**Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanlığı nezdinde oluşturan üst düzey heyetin incelemelerde bulunacağı Hasankeyf, adeta şantiye alanına döndü. İlçedeki son sürece dikkat çeken Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen: “İlçemiz proje bazında Türkiye’de parmakla gösterilecek bir ilçe. Ancak uygulamada eksiklikler var. Oluşturulan üst düzey heyetle birlikte eksikliklerimiz ivedi şekilde giderilecek” diyor.

**Hasankeyf’te, Belediye’nin yapması gereken yatırımların Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılacağını belirten Başkan Kusen: “İlçemizde yaklaşık 200 Milyon TL’ye mal olacak bazı yatırımlar daha yapılacak. Bu rakam ilçemizin 100 yıllık bütçesine denk geliyor. Belediyemizin böyle bir bütçesi olmadığından yatırımları Bakanlık gerçekleştirecek” dedi.

“HASANKEYF ÖRNEK BİR İLÇE”
Yaklaşık 10 ay önce yeni sürecin başladığı Hasankeyf’te Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, son gelişmeleri Batman Çağdaş’a anlattı. Hasankeyf’te artık düne takılmaması gerektiğini ifade eden Kusen: “Önümüze bakmak zorundayız. Tarih için çok mücadele verdik. Artık burada yeni bir yaşam ve yeni bir süreç var” diyor. Yeni yerleşim biriminin proje bazında örnek bir ilçe olduğunu belirten Başkan Kusen: “Yeni Hasankeyf örnek bir yer. Çok ciddi yatırımlar yapıldı. Yapılmaya da devam ediliyor. Ancak uygulamada eksiklikler var. Bu eksikliklerin başında da Küçük Saray’ın su alması, tarihi kaledeki çökmeler ve ilçe merkezindeki bir dizi eksiklik var. Bir süre önce Cumhurbaşkanımızın talimatıyla oluşturulan heyetle sorunlarımızın kısa sürede çözüm bulacağına inanıyoruz” dedi.

“200 MİLYON TL’LİK YATIRIM YAPILACAK”
Hasankeyf’te yatırımların devam ettiğini kaydeden Kusen, şöyle devam etti: “Hasankeyf’te henüz çalışmalar bitmedi. Biz çalışmalar bitmeden buraya taşındık. Belediyemizin yapması gereken ama bütçemizi aşan bir dizi yatırımı Tarım ve Orman Bakanlığı yapacak. İlçe merkezinde Kent meydanı, ilçe otogarı, mezbahane, semt pazarı, düğün salonu, taziye evi ve Belediye araçlarının bakım-onarım binası gibi yatırımları Bakanlığımız yapacak. Bu yatırımların toplam tutarı yaklaşık 200 Milyon TL civarında. Bu rakamlar belediyemizin 100 yıl bütçesine denk geliyor.”



“EKSİKLİKLERİMİZ VAR”
Hasankeyf’te birçok güzel çalışma gibi eksikliklerin olduğuna da işaret eden Başkan Kusen: “Hasankeyf Müzemiz bölgenin en büyük müzesi. Buradaki eksiklikler giderilmeye başlandı. İlçede kanalizasyon sorunu var. Kanalizasyonun yüzde 80’i tıkanık vaziyette. Yeniden yapılması gerekiyor. Bununla beraber içme suyu sorunumuz var. Nermi deresi dediğimiz bölgeden suyun ilçemize ulaştırılması için planlama var. Bu gerçekleştiği takdirde kısa vadede su sorunumuz çözülecek. Yine yüzer limanlarla ilgili sorunlar var. Sağlamlaştırma çalışmaları sürüyor. Küçük Saray ve Kale’deki sorunları da ilgili mercilere ilettik. Ayrıca yollarda oluşan çökmeler de onarılacak. Yollarımızın 3’te 1’i tekrar elden geçecek. Altyapı ve üstyapıya yönelik eksikleri bir bir tespit ettik. Önümüzdeki günlerde ilçemizi ziyaret edecek üst düzey heyete sorunlarımızın tümünü aktaracağız” diye konuştu.

“37 PARKIN 7’Sİ YAPILDI”
Hasankeyf’in yapılacak çalışmalarla yeşil bir örtüye de sahip olacağını sözlerine ekleyen Başkan Kusen, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlçemizde 37 büyük park yapılacak. Şu anda 7’si tamamlandı. İlçemizde sadece vatandaşların bahçelerine ektiği 25 Bin ağaç var. Bu ağaçlar elbette bir günde büyümüyor. Orman Bölge Müdürlüğü ile yapacağımız çalışmayla Hasankeyf’in girişindeki tepeleri yeşillendireceğiz. Ekim ayında ciddi oranda ağaçlandırma çalışması yapacağız. İlçemizde yaklaşık 80 dönümlük bir alana Millet Bahçesinin kazandırılması için çalışmalar var. Prof. Dr. Veysel Eroğlu hocamızın Millet Bahçesinin yapılması için girişimleri var. Tüm çalışmalar bittiğinde Hasankeyf yeşil örtüsüyle adından söz ettirecek.”

“KÜLTÜREL PARK, HASANKEYF’İN
CAZİBE MERKEZİ”
Tarihi eserlerin yer aldığı Kültürel Park’ın Ekim ayında ihale edileceğini ifade eden Kusen: “Kültürel Park, Hasankeyf’in cazibe merkezi olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın peyzaj ve diğer çalışmaları yapacağı ihale süreci Ekim başında yapılacak. Oradaki çalışmalar tamamlandığında ilçemizin kalbi ve cazibe merkezi olacak. Yine Valimiz sayın Hulusi Şahin’in üzerinde hassasiyetle durduğu El-Cezeri Müze Park projesi de ilçemiz için çok kıymetli. Bu çalışmalar topyekün tamamlandığında Hasankeyf’in marka değeri artacak. Milletvekilimiz sayın Ziver Özdemir’in de üzerinde hassasiyetle durduğu bu projelerle ilgili asıl hedefimiz, Hasankeyf’i günübirlik bir gezi güzergahından çıkarmak. Hasankeyf sadece mevcut kalan tarihi yerleriyle değil, su ve doğa sporlarına da ev sahipliği yapacak. Bu anlamda çok kıymetli çalışmalar var” dedi.

“LİMANLARIN İŞLETMESİ İHALEYE ÇIKACAK”
Hasankeyf’te limanların işletmesi için bir dizi hazırlık içinde olduklarına da dikkat çeken Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, şöyle devam etti: “İlçemizde tekne turları için Turizm Bakanlığı, Belediyemizi yetkilendirdi. Limanların işletmesi için teknik şartnameler hazırlanıyor. Meclisimizden de bazı kararlar çıktı. En geç önümüzdeki yılın Mart ayında limanlar aktif hale gelecek. Ruhsatı olmayan tekne gölde olmayacak. Bunun için çok ciddi çalışmalar içindeyiz. Tekne turlarının sadece Kale’ye yönelik değil, Kantar köprüsüne kadar yapılabilmesi için planlamalarımız var. Söz ettiğimiz eksiklikler ve projeler tamamlandığında Hasankeyf her açıdan bölgenin cazibe merkezi olacak. İlçemiz için oluşturulan çalışma grubunu da büyük bir şans görüyoruz. Eksikliklerimizin kısa sürede tamamlanacağına inanıyoruz.” (Barış Arslan-Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim