Batman’ın kanayan yarası İluh Deresi’nde sel felaketinin üzerinden tam 16 yıl geçti. 11 Kişinin yaşamını yitirdiği dereye çözüm için Belediye adım attı. İluh’ta ‘1. Etap Çalışması’ kapsamında 160 konut sahibine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca gönderilen hak bedelleri ödenecek. Felaketin izleri ise hala belleklerde.

FELAKETİN ÜZERİNDEN 16 YIL GEÇTİ
Kent merkezinde 9 Mahalle arasından geçen 8 kilometre uzunluğundaki İluh deresinde 11 kişinin ölümü ile sonuçlanan sel felaketinin üzerinden 16 yıl geçti. İluh Deresine komşu olan mahallelere akan tonlarca çamur, yüzlerce evin hasar görmesine neden olmuştu. Felaketten etkilenen selzedeler bir süre konteynırlerde yaşamlarını sürdürmüştü. Kuyubaşı (Cegerlo) köyü yakınlarında yapılan TOKİ konutları, selzedelerin bir bölümüne dağıtılmıştı.

KONUT MAĞDURLARINA UMUT IŞIĞI
Batman Belediyesi’nin proje ihalesini tamamladığı İluh’ta ilk kazma için geri sayım başladı. Çevre-Şehircilik Bakanlığı’nın da destek verdiği ‘İluh 1. Etap çalışmaları’ kapsamındaki alanda kentsel dönüşüm projesi çalışmalarında, lisanslı firmaların tespit ettiği 160 konut sahibine ‘bedel’leri Belediye tarafından verilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca bugüne kadar dere kenarında selden etkilenen ve konut yardımı alamayan hak sahiplerine bedellerinin yakında dağıtılacağı belirtildi. (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim