*Bu şehrin bağrından çıkan ve dünyanın tanıdığı sanatçılardan biri olan Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin, Diyarbakır’la buluşturduğu ‘Hafıza Odası’ Türkiye’nin gündemine oturdu. Sergisini değerlendirmeyen yazar kalmadı. Komşu Diyarbakır’da tarihi Keçi Burcu’ndaki sergi önünde kuyruk oluşuyor.  Batmanlı sanatçıyı komşu Diyarbakır’ı sahipleniyorsa, Batman bundan ders çıkarmalı…

*Batman’ı var eden ‘kara altın’ eğer komşu Diyarbakır ya da ötedeki Elazığ ve Şanlıurfa’nın elinde olsaydı, kim bilir ne yaparlardı. Yaklaşık 75 yıldır petrolün üretildiği Batman’da bugüne dek maalesef ‘Enerji’ konulu ne uluslar arası bir panel ne de bir etkinlik gerçekleştiremedik. 80 Yıl önceki ki petrolcülerin ‘İz’lerinin bulunduğu bu topraklarda oysa ne hikayeler var…

EN ÖNEMLİ KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİĞİ
Dün Diyarbakır’daki meslektaşlarımızdan Ferit Aslan, telefonumuzun ucundaydı.

Ünlü sanatçı Ahmet Güneştekin’in ‘Hafıza Odası’nı anlatıyordu;

“Diyarbakır’da son yılların en önemli Kültür-Sanat etkinliği Ahmet Güneştekin’in ‘Hafıza Odası’ sergisiydi. Tarihi Keçi Burcu’ndaki sergiyi görmek için insanlar hala kuyruk oluşturuyor.”  

İlk üç günde 10 binin üzerinde ziyaretçinin Keçi Burcu’ndaki sergiyi gezdiğini söylüyordu Ferit Aslan.

Yaygın ve görsel medyada dün köşe yazarlarının çoğu Güneştekin’in ‘Hafıza Odası’nı değerlendirmişti.

Habertürk’ten Kübra Par yazmıştı:
“Gerek Ekrem İmamoğlu’nun açılışa katılması, gerek yüzlerce ismin Diyarbakır’a çıkarma yapması, gerekse de İsmail Saymaz ve Ertuğrul Özkök’ün halay videosu ile son günlerin en renkli politik magazin gündemini oluşturdu.”

Par, bir ayrıntıya daha dikkat çekmişti; “Güneştekin’in bir sanatçı olarak performansı yıllardır güncel sanat piyasası içinde tartışılır. Seveni olduğu kadar beğenmeyeni de çoktur. Ayrıca ne kadar eleştirilse de eleştirilsin Türkiye sanat dünyası içinde kendini kabul ettirdi.”

Hürriyet Gazetesi’nden Ertuğrul Özkök, Diyarbakır’daki sergiden nasıl etkilendiğini şöyle yazmış;

“Bu bir maç kuyruğu değil. Bir pop müzik konseri kuyruğu değil. Ahmet Güneştekin’in geçen cumartesi Diyarbakır’da açılan ‘Hafıza Odası’ sergine girmek için bekleyen insanlar bunlar. Sanat alanında böyle bir kuyruğu geçtiğimiz 10 yıl içinde iki defa gördüm… Tarihi Keçi Burcu, sanki Venedik Bienali’de bir sanat mekanındaymış hissi verdi…”

Yine Habertürk‘ten Sevilay Yılman, dün ki yazısının tamamını Güneştekin’e ayırmıştı;

“İnanılmaz bir izdiham vardı serginin ilk açılışında. Diyarbakırlılar koşu koşa gelmişlerdi Keçi Burcu’ndaki açılışa.”

Fatih Altaylı da Güneştekin’in sergisini şöyle özetlemiş; “

“Güneştekin bunu sıklıkla ve çok iyi biçimde yapıyor. Başlangıçta İstanbul sosyetesinin burun kıvırdığı Güneştekin yıllar içinde bu kadroyu kendine bağlamayı başardı. Ahmet Güneştekin dostumu ise kutlamak istiyorum.”

Sergiye katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Güneştekin’in ‘İstanbul’lu olduğunu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise Batmanlı olan sanatçının Diyarbakırlı olduğunu anlatıyordu sergide.

Evet, sanatçı evrenseldir ama Güneştekin’in, Batmanlı olduğunu bilmeyen yoktur.

Keşke Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı ev sahipliğini Batman Ticaret Odası yapsaydı.

Nedense Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nın gündeminde böyle bir aktivite yok…

MÜZE PROJESİ İÇİN BÜYÜK DESTEK
Sanatçı ve yazarların yanında olan Batman Valisi ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, 2 yıl öncesinden Ahmet Güneştekin’in memleketine yapmayı planladığı ‘Müze’ Projesi için her türlü desteği vermişti.

Batman Çayı kıyısında Güneştekin’in yapmayı planladığı arsa yeri bile belirlenmişti.

Bu şehre ‘marka’ değeri projeler kazandırmak isteyen Vali Şahin’e maalesef Oda-STK ve iş dünyasından yeterli destek yok.

Dünyaca ünlü mimar Emre Arolat, Güneştekin ile Batman’a her gelişinde Vali Şahin’in verdiği desteği dün gibi anımsıyoruz.

Günümüzdeki Batman Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni bir organize sanayi bölgesi eklenmişse; bu tamamen Vali Şahin’in başarısıdır.

Son günlerde tüm Türkiye’nin konuştuğu ünlü sanatçı Güneştekin, eğer hayalindeki ‘Müze’yi Batman’a gerçekleştirirse varın siz değerlendirin geleceğin Batman’ını.

Bugün binlerce insan Güneştekin’in sergisi için kuyruk oluşturuyorsa, Batman’a yapılacak Müze’nin ne kadar değerli olacağını anlatmaya gerek yok.

Bu Müze’de belki de yeni Ahmet Güneştekin’ler yetişecek.

Yeter ki, bazı projelerde geç kalmayalım…

KARA ALTIN’I DEĞERLENDİRMEMEK
80 Yıllık bu şehrin ‘olmazsa olmazı’ ‘Kara altın’dır.

Ahmet Güneştekin’in merhum babası da yıllarca TPAO Garzan Kampı’nda petrol emekçilerindendi.

Petrolcülüğün başkenti Batman’da nedense günümüzde bugüne dek Uluslar arası bir panel yada etkinlik gerçekleşmedi.

Kara altın’ın izindeki ilk petrolcüler, 1940’lı yılların başında trenle bu şehrin yolunu tutan eski Cumhurbaşkanları, Başbakanları, Devlet Bakanları ve üst düzey bürokratların öyle ilginç öyküleri var ki…

Yeter ki, bu şehri var eden ‘Petrol’ün öyküsün değerlendirelim.

İnan, bu ‘Kara altın’ın öyküsü komşu Diyarbakır, Elazığ ya da Şanlıurfa’da olsaydı, çok iyi değerlendirirlerdi.

Bakın burada doğup büyüyen ünlü sanatçımız Ahmet Güneştekin’le Diyarbakır’daki büyük yankı uyandıran sergi…

Yeter ki, geç kalmayalım…