*Türk Sinemasının Efsanesi 79 yaşındaki Fatma Girik, korona virüse bağlı organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Sinemanın efsane oyuncusu Girik, 1974 yılında ‘Kuma’ filminin çekimi için yine aramızda olmayan eski sinema oyuncusu Hakan Balamir ile bir ay süreyle TPAO Batman Bölge Müdürlüğü eski misafirhanesinde konaklamıştı. 68 Dakikalık o siyah-beyaz filmde ‘Kuma’yı en iyi şekilde canlandıran Girik’e, o dönemler TPAO’nun yöneticileri ile Batman eski Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı’nın kardeşi Suat Ramanlı, her türlü imkanı sağlamıştı…

*1994 Yılında Kanal D’de yayınlanan ‘Söz Fato’da programı için Batman’a gelen Türk sinemasının efsane oyuncusu Fatma Girik, hem Batman’da hem de Sason ilçesindeki çekimlere eşlik etmişti. Girik, Sason ilçesinde 75 çocuk babası merhum Hasret Baran’ın hayat hikayesini ekranlara taşımıştı. 22 Yıl önce Batman Belediye Başkanlığına seçilen merhum Salih Gök’e, kentin genel sorunları için öneride bulunan Fatma Girik, sinema oyunculuğu kadar siyasette de etkin bir kadındı…

20’ŞER YIL ARAYLA 2 KEZ BATMAN’A GELMİŞTİ
Türk sinemasının efsane oyuncusu Fatma Girik, korona virüse bağlı organ yetmezliği nedeniyle yaşama veda etti.

79 Yaşındaki Fatma Girik, 180’den fazla film çekmiş.

Önemli filmleri arasında 68 dakikalık siyah-beyaz filmlerinden biri Batman’ın çevresindeki çektiği ‘Kuma’ filmiydi.

1974 Yılında dönemin TPAO Batman Bölge Müdürü merhum Süreyya Ekim, bir ay süreyle ağırladığı film ekibinde yer alan Hakan Balamir de uzun bir süre önce yaşama veda etti.

Dönemin TPAO yöneticilerinin büyük misafirperverlik gösterdikleri o eski sanatçıları, bir bir kaybediyoruz.

Girik, 79 yıllık yaşamında petrol şehri ‘Batman’a iki kez konuk olmuş… 1974’te ilk geldiğinde ‘Kuma’ filmi için Batman’da neredeyse bir ay kalmış.

1994 Yılının Mayıs’ın da ise 20 yıl aradan sonra geldiği Batman’da bu kez Kanal D’de ‘Söz Fato’da’ programı için bir gün kalabilmişti… Girik’in, Batman ve Sason ilçesindeki çekimlerine eşlik ettim. Sason dönüşünde Girik, “Belki bir daha buraları görmeyeceğim. Son kez tarihi Malabadi köprüsünü görmek istiyorum” demişti. Akşam saatlerinde Batman-İstanbul uçağına Girik’i son anda yetiştirmiştik. Fatma Girik, ‘tarihi köprü’den ayrılmak istemiyordu.

SANATÇILAR, TPAO KONUĞUYDU

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk Sosyal İşler Müdürü Sakaryalı Yalçın Çetinel idi.

1974 Yılının baharında ‘Kuma’ filminin çekildiği döneminin tanıklarından Çetinel, kaybettiğimiz Girik ve Hakan Balamir’in, bir ay süreyle dönemin Bölge Müdürü merhum Süreyya Ekim’in talimatıyla TPAO tesislerinde konakladıklarını söylüyor.

Yönetmen Atıf Yılmaz, Hakan Balamir ve Fatma Girik’in, sade bir yaşamlarının olduğunu söyleyen Çetinel, bakın neler diyor:

 “-Ünlü sanatçılar bir ay süreyle konuğumuz oldu. Çok mütevaziydiler. Bir gün olsun bizde şikayet etmediler. Çekim çekimler dışında petrol emekçileriyle iç içeydiler. Bölgede gördükler ilgiden memnundular. Sanatçılar, film çekiminin yapıldığı Batman’ın çevresindeki yerleşim biriminde oturanların misafirperverliklerini anlata anlata bitiremezlerdi. Ramanlı ailesinin önde gelen isimlerinden Suat Ramanlı, film setinde bir an olsun sanatçıların yanından ayrılmadı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde film çekmeye gelen tüm sanatçılara TPAO Batman Bölge Müdürlüğü kapılarını sonuna kadar açardı...”

