*Eski Batman’ın kaybolup giden güzelliklerini, fotoğraflarını yıllardır okurlarımızla buluşturmanın ayrı bir mutluluğunu yaşıyoruz. Eski Batmanlılar ‘Nostalji’ köşemizde tanık oldukları birçok güzellikleri, insanları ve eski yapıları gördüklerinde onlar da ayrıca mutlu oluyorlar…

BİR ZAMANLAR BATMAN…
Bir zamanlar şehrin çekirdeğini oluşturan İluh Tepebaşı’ndaki yeryüzünün en güzel düğünleri ‘Usta’ Rebabcı Süleyman Davulcu’nun kemençesinden yayılan ses, tüm semtlerde duyulurdu.

Kara trenin dumanının yayıldığı tarihi DDY Gar’ının hemzemin geçitlerinde ‘çançan’ sesleri Akyürek semti sakinlerinin kulağına aşina olmuştu.

Demiryolu kent içine girip de istasyondan itibaren yerleşim alanlarını geçinceye kadar 6 geçit vardı ve geçitlerdeki bazı çançanlar hala ‘tarih’e meydan okuyor.

Tüpgaz alabilmek için eski TÜPRAŞ ve dolum caddesi önünde uzayan kuyruklar…

Yoğurtçuların Ulu Camii çevresinde kurdukları ‘yoğurt’ pazarındaki o eski manzaralar hala var ve o sohbetler hep şöyle başlar:

“Bir zamanlar Batman…”

İşte o fotoğrafların dilinden bugünlük birkaç satır…

YOĞURTÇULAR PAZARI…
Ulu Camii yakınlarında kurulan yoğurtçular pazarı…

Elma Sokağı ile Ulu Camii arasındaki eski köy pazarındaki yoğurtçu kadınlar, köyden getirdikleri süt ürünlerini pazara çıkarmış.

Eski Batman’da kent içi ulaşımın hemen hemen tamamını üstlenen faytonlar, eski meydanda taksicilerle birlikte ‘yolcu’ beklerdi.

Batman’ın artık hiç faytonu kalmadı, ne de faytoncusu…

Midyat Garajı’ndaki eski esnaflar da kalmadı ama o işlek güzergahın ismi kaldı yadigar.

Eski Çarşı Merkezi’nde çok şey değişti.

Cancağızım, artık yeni bir söz bulmak lazım…

*****

YATIRIMCILARIN OSB İLGİSİ

Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, önceki gün OSB yönetimiyle birlikte ‘yer’ talebinde bulunan yatırımcıları dinledi.

72 Parsele talipli 60’ı aşkın firma temsilcisini, 5 saati aşkın süreyle dinleyen Vali Şahin, kurumsal ile istihdam ağırlıklı firmalara öncelliğin tanınacağının altını çiziyordu.

Toplantı öncesinde OSB Müdürlüğü bahçesi önünde sohbet ettiğimiz bazı firmaların temsilcileri heyecanlıydı.

Vali Şahin’in, yatırımcılara gösterdiği kolaylığa dikkat çeken bazı yatırımcılar konuşuyordu:
“Batman Organize Sanayi Bölgesi’nin geleceği var. Vali ve Belediye Başkanvekili sayın Şahin, yatırımcılara büyük kolaylık sağlıyor. Biz de OSB’de yatırım yapmak istiyoruz. Bölgede yatırımcılara kolaylık sağlandığı yerlerden biri de Batman’dır. Yatırımımızı geleceği olan OSB’de hayata geçirmek istiyoruz…”

Vali Şahin ve OSB yönetimi, masaya yatırdığı yatırımcıların profili doğrultusunda yakında 72 parselin tahsisini yapacak…

Sağlıkla kalın…