*Geçen pazar iki çocuğu Batman çayında boğulan 49 yaşındaki Kahraman Şanlı, gözyaşlarına hakim olamıyordu: “Ne olur dile getirin. İki fidanım gitti, başka canlar gitmesin artık. Her yaz mevsiminde gençlerin akarsularda hayatlarını kaybetmelerini önleyelim. İki çocuğum piknik yapmaya gittikleri Batman çayında hayatlarından oldular. Size acımı nasıl anlatabilirim ki…”

*Batman’ın yığınla çözüm bekleyen sorunları var. Bunların başında ulaşım geliyor. Tren ve hava yolculuğunda çile çeken bu şehrin, bir başka sorunu ise kuşkusuz sağlık. Mevcut hastanelerin, yükü kaldıramadıkları da aşikar…

“ACIMI NASIL ANLATABİLİRİM Kİ…”
Batman çayı, geçen Pazar, Güneykent Mahallesi’nde oturan aslen Kozluklu 49 yaşındaki Kahraman Şanlı’nın iki fidanını aldı. Hemen her yaz mevsiminde gençlere mezar olan bu akarsu, henüz hayatlarının baharında iki kardeşi daha aramızdan alıp götürdü.

Aile arasında ‘Sinan’ diye bilenen 13 yaşındaki Hüsnü Şanlı, Karatay ortaokulu 2’inci sınıf öğrencisiydi. Karnesini iki hafta önce almıştı. Zeki ve başarılı bir öğrenciydi Hüsnü.

Geçen pazar iki kardeşinin de aralarında bulunduğu yakın arkadaş çevresiyle Güney çevre yolunun geçtiği Batman çayı üzerindeki yeni köprünün çevresine pikniğe gitmişlerdi Hüsnü ile ağabeyi Serhat…

Batman çayının onlara mezar olacağını nereden bilebilirlerdik ki...

Kardeşi Hüsnü’nün suda çırpındığını fark eden Serhat, o’nu ‘kurtarayım’ derken, kendisi de o sulara kapıldı. İki kardeşe, Batman çayı mezar olmuştu. Büyük ağabeyleri de onlara yardıma koştuğu sırada; bir çoban tarafından son anda boğulmaktan kurtarıldığını anlatıyorlardı Ahmede Xani taziye evin’deki bazı vatandaşlar…

Batman ve Kozlukluların acılarını paylaştığı Şanlı ailesinin reisi 49 yaşındaki Kahraman Şanlı, gözyaşlarını siliyordu. Yanında Güneykent Mahalle Muhtarı Deniz Demir, o’nu teselli ediyordu. Gözyaşlarına boğulan acılı baba, çevresinde oturanları da ağlatmıştı:

“Size acımı nasıl anlatabilirim ki. İki fidanımı verdim. Ne olursunuz. Hepimiz bu kanayan yaraya artık parmak basalım. Yazık oluyor gençlerimize. Yaz mevsimi geldi mi gençlerimizi kurban veriyoruz, burnumuzun dibindeki akarsulara. Koca Batman’da neden bir dalgıç timi yok. Batman çayı, şehir merkezinin dibinde. Bu mevsimde boğulma vakalarına karşı mutlaka bir önlem alınmalı.”

İki çocuğunu Batman çayına kurban veren gözü yaşlı bir babanın mesajı netti.

İl yöneticilerinin, olaydan sonra üzerlerine düşeni yaptığını da anımsatmadan edemiyordu çaresiz baba: “Canlarım gitti. Olayı duyan herkes acımı paylaştı, il yöneticilerinden sade vatandaşa herkese minnettarım ama bir de isteğim var. O da; başka fidanların akarsularda yaşamlarını kaybetmemeleri…”

Umarız, bu şehirde bir dalgıç timi kurulur ve boğulma vakalarına karşı önlemler artırılır…

******

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUN ÇOK

Hemen her seçim öncesinde Batman’ın kanayan yaralarından ulaşım sorunu gündeme gelir.
Geçmişte Batman’da ulaşım adına vaat edilen birçok proje olmuştu.
Biz onları geçtik.
Artık şehrin gerçek manada toplu ulaşım sistemiyle tanışmasını istiyoruz.
Tüm modern şehirlerde olduğu gibi Batman’ın da hafif raylı sistemle kent içi yolcu taşımacılığı yapılmasını bekliyoruz. Yine bu kapsamda Batman-Diyarbakır arasında sefer yapan ‘Bölgesel yolcu treni’ yerine ‘Raybüs’lerin sefere konulması kaçınılmazdır. Bölgede trenle yolculuğun fazla yapıldığı duraklardan biriyiz.
Bunlar ilk etapta aklımıza gelen örnekler…
Bakın, ulaşımda yine hava yolculuğunda gerileyen ‘İl’ olduk. Uçak biletleri, cep yakıyor. Batman, hava yolculuğunda Diyarbakır’a akıyor.
Artık ilgili ve yetkililerden Batman’a odaklanmalarını bekliyoruz…
Batman’ın yığınla çözüm bekleyen sorunu var.
Örneğin seçimleri geride kalan İstanbul’da vaat edilenlerin, çeyreğine değil onda birine razıyız…

*********

YATIRIMDA GERİLEMENİN NEDENİ

Yıllarca Batman’da yeni bir hastane yapılması için yazdık, konuştuk ama bizim söylediğimiz Batman’ın bu yatırımda bu denli geri kalması değildi.
Böyle bir gecikmenin yaratacağı sıkıntıları öngörüyorduk…
Evet ‘yer’ yüzünden bu yatırımın ne kadar geciktiğini hepimiz biliyoruz…
Sağ olsun, var olsun… 8 Aydır Batman’da görev yapan Vali Hulusi Şahin, bu yatırımda yaşanan sorunu çözmeye çalışmış, 113 dönümlük arsanın imar ve diğer sıkıntılarını ortadan kaldırmış. Bu yıl ya da gelecek yıl için bu yatırımda sorun yaşanmadan işe başlanmış olacak.
Önümüzdeki süreçte bu yatırımın gecikmemesi  için de  işin takipçisi olmak gerek…
Batman’a planlanan yatırımları zamanında gerçekleşmesi için harekete geçmenin zamanı gelip geçti.
Her yönüyle Batman’a modern bir hastane projesini kazandırmak en büyük hedef olmalı…
Vali Şahin’in, bu şehre gerekli hastaneyi kazandıracağına inanıyoruz…