**Batman’da fıstık hasadının start almasıyla birlikte Binatlı köyünde program düzenlendi. Fıstık ekilen alanları inceleyen Vali Ekrem Canalp; “Kuracağımız sanayi alanlarından biri de Gıda İhtisas OSB olmalıdır. Çiftçinin ürettiği ürünü hammadde olarak değil de yüksek katma değerli ürüne dönüştürmeli. Böylece çiftçinin elde ettiği gelir, maksimum düzeye çıkacaktır” dedi.

REKOLTEDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Batman Tarım ve Orman Müdürlüğü, Binatlı Köyü’nde fıstık hasadının başlaması nedeniyle program düzenledi. Programa Vali Ekrem Canalp, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve fıstık üreticileri katıldı. Programda konuşan Vali Canalp; “Bu sene fıstık rekoltemizde nispi bir düşüş bekliyoruz. Özellikle son dönemlerdeki soğuklardan dolayı düşüş yaşandı. Geçen seneye göre rekoltede yüzde 25'lik bir düşüş bekliyoruz ama fiyatlarda da yüzde 100'ün üzerinde artış bekliyoruz. Çiftçilerimize destek verirken, eğitilmelerini de sağlamamız gerekiyor. İlaçlama konusunda yeni teknoloji ve metotları bilmeli, sulama konusunda yeni alanlar açmalıyız” dedi.

“BATMAN’IN 60 BİN KİŞİLİK
İSTİHDAMA İHTİYACI VAR”
Vali Canalp, şöyle devam etti; “Çiftçilere yönelik yapacağımız en büyük hizmetlerden biri sanayi alanıdır. Pamuğu üretip pamuk olarak satarsanız 1 lira kâr edesiniz. Ama pamuğu üretip iplik haline getirip satarsanız 2,5 lira kâr edersiniz. İpliği kumaş haline getirip satarsanız 5 lira kâr edersiniz. Kumaşı elbise haline getirirseniz 8 lira kâr edersiniz. Üzerine modayı eklerseniz ve markalaştırırsanız 12 lira kâr edersiniz. 1-12 TL arasındaki fark, yüksek katma değerdir. Batman’da 50-60 bin kişinin daha istihdamını sağlayacak yeni sanayilere ihtiyaç var. Aksi halde uzun vadede işçiliği bitirmek mümkün olmayacaktır. Kuracağımız sanayi alanlarından biri de Gıda İhtisas OSB olmalıdır. Çiftçinin ürettiği ürünü hammadde olarak değil de yüksek katma değerli ürüne yani nihai ürüne dönüştürmek gerekir.”

“TARIMIN YÜZDE 10’U FISTIK”
Programda Batman tarımıyla ilgili bilgiler veren İl Müdürü Mehmet Aydın ise; “Batman tarımında yüzde 10’luk payı fıstık alıyor. Getirisi ise her sene yüzde 5 oranında artıyor. Arzumuz makineli tarımın girmediği yerlerde fıstık üretilmesidir. Bakanlığımızın destekleri de bu kapsamdadır. Yüzde 6’nın üzerindeki eğilimle bölgelere destek veriyoruz. GAP İdaresi 5 Milyon TL’lik bir projemiz destek almaya hak kazandı. Bu projeyle çiftçimizi destekliyoruz. Fıstıkta 150 Milyon gayrı safi milli hâsılamız var” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim