Yarım asır öncesinde bu şirin petrol kentinin eğitiminde çığır açan Batman Lisesi’nin efsane Müdürü Gülpaşa Sezer, öğrencileriyle birlikte dönemin devlet büyüklerini karşılardı. Lisede neredeyse kız ve erkek öğrenci sayısı eşitti yıllar önce. Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Cevdet Sunay, Batman’daki eğitim manzarasından mutlu olmuştu.

53 Yıl önce Türkiye genelinde ‘100 başarılı lise’ arasına girmeyi başaran Batman Lisesi’nde iz bırakan Gülpaşa Sezer, günümüzde üst düzey bürokrat olan öğrencileriyle gurur duyduğunu söylüyor ve ekliyor; “Fransa’dan aldığımız modern Fen projesi, Güneydoğu’da örnekti. Bölgede herkes lisemizi konuşurdu.”

SUNAY’A ÖĞRETMENEVİ ÖNÜNDE KARŞILAMA
Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, beraberinde İçişleri Bakanı Nihat Menteşe ve Genelkurmay Başkanı Semih Sancar’ın da aralarında bulunduğu bir heyetle 1968 yılında petrol kentine çıkarma yapıyor…

İsimlerini saydığımız bu heyettekilerin çoğu şimdilerde aramızda yok.

Başkentten gelen heyet, önce petrol sahalarında incelemelerde bulunuyor, ardından Batman Kaymakamlığını ziyaret ediyor. Dönemin Batman Kaymakamı Erol Tuncel, Belediye Başkanı Mustafa Ramanlı ve Batman Lisesi Kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer, öğrencileri ile birlikte eski Hükümet konağının hemen karşısındaki o tek katlı Öğretmenevi önünde coşkulu bir karşılama töreni gerçekleştiriyor. Cumhuriyet caddesi güzergahına sığmayan kalabalık, eski öğretmenevi binasının üzerinde Ankara’daki heyeti izliyor.

Efsane Müdür Sezer, karşılamada herkesin önünde duruyor. O dönem, lisede kız öğrenci sayısının fazlalığı Cumhurbaşkanı Sunay’ın da dikkatini çekiyor.

Batman’ın tarihine tanıklık yapan Gülpaşa Sezer, o anı anlatıyor; “Her yönüyle mükemmel bir lisemiz vardı. Kız öğrenci sayımız erkek öğrenci sayısı kadardı. Cumhurbaşkanımızın dikkatini çekmişti. Kız öğrencilerimizle sohbet etti. O sıcak karşılamada öyle memnun ayrıldı ki ardından beni Ankara’daki Trafik Hastanesinin temel atma törenine davet etti. Lisemizin ihtiyaçlarını sordu. Güreş alanında Milli güreşçi Mehmet Esenceli, voleybol, folklor ve futbol branşlarında başarılıydık. Düşünün Güneydoğu’da Fransa’dan aldığımız modern fen projesiyle tek liseydik…”

“ÖĞRENCİLERİMLE GURUR DUYUYORUM”
Batman Lisesi’nin efsane Müdürü Sezer, 10 yıl gibi bir zaman zarfında görev yaptığı petrol şehrinin adını ölümsüzleştiren başarılı bir eğitimci…

1965-75 Yılları arasında  görev yaptığında Batman’da dört kaymakam ile çalışmış… O dört kaymakamı da unutmamış. Nihat Eren, Nizamettin Güven, Necmettin Utkan ve Erol Tuncel… Dört kaymakamdan Utkan Mardin, Tuncel ise Şanlıurfa Valisi olmuş…

‘Batman o dönemlerde iyi Valiler de yetiştirdi’ diyen örnek eğitimci Sezer, sözü öğrencilerine getiriyor; “O dönemlerde çok başarılı öğrencilerim vardı. Halen Bursa Acıbadem Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Zorluoğlu ve eşi Prof. Dr. Zuhal Zorluoğlu, 70’li yıllarda lisemizin öğrencilerindendi. Yine Milli güreşçimiz Mehmet Esenceli Batman Lisesinden mezun oldu. İlk mezunlarımızdan çoğu bürokrat oldu. Birçok alanda başarılı olan o güzel evlatlarımla gurur duyuyorum.”

“TPAO VE RAFİNERİ’DE 7 BİN İŞÇİ ÇALIŞIRDI”
Petrolün başkenti Batman’ın her zaman ‘Kara altın’la özdeşleşen bir şehir olduğunu hatırlatan efsane Müdür Sezer, bakın neler anlatıyor; “O dönemlerde petrol sektörlerinin başındaki yöneticilerle diyalogumuz çok iyiydi. Rafineri ile TPAO iç içeydi. Görev yaptığım sürede Batman’da petrol sektöründe 7 bin işçi çalışırdı. Mükemmel bir ortam vardı. Çoğu kez idareci kadromla ziyaret ettiğim TPAO ve Rafineride ortak yapabileceğimiz projeler üzerinde konuşurduk. Petrolün kalbinin attığı o eski rafinerinin TCC ünitesi ve sürekli yanan flayır kulesi şehrin siluetlerindendi. Batman Lisesi’nden mezun olan yüzlerce öğrenci hem TPAO’da hem de rafineride çalıştı. Bu bana gurur verdi…”

SOYADINI ÇOCUKLARINA
VEREN ÖĞRENCİLERİ OLDU

Batman Lisesi mezunlarından Burhan Değer, çok sevdiği Gülpaşa Sezer’in soyadını isim olarak küçük oğluna vermiş.

Batman Lisesi eski öğrencilerinden Değer, Gülpaşa Sezer’i şöyle anlatıyor; “Gülpaşa Sezer hocamızı kelimelerle anlatmak mümkün mü? Dört dörtlük bir eğitimci, bir baba, yeri geldiğinde de bir ağabeydi. O Batman Lisesi ismiyle özdeşleşmiş tek eğitimciydi. Batman ve Batman Lisesi sevdalısıydı. Ben gururluyum, Batmanlıyım. Gülpaşa Sezer hocamızın öğrencisi olarak o liseden mezun olduğum için gururluyum. Gülpaşa hoca, eğitimi en iyi şekilde alabilmemiz için üstün disiplin anlayışına sahipti. Kötü alışkanlıklardan uzak kalmamızı ve zamanı iyi değerlendirmemizi isterdi. Bu nedenle geceleri sinema ve kahvelerde öğrenci avına çıkardı. Sigara gibi kötü alışkanlıklardan korumak için de sürekli denetim yapardı. Öyle ya babalarımız kayıt yaptırırken ‘eti senin, kemiği benim’ diye emanet etmemişler miydi bizi. Hocamız da cezalandırmalarımızda etimizi iyi haşlardı. İtiraz eden velilere de zekice cevap verirdi, ‘Bana verdiğinizi haşlıyorum, ait olana karışmıyorum’ diye yanıt verirdi. Hala güzel anılarımızda hocamızı anarız. Arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde o’nu hep anarız. Gülpaşa hoca, Hababam sınıfının gerçek Mahmut hocasıydı. Sen çok yaşa hocam, sen iyi yaşa. En küçük oğlumun ismi de Gülpaşa hocanın soy ismini taşıyor…”