*Buğday ve mısırdan sonra fıstık hasadı için düzenlenen ‘Tarla Günü’ne katılan Hulusi Şahin, çiftçilerle sohbeti görülmeye değerdi. Batman Ovası’nda dönümlerce verimsiz alanların tamamı artık fıstık bahçeleri… Hasat dönüşünde fıstık temizleme-ayrıştırma makinesinde çalışan çiftçilerle sohbet eden Vali Şahin, katma değeri yüksek ürünün, Batman ovasında 60 bin dekarı bulduğuna dikkat çekiyordu.  Bu manzara çiftçi dostu Vali ve beraberindekilerin de yüzünü güldürmüştü. Batman fıstıkta artık markasını oluşturuyor…

*Son günlerde zatürre ve grip aşısı olmak isteyenler, Aile Sağlık Merkezleri’ne akın ediyor. Nedense hemen herkes bu iki aşıyı yaptırmak istiyor. Hatta ‘Aşı yok’ diye yer yer tartışmalar da yaşanıyor. Şu günlerde yoğun tempo içinde olan sağlık çalışanlarına vatandaşların daha duyarlı olmaları gerekir. Çünkü onlar da zor bir süreçte hizmet veriyor…

DAĞ-TAŞ FISTIK BAHÇELERİNE DÖNÜŞTÜ
Batman çiftçisi, son dönemlerde katma değeri yüksek olan fıstık ürününe yöneldi.

Çok değil, 5-10 yıl öncesinde Batman ovasında fıstık bahçeleri yok denecek kadar azdı.

Komşu il Siirt, fıstıkçılıkta markalaştı.

Şimdi Batman, bu üründe markalaşma yolunda.

Batman ovasındaki çiftçi, geç de olsa bu ürüne yöneldi.

Verimsiz alanların çoğu artık fıstık bahçelerine dönüştü.

Diğer hububat ürünlerinde kazanmayan çiftçi, son yıllarda getirisi yüksek olan fıstık da gelir elde etti.

5 yıl öncesine kadar Batman fıstık üretiminde 13’ncü sıradaydı.

Şimdi ise ilk 6’da…

Buğday ve mısır hasadından sonra çiftçi dostu Vali Hulusi Şahin, önceki akşam eski yerleşim birimlerinden Akçalı (Zevike) köyündeydi.

Garzan çayına yakın bu yerleşim birimi çok eski. Doğa manzarasının mükemmel olduğu Akçalı’da incir başta olmak üzere üzüm ve diğer bahçelere eklenen Fıstık Bahçeleri, köylülerin önemli gelir kaynağı olmuş.

Uzun yıllardır köy muhtarlığın yapan Davut Apaydın, köyün dört bir yanındaki verimsiz alanlara, yıllar önce ektikleri fıstık bahçelerinde emeklerinin karşılığını aldıklarını söylüyordu.

Muhtar Apaydın, yetişen kaliteli fıstığın artık markalaşma yolunda olduğunu anlatıyordu Vali Hulusi Şahin ile beraberindeki heyete.

Vali Şahin, buğday ve mısır hasadının ‘Tarla günü’ töreninde olduğu gibi günün yorgunluğunu fıstık hasadında atmıştı. Yaklaşık 17 yıllık fıstık ağacında yetişen fıstığı toplayan ve daha sonra tadımlık tattığı ‘Batman Fıstığı’na tam puan veren Vali Şahin: “Güzel bir tadı var. Üreticilerimize bol kazançlı bir hasat diliyorum” diyordu.

HER KÖYDE FISTIĞI AYRIŞTIRAN TESİS VAR
Batman fıstık üretiminde artık iddialı.

Çünkü her yıl bu üründe ciddi bir artış var.

Birkaç yıl sonra bu yöreden artık belki de batı illerindeki tarım alanlarında çalışmaya giden mevsimlik işçi kalmayacak.

Köylü ve dar gelirliler, Batman ovasındaki bu önemli üründen geçimini sağlayacak.

Pandemi kurallarını çiftçilere hatırlatan Vali Şahin, gün batımında Yenipınar (Keverzo) köyünde de fıstık temizleme-ayrıştırma (fıstık kavlatma) makinesinin kurulduğu bir tesiste; fıstık üreticileriyle sohbeti görülmeye değerdi.

Fıstık bahçelerindeki güzel manzara Vali Şahin’e moral vermişti.

Yenipınar köyünde Ahmet Kızar’ın kurduğu tesiste fıstığı soyan ve ayrıştıran ‘Fıstık Kavlatma’ Makinesi’nin bulunduğu tesiste incelemelerde bulunan Vali Şahin’e, Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, fıstıkçılık üretiminde Batman’ın fıstığını pazarlamaya yönelik projelere yöneldiklerini söylüyordu.

Korona virüs salgınında tarlası ile bahçesinden kopmayan fıstık üreticisinin artık yüzü gülüyor.

Birlik Başkanı Akdaş, fıstık üretimindeki başarıyı da şöyle özetliyordu:

“1990’lı Yılların başında ekonomik ve güvenlik nedeniyle bir çok boşaltılmıştı. Şimdilerde ise köylerimizde arzu edilen bir tablo var. Verim alanların tamamı artık bir fıstık bahçesi. Üretici bu süreçte tarlasına sarıldı ve istediği verimi de aldı. Çok değil, birkaç yıl sonra artık Batman’dan batı illerindeki tarlalara çalışmaya giden mevsimlik işçi olmayacak. Çünkü fıstık ürününde iddialı bir şehiriz. Bu ürün köylü ve dar gelirlerin önemli bir geçim kaynağı olacak...”

Fıstık ekili alanların çevresinde kurulan bir çok fıstık ayrıştırma ve temizleme makineleri var.

Tonu 300-500 liradan fıstığı temizleniyor.

Çiftçi de kazanıyor tesis sahibi de.

Köylerdeki vatandaşlar, karanlık çökünceye kadar fıstık tarlalarında hasatta.

Fıstık ekili alanların olduğu köy ve mezralarda şu günlerde herkes tarlasında harıl harıl ürün topluyor.

Tarlada kilosu 55 liradan alıcı bulan ‘Batman Fıstığı’nın pazarlanması için de yeni projeler geliştirmenin tam zamanı…

*********

AŞI YAPTIRMAK İSTEYEN İSTEYENE

Bir süredir Aile Sağlık Merkezleri, zatürre ve grip aşı yaptırmak isteyenlerin akınına uğruyor. Sonbahar mevsimi yaklaşınca gribe karşı bir çok kişi önlem amaçlı aşı yaptırmak istiyor.

Vatandaşlar, grip ve zatürre aşılarının Korona virüsü salgınından koruyacağına öylesine inandılar ki…

Aile Hekimleri ve ASM çalışanları mesailerinin büyük bölümünü, aşı talebiyle gelenlere ellerinde aşı olmadığına inandırmaya çalışıyor ama nafile.

Hatta aşı yok diye bazı ASM’lerde tartışmalar da yaşanıyor.

Çünkü oluşan büyük taleple ASM’lerde zatürre aşısı kalmadı.

Grip aşısı için ise vatandaşlar eczanelerin yolunu tutuyor.

Eczaneler de grip aşısıyla ilgili sıkıntı yaşıyor.

Peki insanlar nasıl oldu da böylesine deli gibi aşının peşine düştüler.

Bu korona sürecinde ekranların en güven duyulan yüzlerinden biri olan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar için zatürre ve grip aşının Korona salgınından koruyabileceğini açıkladı.

Aile Hekimleri Federasyonu da bu süreçte zatürre ve grip aşının ne kadar gerekli olduğuna dikkat çekmişti.

Kimsenin kafasını karıştırıp, zatürre veya grip aşısından uzak tutmak gibi bir amacımız yok. Çünkü o aşıların gerekliliği veya gerekli olmadığı konusunda yeterli bilgiye sahip değiliz.

Ancak bildiğimiz şu…

Son günlerde ASM’lerde zatürre aşısı, eczanelerde de grip aşısı yok. Ecza depoları, eczanelerin taleplerini aldılar ve önümüzdeki ayın ilk haftası mümkün olabildiğince aşı ulaştıracaklar.

Aile Sağlık Merkezleri de yaptıkları kayıt sırasına göre zatürre aşısını yapabilecek.

Kısacası; Pandemi sürecinde yoğun tempo içinde çalışan sağlık çalışanlarına karşı halkımızın daha duyarlı olmasını bekliyoruz…