*Pandemi öncesinde bu şehirde ne de güzel fuar ve festivaller gerçekleşiyordu. ‘Tarım-İnşaat-Mobilya’ ve ‘Kitap Fuarları’yla gündemde olan Batman, tam ‘fuarlara alıştı’ derken pandemi herkesin yaşamını alt-üst etti…

*2 Yıl öncesinde Kitap fuarını on binlerce kişi ziyaret ederdi. Öğrenci ve okurlar, o fuarların gelmesini iple çekerdi. Pandemi diğer etkinlikler gibi Batman’daki fuarları da sarsmıştı. Galiba, önümüzdeki ay Valilik-Belediye ara verilen ‘Kitap Fuarı’nı pandemi koşullarında gerçekleştirecek…

‘FESTİVAL KENTİ OLDUK’ DERKEN…
Batman’da bugün ne yapsak diye düşünenlerdensen yapacak çok şey var.

Bu şehirde ‘Güzel şeyler de oluyor’ dedirtecek etkinlikler de var kuşkusuz.

Pandemi öncesinde Batman’da havaların serinlediği şu günlerde ‘Fuar’ ve ‘Festivaller’ konuşulurdu.

Tarım-Mobilya-İnşaat fuarı.

Kitap Fuarı.

Sason ceviz-bal festivali.

Gercüş bağ bozumu festivali.

Sonbahar mevsiminde en çok konuşulan etkinliklerin başını fuar-festivaller çekerdi.

Üç-dört yıl öncesinde merkezi Adana’daki Start Fuarcılık, üç sektörü bir araya getirdiği ‘Tarım-Mobilya-İnşaat’ fuarıyla çevre illerin yanı sıra Irak’ın çeşitli kentlerinden marka firmaların temsilcilerini, iş dünyası ve sanayicileri Batman’da buluşturmayı başarmıştı.

ZİYARETÇİLERİN AKIN ETTİĞİ FUARLARDI
Fuarı düzenleyen Musa Öztürk ve ekibi, Valilik, Belediye ve Oda’ların desteğiyle Şehirler arası Otogar bitişiğindeki ‘Fuar Alanı’na on binleri toplamayı başarmıştı.

Hiç unutmuyorum.

Batman’da ilk fuar, sıcak havaya rağmen 50 bini aşkın ziyaretçi toplamıştı.

Üç gün süreli ikinci fuarda da 60 bin ziyaretçi ‘Tarım-İnşaat-Mobilya’ fuarındaydı.

Pandemi öncesinin son fuarında ise 100 bin ziyaretçiyle fuarı kapatan Start Fuarcılık, Batman’a ‘fuarcılık’ kültürünün oluşmasını sağlamıştı.

Dün telefonumuzun ucunda Start Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Musa Öztürk vardı.

Bölgede verimli geçen fuarların başında ‘Batman’ın yer aldığına dikkat çeken Öztürk, bakın neler diyor;

“Önümüzdeki yıl fuar düzenleyeceğimiz illerden biri de Batman olacaktır. Pandemi nedeniyle 2 yıldır fuar düzenleyemedik. Şimdiden gelecek yılın fuar hazırlarının alt yapısını oluşturuyoruz. Batman’da düzenlediğimiz üç fuarda da beklediğimizin üzerinde ziyaretçi sayısına ulaşmıştık. Batman’daki kamu kurum yöneticileri ile Oda Başkanlarının desteğini her zaman yanımızda gördük. Fuarları artık Batman’da gelenekselleştireceğiz.”

KİTAP FUARI YAKINDA
Üç yıl önce Vali Hulusi Şahin, ayağının tozuyla geldiği Batman’da ‘gelenekselleştirilen ‘Kitap Fuarı’na tam destek vermişti, fuara on binlerin gelmesini sağlamıştı.

Pandemi öncesinde çok sayıda Yayınevi’nin yazarlarla çıkarma yaptığı o görkemli fuarların kareleri önümüzde duruyor.

İlköğretim öğrencisinden ortaokula, liseden üniversiteli öğrenciye dek 200 bine yakın öğrenci, veli ve okurların büyük ilgi gösterdikleri o fuarları herkes özledi.

Yayınevlerinin Batman’a getirdiği yazarlar, ‘Okur Söyleşileri’nde, kitap okurları karşısında şaşkınlıklarını gizleyememişlerdi.

Batman’ın en çok sevdiği fuarlarından biri de kuşkusuz ‘Kitap Fuarı’dır.

İyi bir okur olan Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, şimdi de pandemi koşullarında tekrar ‘Kitap Fuarı’nın düzenlemesi için harekete geçti.

Sonbahar mevsimindeyiz.

Batman fuarların yanı sıra Gercüş’ün bağ bozumu; Sason’un da ceviz-bal festivalini özledik.

Daha önce de iki ilçenin ürünlerinin ön planda tuttuğu bu festivaller, ülke genelinde yankı uyandırmıştı.

Kısacası; Batman pandemi nedeniyle yarıda bıraktığı fuar ve festivallerin alınacak ‘Korona’ tedbirleriyle yapılması herkesin isteği.

Sağlıkla kalın…