*Ilısu baraj gölü altında kalacak tarihi ilçe Hasankeyf’te kültür parkında yeniden inşa edilecek 611 yıllık Sultan Süleyman Koç Camii minaresinin 12 metrelik bölümündeki taşlar numaralandırılarak, kültürel park alanına taşındı.

*Yaklaşık 1 aydır süren minarenin taş söküm işlemlerinde en hassas bölgeye gelindiğini söyleyen Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen: “Minarenin bütünsel olarak taşınmasının riskli olduğuna Bilimsel Kurulu karar vermişti. Minare üzerindeki kufi yazıların hasar görüp görmediğini yeni yerleşim biriminde göreceğiz” dedi.

1 AYDA 12 METRE
Tarihi ilçe Hasankeyf’te 1607 yılında Eyyübi’ler döneminde yapılan Sultan Süleyman Koç Camii minaresinin 1 aydır sökümüne başlanıldığı taşlar, kültürel parktaki stok alanına taşınıyor. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, 1 aydır Er-bu İnşaat firması elemanlarından oluşan ve aralarında arkeolog ile mimarların da bulunduğu 5 kişilik ekibin titizlikle tarihi eserin taşlarını tek tek söküp numaralandırma işlemini sürdürdüğünü söyledi. Günde 2 sıra taş sökümünün yapıldığını belirten Başkan Kusen: “1 aydır taş söküm işlemlerine minarenin üst kısmında numaralandırılarak çalışmalara başlanıldı. 30 metreyi kapsayan bölümde minare üzerindeki Arapça kufi yazılarının hasar görmemesi tek dileğimiz. Minarenin taşları aslına uygun olarak yeni yerleşim biriminde yeniden birleştirilecek. Minarede geri kalan bölümdeki çalışmaların da 1.5 ayda tamamlanmasını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

KIZLAR CAMİİ’NDE TAŞINMA HAZIRLIĞI
Eski Hasankeyf’in yerleşim biriminde taşınabilir eserler DSİ tarafından uygulanan projeler doğrultusunda taşınırken, yerinde korunmasına karar verilen eserler için güçlendirme çalışması da sürüyor. Sultan Süleyman Koç Camii minaresinin bulunduğu alana komşu olan Kızlar Camii’ndeki duvarlar ile Eyyubi’ler döneminde cami avlusundaki bazı sultanların da aralarında bulunduğu eski mezarların yeni yerleşim birimine taşınacağını ifade eden Belediye Başkanı Kusen sözlerini şöyle sürdürdü: “Kızlar Camii de yakın da taşınacak eserler arasında yer alıyor. İbadet evi için 500 kişi kapasiteli prefabrikten yeni bir cami tamamlanmak üzere. Bu camiyi yakın bir tarihte ilçe sakinleriyle buluşturacağız. Kızlar Camii de Sultan Süleyman Koç Camii kadar önemli bir eser.”

KALE KAPISI DA TAŞINACAK
Önümüzdeki yılın Mart ayına kadar El-Rızık Camii minaresi, Orta kapı ve Kızlar Camii’nin eski yerleşim biriminden 3 km uzaklıktaki arkeopark’a taşınacağını belirten Belediye Başkanı Kusen: “Hasankeyf’in kalesine giden Orta kapı da 3 ayrı bölüm halinde taşınacak. Kale taşınmayacak ama kalenin giriş kapısını yeni yerleşim biriminde göreceğiz. Kalenin etrafı da dolgu ile dolduruluyor. Çünkü kalenin suyla buluşmaması gerekiyor. Dolgu işlemleri bir yerde kaleyi koruyacak. Su seviyesi ise küçük sarayın bulunduğu pencereye kadar yükselmiş olacak. Hasankeyf kalesinin etrafına bir yerde set çekiliyor’’ dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim