**1987-1998 Yılları arasında kızamık aşısını çift dozdan tek doza düşüren Sağlık Bakanlığı’nın ihmalkarlığı sonucu 18 yaşındaki oğlu Fatih Özgen’in 10 yıldır yatalak olduğunu belirten 49 yaşındaki baba Emin Özgen; “Tam 10 yıldır oğlum yatalak halde evde tedavi görüyor” dedi.

BAKANLIĞA TAZMİNAT DAVASI

Kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığı olan SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) 18 yaşındaki oğlu Fatih Özgen’i 10 yıldır yatağa düşürdü. 4 Çocuk babası emekli Emin Özgen, Sağlık Bakanlığına dava açacaklarını söyledi. Avukat Esra Deniz’in Sağlık Bakanlığından kazandığı davanın kendileri için de emsal teşkil edeceğini belirten Özgen; “İlkokul 3. sınıfa giden oğlum Fatih’te SSPE hastalığı ortaya çıktı. Tedavisi  mümkün olmayan bu hastalığın pençesinden yıllardır ortanca çocuğum kurtulamadı. Batman’da bugüne kadar bu hastalıktan hayatını kaybeden 50 çocuk için SSPE Derneğini kurduk. İmkansızlıktan derneğimizi kapatmak zorunda kaldık. Bu ailelerle diyaloğa geçtik, bakanlığa dava açacağız” dedi.



“TEDAVİYİ EVDE YAPIYORUZ”

Yaklaşık 10 yıldır SSPE’ye yakalanan oğlu Fatih’in tedavisini evde yaptıklarını söyleyen Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sağlık Bakanlığı, 1987-1998 yılları arasında kızamık aşısını çift dozdan tek doza düşürdü. Bunun, kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığı olan SSPE’nin görülme oranını artırdığı iddia edildi. Binin üzerinde çocuk, tedavisi olmayan bu hastalığa yakalandı. Aşı tekrar 2 doza çıkarıldı. SSPE’ye yakalanan çok sayıda çocuğun ailesi Bakanlığa dava açtı. Çoğu red edilmişti. Ancak Avukat Esra Deniz’in Bakanlıktan tazminat kazanması bu davaların önünü yeniden açtı. 10 Yıldır yatalak olan çocuğumuza ailece bakıyoruz. En azından Bakanlığın tedavi konusunda SSPE hastalığına yakalanan çocuklara yardımcı olması gerekiyordu. Gece-gündüz çocuklarımızın önünde nöbet tutuyoruz. Dönemin Bakanlık yetkililerinden davacıyız.”



SSPE NEDİR?
Tedavisi olmayan bu hastalığa, beyne yerleşen kızamık virüsü neden oluyor. Virüs, vücutta kızamık hastalığının görülmesinden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6-12 ay içinde ölümle sonuçlanan beyin işlevi kaybı görülebiliyor.

Editör: TE Bilişim