**Batman’ın Hasankeyf ilçesine bağlı Saklı (Lepena) köyünde yaşayan ve bölgenin ‘en yaşlı’ isimlerinden olan 120 yaşındaki İsmail Yasak, uzun yaşamın sırrını, 1916’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Siirt ziyareti öncesi açılan yoldaki çalışmaları ve 1940’lardaki kıtlık yıllarını Batman Çağdaş’a anlattı.

**Batman’ın ‘canlı tarihi’ İsmail Yasak; “1916’da Atatürk’ün Siirt’i ziyareti için Üçyol (Dıfne) yolunun devamının açılmasında çalıştım. Her taraftan insanlar yolu açmak için geldi. Siirt’e kadar olan yolu kazma-kürekle açtık. O dönemler 15 yaşındaydım” diyor.

“5 ÇOCUĞU OLANLAR ÇAĞRILMADI”
Batman’ın Hasankeyf ilçesine bağlı Saklı (Lepena) köyünde yaşayan 15 çocuk babası ve onlarca torun sahibi 120 yaşındaki İsmail Yasak, zorlu yılları anlattı. Nüfus kayıtlarına uzun yıllar sonra kaydının olduğunu belirten Yasak; “Atatürk’ün Siirt’e gidişi için açılan yolda çalıştığımda 15 yaşımdaydım” diyor. 1916’da Atatürk’ün Siirt’teki Alay’ı ziyareti için başlatılan yol çalışmalarında kazma-kürekle çalıştıklarını kaydeden ‘canlı tarih’ Yasak, şöyle anlatıyor; “Amcam o dönemde 55 yıl muhtarlık yaptı. O dönem muhtarlar toplandı ve yol çalışmalarında 5 çocuğu olanların katılmaması istendi. Biz ise Midyat’a kadar gittik, daha sonra ‘Siirt’e gideceksiniz’ dediler. Her taraftan insanlar geldi. Siirt’e kadar kazma-kürekle Atatürk için yol açtık. O dönemde iş makineleri değil, yolları insanlar yapardı.”

“AÇLIKTAN ÇOK İNSAN ÖLDÜ”
1940’lardaki kıtlık yıllarını anlatırken gözyaşlarını tutamayan Yasak; “Kıtlık döneminde herkes yerinden yurdundan ‘belki bir şey buluruz ve yeriz’ diye göçüyordu. Ancak o dönemde arpa ekmeği bile elimize geçmiyordu. Kıtlık nedeniyle çok insan öldü. İnsanlar öldüğünde nevresim ve battaniyeden kefen yapılırdı. Şimdi insanlar bolluk içinde hala memnun bile değiller” diye konuştu.

“SİGARAYI AĞZIMA SÜRMEDİM”
Uzun yaşamın sırrını da anlatan canlı tarih Yasak, hayatı boyunca sigara içmediğini söyledi ve şunları ekledi; “Bizim kuşak mercimek, mehir ve soğanla yetiniyordu. Doktora ilk gittiğimde ‘senin bedenin benimkinden daha sağlamdır’ dedi. Hayatımda ağzıma sigarayı sürmedim. Köyde sigara içen yaşıtlarımın hepsi öldü. Sigaradan daha kötü bir şey yok. Sigara içen kişinin yaşı 20 yıl eksiliyor. Bu yaşa gelmemin nedenlerinden biri de doğada yaşayıp, çalışmam ve kötü alışkanlıklardan uzak durmamdır.” (Reşat Yiğiz-Yunus Yasak)

Editör: TE Bilişim