Türkiye'deki başarılı operasyonla sağlığına kavuşan Ergeşov, "Doktor gelirken 'ameliyattan çıkamazsın' dedi, kimseye çaktırmadan ailemle vedalaştım. Akciğer filmi çektirmeseydim, kalpteki tümör ortaya çıkmayacaktı" dedi. Kalbin kötü huylu tümörlerinin çok ender gözüktüğünü aktaran Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Halil Hüzmeli ise "Ülkesinde kronik öksürüğüne bağlı akciğer filmi çekiliyor, kalbin büyük olması şüphe uyandırmış ve başka tetkiklerle sonuca bağlanabilmiş. Bayağı büyük bir kitleydi, gittikçe kötüleşen bir tabloyla kaybedilebilirdi, bu tarz kitle ameliyatı dünyada da çok nadir yapılan bir ameliyattır" dedi.
Kırgızistan'da yaşayan 39 yaşındaki Dayirbek Ergeşov, geçmeyen öksürük problemi sonrası ülkesinde doktora gitti, akciğer filmi gibi çeşitli tetkikler yapıldı. İncelemelerde kalbinde bir problem olabileceği şüphesi oluşunca tetkikler genişletildi. Sonrasında kalbinde tümör olduğu tespit edilirken ameliyat gerekliliği ifade edildi. Sonuçları farklı hastanelere gönderen Ergeşov, yapılan görüşmeler sonrası Türkiye'ye geldi. Burada Liv Hospital Ulus'tan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanları Prof. Dr. Ahmet Özkara ve Dr. Öğr. Üyesi Halil Hüzmeli ile görüşen Ergeşov, geçtiğimiz yıl aralık ayında ameliyat oldu. Uzmanların nadir olarak ifade ettiği hastalıkta operasyon başarılıyla geçerken Ergeşov ve ailesi de rahat bir nefes oldu. Kontrol için yeniden Türkiye'ye gelen Ergeşov, ameliyat öncesi ailesiyle vedalaştığını söyledi, zorlu tedavi sürecini anlattı. Prof. Dr. Ahmet Özkara ve Dr. Öğr. Üyesi Halil Hüzmeli de hastalarının durumu ve tedavisine ilişkin bilgi vererek kontrolün önemine dikkat çekti.
Ülkesindeki sürecin ardından Türkiye'ye geldiğini söyleyen 39 yaşındaki Dayirbek Ergeşov, "Kalpte problem oldu, onun için geldik, ameliyat olduk, şimdi çok şükür iyiyiz. Eskiden biraz öksürüğüm vardı, öksürük fazlalaştı, bir akciğer filmi çektireyim diye memleketimiz Kırgızistan'da hastaneye gittim. Film çektikten sonra doktor, 'akciğer çok güzel ama kalpte birçok problem var, büyük' dedi. EKO, MR çektirdik netleştikten sonra 'kalpten acil ameliyat olman lazım, belki de ameliyattan çıkamayabilirsin' dedi. Sonuçları Türkiye'ye attık, ilk cevap buradan geldi, hemen geldik. Doktor gelirken 'ameliyattan çıkamazsın' dedi ya, ailemle vedalaştım, artık gelmeyebilirim diye geldim, Allah'a çok şükür, şu anda yaşıyoruz. 'Öleceğiz' dedim, benim de sonum buymuş, ameliyatmış diye buraya geldik. Gelirken kimseye çaktırmadan ailemle vedalaştık. Kendi memleketime gidip, kemoterapi almak için tekrar geldim. Akciğer filmi çektirmeseydim, bilinmeyecekti, kalpteki tümör ortaya çıkmayacaktı" şeklinde konuştu.