bulacak.

19 MART: BİR BAŞKA NEWROZ! Batman, bu yıl Newroz’u erken kutladı. Otogar bitişiğindeki Newroz alanındaki kitleye Kürtçe seslenen BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, “Kürtler statü ve özgürlük istiyor” dedi.

25 MART: YENİ SÜRECİN İLK FOTOĞRAFI! 30 Yılı aşkın süredir Batman’ın Cumhuriyet meydanındaki ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazısı sökülerek, yerine ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ yazısı takıldı.

28 MART: Kan testi uyuşmadı! Batman’ın Sason ilçesine bağlı Helkis dağındaki toplu mezarların açılmasının ardından başvuruda bulunan bazı ailelerden alınan kan testleri ile kemiklerin DNA testleri uyuşmadı.

30 MART: ACI KAZA! Eski hava alanı yolunda iki çocuğuyla birlikte karşıdan karşıya geçmek isteyen anne, bir anda caddeye koşan 5 yaşındaki oğlunun peşinden koştu. Karşı yönden gelen kamyonet, anne ve oğluna çarptı. Kazada anne Fidan Güney yaşamını yitirdi.

NİSAN 2013
01 NİSAN: “Bölgenin de Ortadoğu’nun da barışa ihtiyacı var” Batman’da bir dizi açılışa katılan Bakan Şimşek, çözüm sürecinin herkes tarafından sahiplenmesini istedi.

01 NİSAN: Süreçte ikinci fotoğraf! Cumhuriyet meydanındaki yazı değişikliğinin ardından olumlu bir gelişme daha yaşandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk kez BDP’li belediyeyi ziyaret etti.

04 NİSAN: “Bu insanlık değil” Ekmek bıçağıyla ablasını 21 bıçak darbesiyle hastanelik eden eniştesine dava açtı.

05 NİSAN: BATMAN’A ÇIKARMA… Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Ahmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu AK Partili 45 Milletvekili, bugün Batman ve komşu İl’de nabız tutacak.

07 NİSAN: “KÜRTLER, LAZLAR BU ÜLKENİN OLMAZSA OLMAZIDIR” Beşiri'de nabız tutan AK Partili Milletvekillerinden Oktay Saral, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

07 NİSAN: “Bu yurdu birlikte vatan yaptık” Ak Partili 49 Milletvekili, Batman’da çözüm sürecini anlattı. Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Cumhuriyet meydanında anlamlı mesajlar verdi.

10 NİSAN: SÜREÇ, YATIRIMCI ÇEKİYOR! Çözüm süreciyle birlikte gözlerin çevrildiği bölgede yeni yatırımlar iştah kabartıyor. Havalimanı kavşağında 100 dönümlük alan tekstilciler için 70 parsele bölündü.

12 NİSAN: Ürkütücü intiharlar! Uzun süredir intihar vakalarının yaşanmadığı Batman’da bir günde beş intihar olayının yaşanması ürküttü. Beş intihar girişiminin yaşandığı kentte 17 yaşındaki genç, yaşamını yitirirken, diğer dört kişinin tedavisi sürüyor.

14 NİSAN: Garzan’da artezyen petrol! Petrol arama çalışmalarını Garzan çayı havzasına kaydıran TPAO, Kozluk-Arıkaya-1 kuyusunda 2 bin 900 metrede artezyen halinde petrole rastlarken, kısa bir süre önce açılan Arıkaya-3 sahası da umut veriyor.

16 NİSAN: “ÜLKEMİZİ BARIŞ YURDU YAPALIM” Batman Müftülüğünün Kutlu doğum haftası programına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez katıldı. İki konuk, davetlileri Kürtçe selamladı.

17 NİSAN: AKİL ÖĞRENCİLER… Batman Fatih Ortaokulu’nda Sosyal Bilgiler öğretmeni Hamza Can, Vatandaşlık dersinin ‘Sorun değil, çözümün parçasıyım’ konusundan esinlenerek, çözüm sürecine katkı için harekete geçti. Okul bahçesinde toplanan 300 öğrenci beyaz karanfilerle, ‘Sorun değil, çözümün parçayısız’ mesajı verdi.

21 NİSAN: “Süreç, bir taraftan Medine Sözleşmesi, bir taraftan da Veda hutbesidir” Batman’da Ak Parti İl teşkilatının düzenlediği siyaset akademisi programına katılan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, çözüm sürecine dikkat çekti ve ekledi; “Süreç, bir taraftan Medine Sözleşmesi, bir taraftan da Veda hutbesidir” dedi.

21 NİSAN: “ÇÖZÜMÜ İSTEMEYENLERİN ACISI YOK” TBMM'deki Çözüm Komisyonuna seçilen 10 Milletvekilinden Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Çağdaş’a konuştu.

23 NİSAN: “Polis ve asker annesiyle kucaklaşmak istiyorum” Akil İnsanlar, Batman’daki ilk ziyareti Şerzan Kurt’un ailesine gerçekleştirdi. Oğlunu kaybeden anne Nejla Kurt, anlamlı konuştu.

24 NİSAN: SINIRDA ‘BATMAN’ SEVİNCİ… Komşu İl’e bağlı üç köy-üç mezra Batman’a bağlandı. İl sınırındaki yerleşim yerlerinde bayram havası var.

25 NİSAN: “Süreç, esnafa moral verdi” Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Übeyit Akyıldız, çözüm süreciyle birlikte esnafın moral bulduğunu söyledi.

28 NİSAN: Meydanda ne oluyor? Bir süre önce Cumhuriyet meydanındaki ‘Ne mutlu Türküm diyene’ sözünün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ veciseziyle değişmesinin ardından dün kimliği belirlenemeyen bir kişi, meydanda kırmızı boyayla ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazısını yazarak, iz kaybettirdi.

29 NİSAN: Kayaya 4 ton patlayıcı madde! Kantar köprü bağlantısının yapılacağı dev kayanın bir bölümü dört ton patlayıcı maddeyle indirildi.


MAYIS 2013

01 MAYIS: 1 Mayıs arbedesi! Batman’da 1 Mayıs tertip komitesinin düzenlediği etkinlik öncesinde kutlamanın yapılacağı alana Üniversiteli bazı gençler Konfederalizm bayrağıyla girmek isteyince, polis ile kalabalık arasında arbede çıktı. Üç genç gözaltına alındı.

02 MAYIS: Yeni stadyuma doğru! 16 Mayıs şehir stadı ile kapalı spor salonu TOKİ’ye devredildi. Yeni stat 15 bin kişilik olacak.

03 MAYIS: İşte yeni köylerimiz! Batman’ın yeni köyleri 3 bin 600 nüfusla bir Hasankeyf kadar petrol kentine güç kattı.

05 MAYIS: Meydan ‘macerası’ bitmiyor… Batman Cumhuriyet meydanındaki “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözü yerine yazılan “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözü çekiçle tahrip edildi. Bir camideki halıları da yakan saldırgan, “Macera olsun diye yaptım” dedi.

19 MAYIS: ODA’YA ‘BEYAZ’ DAMGA… 7 Grubun yarıştığı Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine yüzde 80 oranında katılım oldu. Son yılların en çekişmeli seçiminin yaşandığı BATSO’da 7 grubun 5’i Beyaz grubun zaferiyle sonuçlandı. Yeni Başkan Abdülkadir Demir oldu.

23 MAYIS: 1 Ton esrar ele geçirildi… Son yılların en büyük esrar operasyonuna imza atan Batman Polisi, Batman köprüsünde piyasada değeri 5 milyon TL olan 1 ton 234 kilogram esrar ele geçirildi.

29 MAYIS: Batman’a üç köprülü kavşak… Karayolları, Batman kent merkezinde yapımını planladığı üç köprülü kavşağın temelini Haziran’da atacak.

HAZİRAN 2013

03 HAZİRAN: Bir yasak daha kalkıyor! İslamiyet’in Mezopotamya coğrafyasına yayıldığı dönemde Hasankeyf’te görevlendirilen ‘İmam Abdullah’ için yüz yıllarca yapılan geleneğe uygulanan 30 yıllık yasak nihayet kalkıyor.

04 HAZİRAN: “Bu büyük bir oyundur, herkesin bu fitneyi görmesi gerek” Bakan Şimşek, Batman’da İstanbul-Taksim’deki Gezi parkı olaylarını değerlendirdi.

05 HAZİRAN: BATMAN'DA 'FARKLI' KONSER! Batman Cumhuriyet Başsavcılığının gerçekleştirdiği ‘El ele ve kardeşçe aydınlık yarınlara’ projesi kapsamında sanatçı Kıraç, Batmanlı liselilere unutulmaz bir konser verdi.

05 HAZİRAN: İzleme komisyonu kırsalda… Batman İzleme Komisyonu, örgüt militanlarının sınır dışına çekilmelerinde sorun yaşanmaması için çalışmalarını sürdürüyor. Kozluk kırsalında izlemeye çıkan komisyon üyeleri, korucuları dinledi.

06 HAZİRAN: GSM bayilerine baskın! Batman Emniyet Müdürlüğü, GSM bayilerine baskın düzenledi. Operasyonda 34 kişi gözaltına alındı.

09 HAZİRAN: ÜÇ YATIRIM TAMAM! Milletvekili Özdemir, ‘fay hattı var’ gerekçesiyle tartışılan yeni yatırımların Bölge Hastanesi civarında yapılacağını söyledi.

10 HAZİRAN: BDP dağda çadır kurdu… PKK’lilerin sınır dışına geçişleri için Kozluk-Danagöz köyü yakınlarında çadır kuruldu. Çadıra akın eden çevre köylüler, üç gün süreyle nöbet tutacak.

11 HAZİRAN: “Gezi olayları, tüm yöneticilere bir mesajdır” Başkanvekili Temel, ‘İmar Planları ve Ekolojik Planlama Paradoksu’ panelinde konuştu.

12 HAZİRAN: KÖPRÜDEN ATLADI… Batman’ın Hasankeyf ilçesinde telefonla görüştükten sonra köprüden atlayan 57 yaşındaki Faik Manap, yaşamını yitirdi.

16 HAZİRAN: ESENTEPE ARTIK MÜFTÜLÜĞÜN! Yaklaşık 50 yıl süreyle Batman Belediyesi’ne tahsis edilen Esentepe Tesisleri, Maliye Bakanlığınca Batman Müftülüğü’ne tahsis edildiği haberi üzerine çevreciler harekete geçti.

17 HAZİRAN: UYARAN, UYMADI! Genişletilen Batman-Diyarbakır yeni yol güzergahındaki tarihi ‘Gıre Migro’ höyüğünün yarısını yol götürdü. Uyarı levhasına uymayan köylüler değil, Karayolları oldu.

23 HAZİRAN: OSB’YE 18 MİLYON TL’LİK YATIRIM… Fernas şirketler topluluğu, Organize Sanayi bölgesinde 27 dönümlük alana yapacağı meyve suyu, salça ve üzüm suyu fabrikasının temel atma törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katıldı.

24 HAZİRAN: Savaş evliliği kesti! Suriye’deki savaştan kaçıp Batman’a sığınan Suriyeli bazı bayanlar, imam nikahı kıydıkları yeni eşleriyle resmi nikah işlemlerini yapamadı.

25 HAZİRAN: “Batmanlılar, merttir” Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik bölge gezisini Batman’da sürdüren ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, geldiği Batman’da sıcak ilgiyle karşılaştı.

26 HAZİRAN: KATLİAM GİBİ KAZA! 9 ÖLÜ… Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan beldesinde nişan töreni dönüşünde 10 kişinin içinde bulunduğu otomobil, dereye uçtu. 4’ü çocuk toplam 9 kişi yaşamını yitirdi.

26 HAZİRAN: 45 yıllık lisenin adı değişti… 45 yıllık Batman lisesi ismi ‘Turgut Özal Anadolu lisesi’ diye değiştirildi.

27 HAZİRAN: YÜREKLER YANDI! Kozluk-Bekirhan beldesi girişinde aracın uçurumdan yuvarlanmasıyla yaşamını yitiren 9 kişinin cenazesi, İkiztepe (Gırbeşerk) köyünde toprağa verildi. Kalabalık bir topluluğun katıldığı cenaze töreninde gözyaşları dinmedi.

30 HAZİRAN: SERİNLEME UĞRUNA! 3 ölü… Sıcak havaların hakim olduğu Batman ve çevresinde hafta sonu akarsularda serinlemek isteyen biri Afgan ile iki genç boğularak yaşamını yitirdi...

TEMMUZ 2013

01 TEMMUZ: İşte 77. ödülümüz! Batman Çağdaş, anlamlı bir ödüle daha imza attı. İsmail Sivri gazetecilik yarışmasında gazetemiz ‘şiddet ve yoksulluk’ fotoğrafıyla yılın gazetecilik ödülüne layık görüldü.

01 TEMMUZ: İhracat ilk 6 ayda yüzde 2.5 arttı! Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran ayı ihracat rakamlarını, Batman’da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı basın toplantısında açıkladı.

02 TEMMUZ: ‘Kardeş köy’ ayaklandı! TPAO’nun ‘kardeş köy’ seçtiği Yakıtlı’nın elektrik ile suyu geçici süreyle kesilince köylüler yol kapattı.

03 TEMMUZ: TPAO’ya suç duyurusu! Batman Çevre Gönüllüler Derneği, Raman’daki petrol atıklarının Dicle’ye aktığını belgeleyerek, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulundu.
04 TEMMUZ: Sahurda intihar! Ramazan ayında Batman merkeze bağlı Soğuksu (Zorava) köyünde yaşandı. 62 yaşındaki Osman Kaya, boynuna geçirdiği iple canına kıydı.

15 TEMMUZ: Diktepe’de korkutan çukur… Batman’a bir süre önce bağlanan Diktepe (Xıncıka) köyü yakınındaki mısır tarlasında 150 metrelik bir alanda çukurun oluşması köylüleri kaygılandırdı.

16 TEMMUZ: “Mülteciler için 1 milyon TL harcandı” Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nın ‘mülteciler’ yararına düzenlediği iftar yemeğine katılan Vali Yılmaz Arslan; “Afgan ve Suriyeli mültecilere bugüne kadar 1 Milyon TL’nin üzerinde harcama yapıldı” dedi.

18 TEMMUZ: 2.5 YIL SONRA SULAR ALTINDA! Batman İl Koordinasyon Kuruluna ilk kez katılan DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdür Yardımcısı İnan Gündüz, antik kenti yutacak barajın yüzde 60’ının tamamlandığını belirtti. İnan: “En geç 2.5 yıl sonra Dicle havzasında su tutulacak” dedi.

18 TEMMUZ: YATIRIMLARA 600 MİLYON TL… İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Vali Yılmaz Arslan, il genelindeki 342 kamu yatırım proje bedelinin 2 milyar 60 milyon TL olduğunu söyledi. Yatırımların bu yıl ki ödeneği 600 milyon TL.

18 TEMMUZ: Sasonlu askerin sır intiharı! Komşu Siirt’te vatani görevini yapan Sasonlu Jandarma er Gökhan Çelik, nöbette yaşamına son verdi. Talihsiz er Çelik, memleketi Sason’da toprağa verildi.

23 TEMMUZ: Evden 42 kilo esrar maddesi çıktı! Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi bünyesindeki Güven timleri, Karşıyaka mahallesinde bir eve yaptığı baskında 42 kilo esrar maddesi ele geçirdi.

25 TEMMUZ: “400 Milyar dolar kayboldu” Çözüm sürecinin bölgenin en önemli meselesi olduğunu belirten Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, ‘sorunun’ maliyetine dikkat çekti.

25 TEMMUZ: Ulaştırma Bakanlığı’nın Batman’a yatırımı 500 milyon TL! Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, en büyük siyasi inisiyatifi aldıklarını belirterek: “Süreçle birlikte bölgede yatırımlar ön planda. Sadece Batman’da 500 milyon TL’lik projelerimiz var” dedi.

26 TEMMUZ: 160 Kişiye soruşturma! BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Belediye Başkanvekili Serhat Temel, bazı il genel ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu BDP’li 160 kişiye soruşturmasına BDP İl Eşbaşkanı Avukat Serdar Atalay, tepki gösterdi.

28 TEMMUZ: 3 baba, 3 oğlu ve 2 kardeş öldü! Batman İl sınırındaki Ağdiz ovasındaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle tartışma yaşanan Üstün ve Er aile fertleri, hafta sonu iftar öncesinde uzun namlulu silahlarla kapıştı. 3 baba, 3 oğlu ve 2 kardeşin öldürüldüğü olay sonrası Batman’a getirilen yaralılar, sıkı korundu.

AĞUSTOS 2013

01 AĞUSTOS: ACILAR TAZE… 2010 Temmuz’unun son gününde Özdemir kardeşlerle birlikte yola döşenen mayına çarparak yaşamını yitiren Batman Barosu ve İHD eski Şube Başkanı Sedat Özevin, mezarı başında anıldı.

05 AĞUSTOS: 7 Çocuk babası intihar etti! Ramazan ayının son günlerde bunalıma giren 70 yaşlarındaki Selim Onat, iple intihar etti.

06 AĞUSTOS: “Büstteki Cegerxwin değil” Batman Belediyesi’nin ‘Kine Em’ parkına diktiği Kürt şair Cegerxwin’in anıtı tartışma konusu oldu. Kürdi-Der yöneticileri, büstün değiştirilmesi için Belediye’ye başvurdu.

06 AĞUSTOS: Ahırdan ‘servet’ çıktı! Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Koçaklar köyünde bir besi ahırında küçük define bulundu. Roma dönemine ait 50 parça altın bileklik, sikke, gümüş, bronz-cam yüzük ve küpe bulan M.N, küçük defineyi Batman Müze Müdürlüğü’ne teslim etti.

11 AĞUSTOS: Sivil Cuma dönemi kapandı… Üç yıla yakın süren sivil itaatsizlik kapsamındaki Kürtçe hutbe, Batman’da da son buldu.

13 AĞUSTOS: Eziyete dönüştü! Batman Belediyesi’nin aylardır toplu taşımacılıkta sürdürdüğü ücretsiz uygulamaya herkes yönelince halk otobüsleriyle ulaşım, çileye dönüştü.

16 AĞUSTOS: ÖLDÜREN ÇUKUR! Liseyi geçen yıl bitiren 20 yaşındaki Agit Macit, Güney Raman Çevre yolu TEİAŞ kavşağında üstü açık bırakılan yağmur suyu kanalına motosikletiyle düştü, yaşamını yitirdi.

18 AĞUSTOS: ARAZİ ÇATIŞMASI 2 ÖLÜ, 4'Ü AĞIR 20 YARALI… Kent merkezinde aynı soyadını taşıyan iki aile arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden çıkan kavga silahlı çatışmaya dönüştü. Olayda, 2 kişi yaşamını yitirdi, 4'ü ağır 20 kişi ise yaralandı.

25 AĞUSTOS: Aile boyu cezaevindeler! Evli ve 5 çocuk babası Nihat Yürek, 3 oğlu ile 2 kardeşi cezaevinde olunca haftanın yarısını Batman, Diyarbakır ve Siirt cezaevlerindeki görüşlere ayırıyor.

26 AĞUSTOS: Milli Eğitim’de dilekçe krizi! Kürdi-Der’in anadilde eğitim kampanyası kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuran BDP’lilerin dilekçelerine kapılar kapatılınca devreye giren Vali Yılmaz Arslan, kısa süreli krizi çözdü.

28 AĞUSTOS: “Erbil konferansı önemli” İsveç’te yaşayan ve yasağı nedeniyle 7 yıl aradan sonra Türkiye’ye gelen Mehdi Zana, Diyarbakır’ın ardından Batman’daki dostlarıyla buluştu.

29 AĞUSTOS: NEOLİTİK DÖNEME AİT KÖY BULUNDU! Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, kazı evindeki çalışmaları basın mensuplarıyla paylaştı. Hasankeyf’te neolitik döneme ait köy bulundu.

EYLÜL 2013

01 EYLÜL: 70 YILLIK RAYLAR TARİH OLUYOR… Yaklaşık 70 yıl önce döşenen Batman-Bismil-Kurtalan arasındaki rayların tümünü değiştirmeyi planlayan DDY, 7 milyon TL’lik bütçeyle hız sınırını yükseltiyor.

04 EYLÜL: SİNCAR VE ÖZDEMİR’E KARANFİL… 4 Eylül 1993’te uğradığı silahlı sonucu öldürülen kapatılan DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar ve DEP yöneticisi Metin Özdemir’in vurulduğu Elma sokağına karanfil bırakan BDP’li yöneticiler; “Onları unutmadık, unutmayacağız” dediler.

05 EYLÜL: İKİ BÜYÜK ACI! Kullandığı otomobilden yara almadan kurtulan doktor, ablasını hayata döndüremedi. Aynı kazada yeğenini de kaybeden doktor, adeta yıkıldı…

06 EYLÜL: ÜNİVERSİTEYE 5 YILDA 208 MİLYON TL! Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Üniversitesi’ne sağlanan ödenekleri açıkladı. Şimşek; “Üniversiteye 5 yıllık dönem içerisinde tahsis edilen bütçe ve Maliye Bakanlığı’nca sağlanan desteklerin toplam tutarı 208,6 Milyon TL’ye ulaşmıştır” dedi.

08 EYLÜL: Temizlik de fişlendi! Her gün yüzlerce kişinin akın ettiği Atatürk parkındaki atıkları toplamak isteyen gençlerin, güvenlik görevlilerince görüntülenmesi tartışmalara yol açtı.

11 EYLÜL: NEFES ALAMIYORUZ! Tarlalardaki anızları ateşe veren bazı çiftçiler, Batman’da hayatı felç etti. Nefes alamayan Batmanlılar; “İlgili kurumlar neden yaptırım uygulamıyor?” diye yakınıyorlar…

15 EYLÜL: Süreç üretime yansıdı! Çözüm süreci kırsala yaradı. Üzüm, nar, fıstık, ceviz ve incir üretiminde verim ikiye katlandı.

16 EYLÜL: SKANDAL! İçişleri Bakanlığı Müfettişleri, Özel İdare Genel Sekreterliği’nde 10 yıl ve belirli aralıklarla işe gitmeyen personelleri tespit etti.

17 EYLÜL: ÖĞRENCiLER ZEHiRLENDİ! Yeni eğitim-öğretim yılının ikinci gününde yemek işini üstlenen firma okul yerine dürüm döneri köylülere dağıtınca 150 çocuk zehirlendi.

18 EYLÜL: Cephanelik havaya uçacaktı! Son günlerde Batmanlıların sağlığını tehdit eden anız yangınları, Batman Havalimanında da korkulu anlar yaşattı. Askeri cephaneliğin bulunduğu limanda, yangın piste kadar sıçradı.

23 EYLÜL: 4 KÖPRÜNÜN TEMELİNİ 4 BAKAN ATTI… Ilısu barajı gölünden etkilenecek yerleşim birimleri için Batman ve Siirt’te yapımı planlanan dört ayrı köprü ve yolların temel atma törenlerine katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, çözüm süreciyle birlikte yatırım seferberliğine yöneldiklerini söyledi.

24 EYLÜL: Köylüler, baraj inşaatını durdurdu! Dört Bakan’ın dün temel atma törenine katıldığı Hasankeyf’te, Kesmeköprü köylüleri yol kesti…

25 EYLÜL: “Mahkeme koridorlarında tehdit ediliyoruz” 30 Yıl önce emanet bıraktıkları köylerine dönebilmek için Batman 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtıkları davanın 4. duruşmasında dava, Çarşamba gününe ertelendi.

25 EYLÜL: Fenerbahçe’ye küfür, tahrik sebebi sayıldı… 3 Mart 2013 tarihinde uğradığı bıçaklı saldırı sonucu kalbinden aldığı darbeyle yaşamını yitiren 19 yaşındaki Meriç Tangüner’in katiline 13 yıl 6 ay hapis cezasının verilmesi aileyi ikinci kez sarstı.

26 EYLÜL: Kozluk’ta 34 graviteli petrol! İpek Koza Doğal Enerji şirketi, Batman’ın Kozluk ilçesinde İpek-1 kuyusunda 34 graviteli petrole rastladı.

EKİM 2013

02 EKİM: Tapulu arazilerine kavuştular… Beşiri ilçesine bağlı Kuşçukuru (Kelhok) köyünden 1992 tarihinde Almanya’ya göç eden Êzidilerin toprakları için açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, Êzidilerin köyde bulunan bütün tapulu arazilerinin geri verilmesine karar verdi.

04 EKİM: ANADİLDE AFİŞ, KABAHAT! Batman’da eğitim-öğretim sezonun başında Eğitim-Sen, BDP ve Kürdi-Der'in anadil için gerçekleştirdiği etkinlikler nedeniyle Emniyet Müdürlüğü Güvenlik şubesi 22 yöneticiye Kabahatler kanununa göre 1.500 TL para cezası verildi.

06 EKİM: Kürdistan Sağlık Kongresi Batman’da yapıldı… SES ile Tabipler Odası’nın organize ettiği ‘Kürdistan Sağlık kongresi’ Batman’da yapıldı. 120 delegenin katıldığı kongre Cumartesi ve Pazar sürdü. SES Genel Sekreteri Sıddık Akın, “Kürtlerin kendi coğrafyalarında yaşadıkları olumsuzluklar sağlığı da etkiliyor” dedi.

07 EKİM: ÖLÜM YOLU! İki gün üst üstte ölümlü trafik kazasının yaşandığı Batman-Siirt çevre yolunda kazaları protesto eden mahalleli yolu trafiği kapattı.

13 EKİM: Üç Başkan’a ‘zimmet’ suçlaması! Ramazan’da iftar çadırlarındaki iftar yemeklerini ile Van depremzedelerine yönelik yardımları zimmetlerine geçirdikleri iddiasıyla BDP’li üç Belediye Başkanı hakkında 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce dava açıldı.

15 EKİM: DEHŞET! 2 ölü Yaklaşık iki ay önce nişanlanan ve 10 gün sonra ayrılan 25 yaşındaki Gülbeyaz Özcan’ı, sokak ortasında öldüren ve üzerinde üç ayrı kimlik çıkan 27 yaşındaki Kinyas Baştuğ, son kurşunu kafasına sıkarak intihar etti.

22 EKİM: 30 KUYUDA 4 MİLYON 288 BİN VARİL PETROL… TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bu yıl açtığı 30 sondaj ve arama kuyusunda 4 milyon 288 bin varil petrol üretimi gerçekleştirdi.

24 EKİM: 25 BİN YENİ SEÇMEN! 2011 Genel seçimlerinde seçmen sayısı 270 bin olan Batman’da, beş ilçeyle birlikte seçmen sayısı 295 bin 880’e yükseldi.

27 EKİM: REKOR BAŞVURU… Batman'da iddialı iki parti, 2014 Mart yerel seçimler için Belediye Başkan adaylığı, İl Genel ve Belediye Meclis üyeliklerine adaylık süresi 1 Kasım'da bitiyor. BDP ve AK Parti'de aday adaylığı başvuruları rekora gidiyor.

30 EKİM: 4 AYDA 4 TON UYUŞTURUCU! Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, 4 ayda 4 ton uyuşturucu ele geçirdiklerini söyledi

KASIM 2013
01 KASIM: “Türkiye çözümün eşiğinde” HAK-Par Genel Başkanı Kemal Burkay, yardımcıları ve il teşkilat yöneticileriyle Batman’da ‘Özgürlük ve Barış’ yürüyüşü düzenledi. Halka broşür dağıtan Burkay, “Kürt sorununun uygar bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Çözüm de federasyonda” dedi.

01 KASIM: Mahallelinin ‘uyuşturucu’ isyanı! Petrolkent mahalle sakinleri, uyuşturucu ve hırsızlığa dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Belediye binası önünde bir araya gelen mahalleliler, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü’ne seslenerek; “Çocuklarımıza zarar veren bu kişilere müdahale etmezseniz, biz edeceğiz” dediler.

03 KASIM: “Tertiplenmiş bir cinayetle karşı karşıyayız” Petrol mahallesinde sırtından tabancayla vurulan 28 yaşındaki Özcan Temel’in cenazesinde kalabalık topluluğa BDP Eş Genel Başkanı Gultan Kışanak, seslendi…

03 KASIM: Petrolcü cinayeti! Batman-Diyarbakır eski karayolu üzerindeki akaryakıt istasyon sahibi, iki kişinin tabancalı saldırısında yaşamını yitirdi…

04 KASIM: “Katiller bulunsun” Sırtından aldığı üç kurşunla yaşamını yitiren Özcan Temel için BDP’liler yürüdü. Taziye çadırına kadar yürüyen kitleye seslenen BDP Milletvekili Ayla Akat Ata; “Katiller bulunsun, hesap sorulsun” dedi.

04 KASIM: Gözaltı sayısı artıyor… Petrol mahallesinde Cumartesi gecesi Özcan Temel’in ölümü ve iki kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayın ardından 15 kişi gözaltına alındı.

05 KASIM: Batmanlılar, 90’lı yılları anmak istemiyor! Akaryakıt istasyon sahibi ile Petrol mahallesinde bir marketçinin cinayete kurban gitmesinin olayını değerlendiren Batmanlılar; “Bu olaylar 90’lı süreci hatırlattı. Fakat, bir daha karanlık günlerin gelmesini istemiyoruz” dediler.

07 KASIM: Batman izleniyor… Batman Valiliği’nin bir süre önce ihalesini gerçekleştirdiği mobesa kamera sistemleri kentin dört bir yanında devreye girdi.

08 KASIM: Kaderin böylesi! İki hafta önce oğlunun yaşamını yitirmesine dayanamayan annenin de kalbi durdu.

11 KASIM: YENİ HASTANE NİHAYET! 300 yatak kapasiteli Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesinin ihalesini TOKİ duyurdu.

12 KASIM: “BDP ile diyaloğa hazırız” Hüda-Par Genel Başkan Yardımcılarından Hüseyin Yılmaz, Batman’da yaşanan olaydan duydukları üzüntüye dile getirdi. Yılmaz; “Açık çek veriyoruz. Biz BDP ile diyaloga hazırız” dedi.

14 KASIM: BASKINA TEPKİ! Balpınar beldesinde DEDAŞ’ın 100 kişilik ekiple evlere baskın düzenlemesine tepki gösteren muhtar Mehmet Altınsaç; “Herkesin uykuda olduğu bir saatte baskın düzenlenmesi doğru değil” dedi.

15 KASIM: ISLAH TAM HIZ! 90 iş makinasının çalıştığı Batman Çayı ıslah projesinin ilk ayağı tamamlandı.

18 KASIM: Arsada esrar tüneli! DSİ Şube binası yakınındaki boş arsayı esrar deposuna dönüştüren şebeke çökertildi.

19 KASIM: Medya Batman’da toplanıyor! 77 İl’in Gazeteci meslek örgütünün katılacağı üç günlük toplantının ev sahipliğini, Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti yapacak.

19 KASIM: ECZANELERE SORUŞTURMA! Doktor şifrelerini kıran ve hastaların bilgi reçetelerine giren bazı eczanelerin banka hesaplarına el konuldu!

20 KASIM: REKOR BÜTÇE! Geçen yıl 34 Milyon liralık bütçenin belirlendiği Batman İl Özel İdaresi’nde, 2014’ün mali bütçesi 50 milyon TL’ye çıkarıldı. Vali Yılmaz Arslan, bütçenin artırılmasından ötürü Meclis üyelerini kutladı.

22 KASIM: “Seçilenlerin tutuklanmadığı bir Türkiye isterim” Batman’a çıkarma yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sertel ve üyeleri, Batman Belediyesi’ni ziyaret etti…

24 KASIM: “Kardeşçe yaşayacağız” Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin davetlisi olarak üç süreyle Batman’da ağırlanan Türkiye Gazeteciler Federasyonu yönetimi ve 70 farklı ilin cemiyet başkanlarının katıldığı BGC’nin proje açılış töreninde konuşan TGF Başkanı Atilla Sertel; “Bizi ayrıştırmak isteyenlere inat kardeşçe yaşayacağız. Balıkesir’i ne kadar seviyorsak Batman’ı da o kadar seviyoruz” dedi.

25 KASIM: Eski Başkana 6 ay hapis cezası verildi… Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, 2009 yerel seçimleri öncesinde tutuklu Belediye Başkanı Necdet Atalay’ın posterlerinin itfaiye araçlarına asıldığı gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırıldı…

27 KASIM: Batman’da iki noktaya eş zamanlı bomba! Önceki gece Cumhuriyet mahallesindeki yurt ile noterin önüne atılan ses bombası semt sakinleri arasında paniğe yol açtı.

28 KASIM: “ÇÖZÜME İNANIYORUZ” Güneydoğu Yatırımcı Danışma Konseyi’nin düzenlediği toplantıda TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, katılımcıları Kürtçe selamladı ve çözüm sürecine inandıklarını söyledi.

ARALIK 2013
01 ARALIK: Üç aylık gelin ikinci kattan atlayıp intihar etti… Batman’ın Şirinevler mahallesinde evin damından atlayan 22 yaşındaki Hülya Olgar, sert zemine düştü. Feci şekilde yaralanan talihsiz üç aylık gelin hastaneye kaldırılmak istenilirken, olay yerinde yaşamını yitirdi.

02 ARALIK: KESİNTİLER BEZDİRİNCE! Uzun süredir elektrik kesintilerinin yaşandığı Gültepe mahallesinde bazı vatandaşlar, DEDAŞ’a tepki amaçlı elektrik panolarını kilitledi, faturaları okutturmadı.

03 ARALIK: Beklenen isim açıklandı! Batman Ak Parti Belediye Başkan adayı Mehmet Emin Ekmen oldu.

03 ARALIK: Çözüm süreci, Batman’da konuşulacak! Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce düzenlenen ‘Yerel ve Bölgesel Medya Buluşmaları’nın 25.si, Batman’da gerçekleştiriliyor.

05 ARALIK: “Milletvekilleri seçildikten sonra yerleri parlamentodur” Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün ‘25. Yerel ve Bölgesel Medya Buluşmaları’ ve ‘Çözüm süreci’ konulu paneline katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çarpıcı açıklamalarda bulundu…

06 ARALIK: Batman'da insansız hava aracı ANKA düştü! BATMAN'da, İnsansız Hava Aracı (İHA) merkeze bağlı İkiztepe Köyü yakınlarında düştü.

08 ARALIK: 250 Kilo esrar! 14 gözaltı… Batman Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ekipleri, beş ayrı operasyonda toplam 249 kilo 791 gram esrar ele geçirdi.

11 ARALIK: ÖĞRETMENE ‘SATIRLI’ SALDIRI! Batman’ın Petrol Orta Okulu’nda 8. Sınıf öğretmeni Mehmet Emin Gülmüş, ders ortasında üç kişinin satırlı ve bıçaklı saldırısına uğradı.

11 ARALIK: Yılın ilk kar yağışının yaşandığı Batman’da hayat felç oldu. Kırsal kesimdeki yollarda mahsur kalan araçların imdadına Özel İdare Karla Mücadele ekipleri yetişti.

13 ARALIK: HER GÜN 27 BİN ABONENİN ELEKTRİĞİ KESİLECEK! TEİAŞ elektrik tüketiminin yüzde 6’sını DEDAŞ’tan kesecek. DEDAŞ ise abonelerden yüzde 20’lik kesinti uygulayacak...

13 ARALIK: FUHUŞ OPERASYONU… 10 ila 13 yaş arasındaki kız çocuklara sarkıntılık yapan 16 kişi göz altına alındı.

15 ARALIK: 9. Kattan atladı! Turgut Özal bulvarı Basın kavşağında inşaat halindeki 9 katlı binanın son katına çıkan 20 yaşındaki Yakup Kangül, yaşamına son verdi.

15 ARALIK: Hasankeyf böyle kar görmedi! Hasankeyf Kaymakam'ı Temel Ayça ve Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, antik kente son 50 yılın karı yağdığını belirterek, “Hasankeyf, böyle kar yağışı görmedi” dediler.

16 ARALIK: Donduran manzaralar! Suriye’deki iç savaştan kaçıp, Batman’a sığınan ve donma tehlekisiyle karşı karşıya kalan 14 aileye Batman Belediyesi yardım eli uzattı.

17 ARALIK: “Yarışmacı ve çatışmacı dil kullanmayacağız” Ak Parti Belediye Başkan adayı Ekmen, seçim kampanyasına 72 projeyle start vereceklerini söyledi.

18 ARALIK: Kesintiler, tesis kapattırdı! Batman’da 22 yıldır plastik mutfak ve mobilya eşyası üreten Bimaş Plastik sanayi atölyesi, elektrik kesintisi nedeniyle kapısına kilit vurdu.

20 ARALIK: ÖZTÜZÜN SERBEST! 22 Kasım 2011 tarihinde KCK davasında tutuklanan Avukat Mehdi Öztüzün, tahliye oldu.

21 ARALIK: Karakış, göçerleri vurdu… Hakkari, Şırnak ve Siirt’ten Batman’a yakın köylerden Demirbilek’e yerleşen göçerler, eksi 5 derecede koyun sürülerine yem ve su bulmakta zorlanıyor.

23 ARALIK: GÖZYAŞI DEĞİL, ÇÖZÜM… Çözüm sürecinin üzerinden bir yıl geçti. Mağdur aileler, umutlandı; “Bir yıl öncesine kadar dağdan cenazeler geliyordu, kayıplara yenileri ekleniyordu, şüpheli asker intiharları yaşanıyordu. Normalleşmenin sürmesini istiyoruz…”

24 ARALIK: Eşbaşkan Akel! Diyarbakır’da BDP Kadın Meclisi, 63 kadın belediye başkan adayını tanıttı. Batman Belediyesi Eşbaşkanı, halen Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Gülistan Akel oldu.

24 ARALIK: Elektrik kesintileri, esnafa eylem yaptırdı… Batman kent merkezindeki elektrik kesintilerine ‘dur’ demek için kalabalık bir esnaf topluluğuyla Dicle EDAŞ önünde eylem yapan on esnaf odası adına konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ubeyit Akyıldız: “Böyle giderse esnaf, kepenk indirmek zorunda kalacak” dedi.

26 ARALIK: İŞTE BDP’Lİ ADAYLAR… Barış ve Demorasi Partisi (BDP), bölgedeki belediye başkan adaylarını Diyarbakır’da açıkladı. BDP’nin Batman Belediye Başkan adayı Sabri Özdemir oldu.

27 ARALIK: Bombalama olayında iki kişi tutuklandı! Batman Emniyet Müdürlüğü, geçen ay noter ve öğrenci yurduna bomba atan iki kişinin tutuklandığını duyurdu.

29 ARALIK: İSA’NIN YAŞAM MÜCADELESİ! Taymur ailesinin ikizlerinden 2 yaşındaki İsa, beyin felci nedeniyle 1.5 yıldır hastanede tedavi görüyor.

29 ARALIK: UYUŞTURUCU OPERASYONU: 50 GÖZALTI… Batman Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar şube ekipleri, kentteki park bahçe ve boş alanlarda uyuşturucu maddesi satanlara yönelik 450 polisle 55 adrese eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilişim