*TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden emekli olan ve 1955-1980 yılları arasında aktif siyasette kalan eski Halk Partili Şevket Akın, petrol kentinin ‘siyaset tarihi’ne de ışık tutuyor; “Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü beni oğlu Erdal kadar severdi. Burada petrol çıkınca belediyelik talebimize sıcak baktı. Belediyelik kararını getirince burada yer yerinden oynadı.”

*80 Darbesindeki bir anısını da anlatan Akın: “1977 yılında Şahabettin Bağdu’nun istifa etmesiyle boşalan Başkanlığı ben sürdürdüm. 1980 darbesi olunca gece yarısı o dönem bir rütbeli evimizin karşısındaki pastaneye gelip Belediyenin mührünü benden aldı” diyor.

“BELEDİYELİK KARARINI BEN GETİRDİM”
Batman’ın yaşayan tarihi 96 yaşındaki Şevket Akın, eski petrol kentini Batman Çağdaş’a anlattı. Ömrünün üçte birini yerel yönetimde Belediye Meclis Üyeliği, Belediye Başkan Yardımcısı ve Başkan Vekilli olarak geçiren Akın, petrol kentinin siyaset tarihini en iyi bilenlerden. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 1948 ila 1950 tarihleri arasında petrolün keşfedildiği Raman ve Garzan sahalarında incelemelerde bulunduğunda kalabalık bir heyetle karşıladıklarını söyleyen Şevket Akın: “Batman’da belediyeliğin kurulması için Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye bu talebimizi bizzat ilettik. Batman yeni yeni gelişiyordu. Nahiyelikten ilçeliğe doğru adım atan İluh yakınlarında petrolün bulunması Başkent’ten buraya Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan ve üst düzey yetkililerin gelmesine vesile olmuştu. 1952 Yılında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile bizzat ‘İlçe’ talebini görüştüm. O zaman İnönü’nün Sekreteri Halkçı Parti Genel Başkanı Necdet Calp’tı. Siirt mebusu da Süreyya Önder’di. Halk Parti Siirt İl Başkanı Haydar Koyuncu idi. İsmet Paşa, taleplerimize yok demiyordu. 1955 yılında Belediyelik emrini Batman’a getiren de bendim ve o yıl yapılan Belediye seçimlerine katıldık” diye konuştu.

“HERKES ADAY OLMAMI İSTİYORDU AMA…”
İlçe kararının alınmasının ardından eski nahiye oturan birçok kesimin desteğini aldığını da anlatan Akın, şöyle devam etti: “Ankara’dan müjdeli haberlerle dönmüştüm. Birçok kişi Başkanlığa aday olmamı istedi ama tercihim Sait Ramanlı’nın aday olmasıydı. Bu konuda tüm desteğimi ilk Başkanımız merhum Ramanlı’ya vermiştim. Bağımsız seçimlere girmiştik. 12 Belediye Meclis üyesinden biriydim. Rakibimiz ise Şen İş merkezini yapan Midyatlı merhum Necmi Şen’di. İlk seçim çok çekişmeli geçmişti. Batman’ın o zaman nüfusu 4000’di. Bin 880 seçmenimiz vardı. Sait Ramanlı Belediye Başkanlığına seçilirken ben de Başkan Vekili oldum. Merhum Sait Ramanlı ikinci dönemde de aday oldu. O zaman ben de Başkanlığa adaydım. Tatlı bir seçim geride kalmıştı. Merhum Ramanlı 12 oy farkla seçimi kazanmıştı. Küçük bir ilçeydik ama o dönem politikada tatlı bir rekabet vardı.”

“MUSTAFA RAMANLI, İZ BIRAKAN BAŞKANDI”
1955 ila 80 yılları arasında belli aralıklarla Belediye Başkan Vekilliği, Belediye Başkan Yardımcılığı ve Şahabettin Bağdu’nun görevden ayrılması ile 1980 darbesine kadar Belediye Başkanlığını da sürdürdüğünü ifade eden Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aktif politika öncesinde işlerim iyiydi. Batman’ın sayılı tüccarlarındandım. Politikaya girince birçok şeyi kaybettim ama bu şehrin sorunlarının çözümü için de elimi taşın altına bırakmıştım. Batman Belediyesi’nde iz bırakan Belediye Başkanları arasında hukukçu Mustafa Ramanlı’nın yeri ayrıdır. Allah rahmet eylesin, örnek bir politikacıydı. Belediyeciliği iyi bilirdi. O’nun döneminde kısıtlı imkanlara rağmen petrol kentinin altyapı çalışmalarının bir bölümünü Mustafa Ramanlı yaptı. Babası merhum Sait Ramanlı gibi o da 1968 ila 76 yılları arasında Başkanlık yaptı. 1977 yılında Şahabettin Bağdu’nun istifa etmesiyle boşalan Başkanlığı ben sürdürdüm. 1980 darbesi olunca gece yarısı o dönem bir rütbeli evimizin karşısındaki pastaneye gelip Belediyenin mührünü benden aldı. Geriye dönüp baktığımda o çalkantılı dönemde insanların bize ‘Allah razı olsun’ demeleri bana yetiyor.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim