Dünden devam

Sahada önemli çalışmalarıyla dikkat çeken Reel Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin Genel Müdürü Sayın Recep Doğmuş’un basına yaptığı açıklama ile ilgili olarak dünkü yazımda bazı değerlendirmeler yaptım. Bugünkü değerlendirmelerim de açıklamaya esas olan konu ile ilgili olacak.

Değerli Okurlar, Reel Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin, gençlerimizin yüzde 47 oranında kendilerini ‘son derece çaresiz’ hissettikleri sonucuna varan araştırmalarının sadece yerel basın haber arşivinde kalmaması gerektiğine inanıyorum.

Bu verilere inanıyorum.

Gençlerimizin durumu gerçekten iyi değil.

İlgili kurumların, STK’ların gençlerimizle ilgili araştırmaların sonuçlarını masaya yatırıp, üzerinde ciddi çalışmalar yapmaları gerektiğine inanıyorum.

Dünkü yazımda, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) raporlarına atıf yapmıştım.

**

**

15 YIL ÖNCEKİ TESPİTLER…

15 yıl önce Batman’a gelip, alanda önemli çalışmalar yapan ve araştırma sonuçlarını ‘kitaplaştıran’ TESEV uzmanları gerçekten önemli tespitlerde bulunmuşlardı.

Köyden kentlere yaşanan göçler, işsizlik faktörlerinin gençlerimizi nasıl olumsuz yönde etkilediği gerçeğine o zamanlar da dikkat çekilmişti.

Bakınız o yıllarda hangi meseleler üzerinde durulmuş ve bunu kamuoyuna nasıl iletmişiz, eski yazılarımdan kısa paragraflar sunayım: ‘Özellikle köyden kentlere yaşanan yoğun göçler nedeniyle ciddi sıkıntıların yaşandığını artık herkes görmektedir. Göç eden insanların köylerde üreticiler olduklarını bilmeyen yok. Köylerde iken geçimlerini sağladıkları gibi ürettikleri değerlerle ülke ekonomisine önemli katkılar sunan insanlarımız gerçeğini de takdir edersiniz. Eğer o üreten insanlarımız çeşitli nedenlerle köylerini terk edip büyük kentlere göç ediyorsa, vahim sorunların yaşanması kaçınılmaz olacaktır…

Maalesef ülkemiz bugün köyden kente göçlerden kaynaklanan önemli sorunlarla karşı karşıyadır. Göçten kaynaklı sorunların çözümüne yönelik projeler için harekete geçilmesi, tehlikenin boyutları konusunda bize fikir vermektedir.

TESEV heyetindeki uzman Psikolog sayın Öznur Acicbe’nin, bölge halkının ‘travma’ yaşadığı yolundaki tespitlerini de köşeme taşımıştım. (Bölge halkının nasıl bir travma yaşadığı konusunda Öznur Acicbe’nin raporunu okumak isteyenlere, TESEV yayınlarına bakmalarını öneriyorum. )

Bölge halkının travma yaşaması, ülkeyi yönetenleri çoktan harekete geçirmeliydi. Ne yazık ki bu konuda geç bile kalınmıştır. Göç sorununa çoktan eğilmeli ve çözümler geliştirmeliydik.

Nitekim TESEV’in düzenlediği toplantıda acı gerçekler masaya yatırıldı. Göçten kaynaklı olarak Batman’ın yaşadığı en önemli sorunlar sıralandı. Bunun başında işsizlik geliyordu. Değişik gruplar oluşturulurken, herkes bu kentin en önemli sorunlarını şöyle sıraladı: Yoğun işsizlik, alt yapı ve kamu hizmetleri yetersizliği, gelecek kaygısı, kapkaç, fuhuş vb gibi.

Bu sorunları görmemek için kör olmak gerekiyor…

Ne yazık ki gerçekten de bu konuda büyük bir duyarsızlık var. Bazı olumlu gelişmeler yaşansa bile, gerçek anlamda hala sorunu ciddiye almadığımıza inanıyorum. Siyasi partiler, muhalefet kesinlikle bu sorunu önemsemiyor…

Ülkemizin bu en temel sorunu olan göç ve bundan kaynaklı işsizlik ve diğer sorunları sürekli Meclis gündemine sokacak duyarlı Milletvekillerine ihtiyacımızın olduğu açık bir gerçektir. Ne yazık ki böyle duyarlı vekiller göremiyoruz. Medya özel olarak bu soruna yoğunlaşmıyor. Bu ülkenin emek cephesi soruna neşter vurabilir. KESK, Kamu-Sen, DİSK, Hak-İş ve Memur-Sen gibi konfederasyonlar göçlerin neden olduğu sorunları masaya yatırıp, çözüm önerileri geliştirebilir. Bunlar yapılmıyor. Hükümetler üzerine baskı kurulmazsa haliyle sorunlar çözümsüz kalmaya devam edecektir. Ey gaflet uykusunda olanlar, görün artık bu sorunu…’

Değerli Okurlar, yıllar önce bu köşede yaptığım değerlendirmeler, kentimizde yapılan araştırmalar, gelecekte yaşanacak sıkıntıların önlenmesine yönelikti. Ne yazık ki gereken tedbirler alınmadığı için sorunlar katlandı, köyden kente gelen yeni nesil işsizlik sorunuyla karşılaştı.

Reel Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin gençlerle ilgili tespitlerinin temelinde göçlerin yattığına inanıyorum. Kentimiz göçleri kaldırmadı, ciddi işsizlik sorunu ile karşılaştık.

Herkesin farklı bir görüşü olabilir, saygı duyuyorum. Ancak benim Reel Araştırma Şirketi’nin gençlerle ilgili açıklamalarıyla ilgili acizane görüşüm budur.

Dün gereken tedbirler alınmadığı için gençlerimiz işsizliğin pençesinde kıvranıyor, ruhsal sıkıntılar yaşıyor, bunalımlara düşüyor, yanlışlara başvurabiliyorlar. Eğer gençlerin işsizlik sorunu, ekonomik sıkıntıları olmasaydı, kendilerini çaresiz hissetmeyecek, yanlış yollara düşmeyeceklerdi…

Gençlerin sorunlarını kendilerine dert edinenlerden olmalı ve bir an önce elimizi çabuk tutup, harekete geçmeliyiz. Bu kentin yöneticileri, seçilmiş ve atanmışları, siyasileri, STK’ları, basını, hepimiz el birliğiyle gençler için harekete geçmeli, çözümler üretmeliyiz. Sayın Recep Doğmuş’un verileri basında bir haber olarak kalmamalıdır. Duyarlı olunması dileğimle