Değerli Okurlar, insanlık tarihi boyunca en büyük kitlesel, küresel felaket ‘Korona Pandemisi’ ile kayıtlara geçti.

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı tehdit eden korona pandemisi nedeniyle insanlık ailesinin ne büyük sıkıntılar yaşadığına tanık olduk.

Pandemi tedbirleri kapsamında dünyanın hemen hemen bütün coğrafyasında uygulanan uzun süreli sokağa çıkma yasakları nedeniyle gıdaya erişimde büyük sıkıntılar yaşanmıştı. Dünyanın en büyük, en güçlü devletlerinin sağlıktaki yetersizlikleri, silahlara, savaşlara değil, sağlığa bütçenin önemini hepimize göstermiştir.

Yine Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ardından yaşanan sıcak gelişmeleri hepimiz izlemekle yetiniyoruz.

Dünyanın önemli tahıl ambarının olduğu bu iki ülkenin savaş hali, gıdaya erişimde sıkıntılara neden olmuştur.

Sadece bahsettiğim iki örnekten de anlaşılacağı gibi tarım, gıdaya erişim gelecekte en çok tartışılacak ve gündem oluşturacak meselelerdir.

**

**

‘TARLA GÜNÜ’ ETKİNLİĞİ…

Ülkeyi idare edenler kadar, kentleri yönetenlerin de bu bilinçle hareket ederek, toplumumuzun geleceğine kafa yormaları gerekmektedir.

Batman’a atandığı günden bu yana olumlu çalışmalarıyla yerel basınımıza haber olan Valimiz Sayın Ekrem Canalp, geçtiğimiz hafta içerisinde tarımsal ürünlerle ilgili önemli bir açıklama yapmış, tespit ve değerlendirmede bulunmuştu.

Yerel basındaki haberlere göre Batman’ın Binatlı köyünde, ‘tarla günü’ etkinliği düzenlenmişti.

Etkinlikle ilgili gazetemizde yer alan haberden bir spotuna bakalım: “Batman Valiliği, Tarım-Orman İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası’nın ortak düzenlediği ‘tarla günü’ bu yıl da Binatlı köyünde buğday hasadıyla gerçekleşti. Programa Vali Ekrem Canalp, Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti İl Başkanı Akif Gür, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, BATSO Başkanı Abdulkadir Demir, Borsa Başkanı Arif Güneş, STK temsilcileri, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı. Vali Ekrem Canalp, biçerdöver sürüp, çiftçiye ‘bol’ kazanç diledi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Canalp; ‘Dünyada tüm ülkeler dediler ki bizim için kritik olan şey para değildir, bizim için en kritik olan tarımsal ürünün kendisidir. Dolayısıyla ürünün varlığı, ürün fiyatının önüne geçmiştir’ dedi.”

Etkinlik güzel, yapılan açıklamalar olumlu. Ancak tarımla ilgili böylesi bir etkinlik düzenleniyor ve STK’ların katılımlarından söz ediliyorsa, ilgili STK’ların da davet edilmesi gerekmez miydi?

**

**

Tarımla ilgili olan, anız yakılmasına, hatalı vahşi sulamaya karşı çıkan, bunun için çabalayan, kamuoyuna sürekli demeçler vererek gıdanın önemine dikkat çeken STK’lar davet edilmeliydiler.

Neden davet edilmediler?

Üç kamu kurumu adına etkinlik düzenleniyor.

Tarım Orman İl Müdürlüğü yöneticileri, hangi STK’ların tarımla, gıdayla, suyla ilgili olduklarını biliyorlardır.

Kendilerine yardımcı olan STK’ları neden böylesi bir etkinliğe davet etmezler?

Ya Ziraat Odası’na ne demeli?

Sürekli çiftçilerin, köylülerin yanında olan, tarımla ilgili her türlü olumsuzluğa karşı çıkan, çevreyi ve doğayı savunarak bu uğurda mücadele veren STK’ları bilmiyorlar mı?

Onları da davetliler listesine eklemeleri gerekirdi.

Yarınlarda başka etkinlikler için şimdiden, programı düzenleyen kamu görevlilerine bu önemli hatalarını hatırlatmayı görev biliyorum.

“TARIMSAL ÜRÜNÜNÜN TELAFİSİ YOK”
Tarla günü etkinliğinde konuşan Vali Canalp, bence çok önemli bir tespitte ve değerlendirmede bulunmuştu. Şu ifadeleri çok önemsedim;

“Geçen iki yılda pandemi bize çok şey öğretti. Pandemi bize bir şey daha öğretti, o da ürünün fiyatlarından daha kıymetli bir şey, ürünün kendisidir. Bunu dünyada herkes hissetti ve yaşadı. Gıda ve tarımsal ürünlerde arz sıkıntısı başka hiçbir şeyle kıyaslanmayacak boyutta. Dünyadaki otomobil üretimi yüzde 25 azalsa hayat devam eder, televizyon üretimi yüzde 25 azalsa hayat devam eder ama bir şey var buğday üretimi dünyada eğer yüzde 25 azalırsa dünyada kıtlık olur.”

Çok doğru bir tespit…

Gıdaya, suya erişim geleceğin en önemli problemleridir.

Devamı yarın