SANATÇILAR, HAYRAN KALMIŞTI

TPAO’nun emektar Misafirhanesi, ‘Kuma’ filminin çekimi Batman’a gelen Türk sinemasının efsane oyuncularından Fatma Girik ve Hakan Balamir’e, mükemmel ev sahipliği yapmıştı. TPAO’nun eski ünite müdürlerinin eşlerinden Ayşegül Can, Alev Akyazan, Gülay Güzelce, Yüksel Dumanlı, Deniz Erim, Ülkü Ülker ve Sevda Tümer, iki sanatçıyı bağrına basmıştı.

Kuma filminin çekimleri Hasankeyf’in eski köylerinden şimdi baraj gölü altında kalan Kesmeköprü, Suçeken ve Çeşmebaşı (Sere kaniye) köyünde yapılmış.

Film setlerinin tümüne tanıklık yapan Suat Ramanlı, anlatıyor;

 “Yönetmen Atıf Yılmaz, Hakan Balamir, Fatma Girik ve diğer sanatçılar, gelenek ve göreneklerimizin güzelliklerini anlatırlardı. Kültür ve geleneklerimize hayrandılar. O zamanlar o  film çekimini TPAO ve bizlerin desteğiyle masrafsız bir şekilde Batman’da yaptılar. Film ekibine her gün kuzu-koyun keserdik. Kuma filminde bir gün ‘Baba’ rolünde yaşlı bir adam isteyen Fatma Girik’e, merhum Bedirhan Yıldız’ın babası merhum İbrahim (Bırık) Yıldız’ı önerdik. Fatma Girik, o kadar rolünü iyi oynardı ki, herkesi etkilerdi. Filmde rol alan merhum İbrahim Yıldız hayatını kaybettiği rolde Girik’in ağlama sahnesini halen unutamıyorum. Kuma’yı çok iyi canlandırmıştı. Filmin son günlerinde aramızda olmayan üç büyük sanatçı Atıf Yılmaz, Hakan Balamir ve Fatma Girik ile diğer sanatçılara Balpınar beldesinde yer sofrası yemeğinde ağırlayıp uğurlamıştık…”

BATMAN’A SON GELİŞİ 94’ÜN BAHARIYDI

1989-1994 Yılları arasında Sosyal Demokrat Halkçı Partiden İstanbul-Şişli Belediye Başkanlığı da yapan Fatma Girik, görevinin bitmesinin hemen ardından  Kanal-D’de ‘Söz Fato’da programlarına başlamıştı.

O zamanlar cep telefonu yeni çıkmıştı. Bir gün telefonum çaldı.Fatma Girik, “Batman’a geliyorum” dedi.

Fatma Girik, program ekibiyle Batman’daydı.

O dönemler yer yer olaylarda vardı ama cesaretli kadın sanatçı Girik, İstanbul medyasındaki ünlü yazarların gelmediği Batman’a bizzat gelmişti.

20 Yıl aradan sonra gördüğü Batman, Fatma Girik’i şaşırtmıştı.

Batman Belediye Başkanlığı’na merhum Salih Gök, yeni seçilmişti.

Şehrin temizliği ile bazı altyapı sorunları hakkında önerilerini Batman Çağdaş’a anlatan Fatma Girik ile merhum Gök arasında farklı görüşler basına konu olmuştu.

Sonradan iş tatlıya bağlanmıştı.

Dönemin Batman Emniyet Müdürü Emin Körpe idi.

Körpe, Girik’i uyarıyordu; “Sason’a gitme. Bazı olaylardan endişeliyiz.”

Sıkıntılı bir süreçte Sason’un Erdemli köyüne yolculuk yapan Girik, 4 eşinden 75 çocuğu olan merhum Hasret Baran’ı, ‘Söz Fato’daki programına konuk etti. Esprili ama bir o kadar da zor şartlar altında geçen çekimler sonrası soluğu Batman’da alan Fatma Girik’in son söylemleri; ‘Keşke yıllar önce film çekimini yaptığım yerleşim birimlerini görebilseydim, öyle bu güzel petrol şehrinden ayrılsaydım…”

Tarihi dokuya olan ilgisiyle bilinen Fatma Girik, masmavi suların altından geçtiği Malabadi köprüsünde günün yorgunluğunu atarken, bu topraklara da son gelişiydi.

Kısacası, Türk sinemasının efsane oyuncusu Fatma Girik, bu yalan dünyadan göçüp giderken; filmleri ile TV programlarına Batman’ı da katmıştı…

Özetle; eski sanatçıların duruşu ve mütevaziliği bir başkaydı…